Până în 2020, CNADNR se angajează să termine pe an în medie 250 km de autostradă. Vom avea o reţea de 2.440 de kilometri
Până în anul 2020, ministrul Transporturilor, Dan Şova vrea ca România să aibă o reţea de autostrăzi în lungime de 2.440 de kilometri, de aproape patru ori mai mult decât în prezent. În cadrul summitului „Infrastructura naţională şi locală – soluţii pentru prezent şi viitor“, unde s-au prezentat planurile privind construcţia de autostrăzi în următorii ani, Dan Şova a spus că „Inaugurarea unui tronson de autostrăzi echivalează cu o victorie pe un front de război”.
El a adăugat că după ce anul trecut Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a scos la licitaţie construcţia a 247 de kilometri de autostrăzi, printre care tronsoanele Lugoj-Deva (trei loturi), Sebeş-Turda (patru loturi) sau Comarnic-Braşov, în 2014 instituţia se pregăteşte să lanseze licitaţii pentru alţi 375 de kilometri de autostrăzi, printre care Sibiu-Făgăraş, Nădlac-Arad (lot 2), Suplacu de Barcău-Borş sau Câmpia Turzii-Ogra-Târgu-Mureş. Tot anul acesta, Şova speră ca CNADNR să desemneze investitorii privaţi care vor construi în concesiune autostrăzile Craiova-Piteşti (în iulie) şi centura de sud a Capitalei (în mai).
CNADNR va lansa de asemenea licitaţiile pentru studiile de fezabilitate a aproape 1.800 de kilometri de autostrăzi anul acesta. „De comun acord cu conducerea CNADNR, toate studiile de fezabilitate vor avea ca termen de realizare patru luni, în afară de Sibiu-Piteşti, unde perioada de realizare este de 12 luni“, a spus Şova.
El a adăugat că până în 2020 România va avea 2.440 de kilometri de autostrăzi, aproape 90% din acestea reţea urmând să fie gata mai devreme, în 2018, odată cu aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire.
Cum va finanţa însă CNADNR construcţia a încă 1.800 de kilometri de autostrăzi până în 2020? Şova spune că pe lângă banii ce vor veni din fonduri europene, fie din exerciţiul financiar 2007-2013, fie din 2014-2020, statul va folosi de asemenea bani din acciza suplimentară la carburant, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie. Astfel, fondurile colectate din acciză în acest an pentru construcţia de autostrăzi sunt estimate la 2 miliarde lei (0,45 miliarde de euro), urmând ca din 2015 suma să crească la 2,4 miliarde lei (0,5 miliarde de euro) anual, a explicat ministrul transporturilor. Acciza ar urma să finanţeze construcţia a 697 de kilometri de autostrăzi pe rutele Suplacu de Barcău-Gilău, Târgu-Mureş-Târgu-Neamţ-Siret, Bucureşti-Giurgiu, Calafat-Craiova, respectiv Craiova-Alexandria.
Construcţia de autostrăzi în România vine în contextul în care traficul a crescut de circa patru ori în ultimul sfert de secol. În prezent, România are 236 de vehicule la 1.000 de locuitori, iar 68% din trafic se realizează pe autostrăzi şi drumuri naţionale, restul de 32% fiind pe alte drumuri, potrivit datelor prezentate de Michael Stanciu, omul de afaceri care controlează compania de proiectare şi consultanţă Search Corporation.
Sursa zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 8 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 12 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor