FOTO| Un lămâi cu fructe de aproape un kilogram,vedeta Târgului Grădinarului la Alba Mall. Pomi fructiferi, seminţe, flori, mobilier şi unelte pentru grădină
Târgul Grădinarului şi-a deschis vineri porţile la Alba Mall. De la produse dedicate grădinăritului până la produse pentru amenajări peisagistice şi decorative,echipamente, unelte şi utilaje pentru grădinărit, de toate acestea vor putea găsi albaiulienii şi nu numai timp de 3 zile în curtea grădinarului, de la Alba Mall. Horticultorii care nu au apucat încă să-şi planteze legume, pomi fructiferi sau ornamentali, arbori şi arbuşti sau flori în curţi şi grădini pot achiziţiona acum de la târg răsaduri, seminţe, bulbi,puieţi, butaşi de viţă de vie, etc. De departe, vedeta târgului grădinarului în acest an a fost un lămâi care face fructe de până la 900 grame, a unui horticultor din Colţeşti.
La deschiderea oficială a târgului au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale, reprezentanţi ai unor instituţii publice, oameni de afaceri, precum şi pasionaţi de grădinărit.
Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a spus că deschiderea târgului a anunţat şi prima zi de primăvară şi a ţinut să mulţumească partenerilor care au răspuns pozitiv la invitaţie. „Vreau să urez succes celor care se ocupă de acest domeniu şi sunt convins că an de an şi nu numai în ziua aceasta ne vor înfrumuseţa viaţa. Să le meargă bine, să facă bani mulţi din această afacere”, a mai spus Dumitrel.
„Toată lumea are nevoie de ceea ce se vede aici. Mă bucur pentru albaiulieni, dar nu numai pentru ei ci şi pentru administraţia publică care se mai ocupă şi de ce înseamnă verde. Este un târg de unde putem lua idei, dar nu numai idei, putem lua şi ce înseamnă verde”, a declarat edilul oraşului, Mircea Hava în deschiderea târgului.
O gamă largă de articole pentru grădinărit precum seminţe, răsaduri, arbuşti, pomi fructiferi şi ornamentali, plante decorative, produse fitosanitare, mobilier şi accesorii pentru grădini, unelte precum sape, lopeţi, fruci, foarfece, şi echipamente pentru întreţinerea grădinilor şi a spaţiilor verzi precum maşini de tuns iarba, instalaţii de irigat, drujbe, tractoraşe, dar şi altele sunt expuse în acest an la târg.
Un lămâi cu fructe uriaşe, vedeta Târgului Grădinarului
De departe, vedeta târgului din acest an a fost un lămâi cu fructe uriaşe, de aproximativ 500 de grame fiecare, adus de un horticultor din Colţeşti. Horticultorul a spus că lămâiul are o mare valoare pentru el nu numai că face fructe mari, dar şi o valoare sentimentală pentru că sămânţa a primit-o de la un prieten bun de-al său din Ungaria. Lămâiul are o vârstă de 10 ani şi este crescut, udat la fiecare 10 zile cu o găleată de apă, cu insecticide şi ce mai e nevoie. Potrivit mândrului posesor, lămâile pot ajunge până la 900 de grame. Cei care îşi doresc un astfel de puiet de lămâi, trebuie să scoată din buzunare nu mai puţin de 150 de lei.
Bougaimvillea – noutate, la Toskana
O noutate în acest an la grădina Toskana este un ghiveci prezentat în premieră la astfel de târguri. Este vorba despre o plantă cu flori roz, numită Bougaimvillea. Pentru o astfel de „bijuterie” în curte trebuie să scoateţi din buzunare 199 de lei.
Răsaduri, de la 1 leu la 5 lei, în funcţie de provenienţă şi gramaj
Cei care nu au apucat să-şi pună răsaduri în grădini, pot găsi la târg soiuri de seminţe din diferite ţări, cu preţuri pornind de la 1 leu până la 2,5 lei. De exemplu, seminţele de legume româneşti, precum ” varza de Buzău” de 5 gr pliculeţul costă 5 lei, iar „gogoşarul Cornel” sau „Ardeiul gras” de 1 gr plicul se pot cumpăra cu 4 lei. Cele din Olanda, Italia şi Spania sunt mai ieftine, astfel găsiţi pliculeţe cu seminţe de varză, morcov, pătrânjel, roşii, spanac, în medie de 5 grame, la preţul de 1,5 lei. De asemenea sunt hibrizi, puţin mai scumpi, de castraveţi, fasole sau ridichi, de 10 gr plicul, cu 12 lei.
Pomi fructiferi şi flori
Dacă vreţi să vă înfrumuseţaţi grădina şi să mâncaţi fructe proaspete direct de la sursă, puteţi să vă achiziţionaţi de la târg pomi fructiferi de diferite soiuri, precum măr, pruni, cireşi, peri şi alţii cu preţuri între 10 şi 12 lei. Pentru ca în grădină să miroase a „flori de primăvară”, expozanţii au adus pentru iubitorii de flori diferite plante precum panseluţe, magnolii, muşcate, garofiţe şi multe altele.
Citrice, de Alba Iulia
La un raft reprezentat de albaiulieni sunt expuse citrice, precum smochine, mandarini, piersici, caişi puşi în ghiveci. Expozanţii garantează că odată puşi în pământ aceştia se şi prind.
Mobilier de exterior: masă cu bănci, scăunele şi pergole
Dacă aveţi un spaţiu destinat relaxării în curte şi încă nu l-aţi umplut cu mobilier, nu ezitaţi să ajungeţi la târg. Un expozant din Hăpria a venit cu mobilier de exterior din lemn. De exemplu un fotoliu confortabil se poate cumpăra cu 400 de lei, în timp ce o masă cu bănci costă 600 de lei. Mai are scoase la vânzare şi cunoscutele „scăunele ajutătoare” în grădini, sau pentru copii, la preţul de 35 de lei. Dacă doriţi să vă amenajaţi un colţişor de rai, puteţi cumpăra de aici o pergolă, pe care se pot pune ghivece de flori şi poate fi folosită ca poartă de intrare „în colţişorul de rai”, sau la diferite evenimente. Costă 370 de lei.
Partenerii Consiliului judeţean Alba la acest eveniment sunt: Filiala judeţeană Alba a Asociaţiei Amicii Rozelor din România, Primăria municipiului Alba Iulia, Toskana Garten, Grădina cu Flori, Garden Centrum şi Ambient.
Vă prezentăm mai jos programul evenimentului pe următoarele două zile:
Sâmbătă, 22 martie
orele 10.00 – 13.00 – Doctorul plantelor
orele 10.00 – 19.00 – Atelier Ebru – pictură pe apă
orele 11.00 – 13.00 – Atelier de creație coronițe de primăvară
orele 17.00 – 17.30 – Tombola grădinarului
Duminică, 23 martie
orele 10.00 – 12.00 – Doctorul plantelor
orele 12.00 – 13.00 – „Ritmuri de primăvară” – spectacol de dans sportiv
[nggallery id=1318]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa
Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa Traficul rutier este îngreunat vineri dimineața pe Transalpina – DN 67 C, din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Citește și: 21-22 noiembrie 2024 | COD ROȘU de ninsori și viscol în zona montană din Alba și alte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan