FOTO-VIDEO| „Târziu, la capătul speranţei”: Mărturisiri ale destinului, despre „Evele” poetului şi poeme dedicate mamei. Dumitru Mălin şi-a lansat volumul cu numărul XII
“Târziu, la capătul speranţei”. Aşa se numeşte cel mai nou volum de versuri pe care poetul Dumitru Mălin şi l-a lansat joi, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Zeci de apropiaţi ai poetului, scriitori şi oameni de cultură dar şi iubitori de poezie i-au fost alături la prezentarea cărţii sale. Au vorbit despre noul volum mai vechiul său prieten, scriitorul timişorean Ion Marin Almăjan şi criticul literar Diana Câmpan. Publicul prezent a fost încântat şi cu două momente muzicale, oferite de cantautorii Felicia Pop şi Daniel Avram.
Evenimentul a început cu o melodie folk, pe versurile autorului, interpretate de cantautorul Daniel Avram, după care a vorbit despre noul volum scriitorul Ion Almăjan. Acesta spune că din Dumitru Mălin ” poezia curge” şi prezintă această carte ca fiind „cartea de maturitate ” a poetului.
Scriitorul este de părere că “Târziu, la capătul speranţei” este împărţită în trei cicluri. „Primul ciclu ar fi al mărturisirii destinului său, al trecerii timpului, al regretelor că acest timp se scurge, că vârstele se adună şi că poetul îşi vede cumva deja celălalt mal al Styx-ului. Cel de-al doilea ciclu este cel al „Evelor”, pe care le-a inventat, aşa cum adesea se întâmplă în mintea şi în sufletul poeţilor, Eve care i-au încărcat viaţa de bucurie, de vis şi fireşte, câteodată, de plăcere. Cel din urmă ciclu, şi după sufletul meu cel mai frumos, este ciclul mamei” descrie Almăjan volumul poetului „trubadur de secol nou, dar şi de secol 20”, Dumitru Mălin.
Cuvinte frumoase despre noul volum de versuri a lui Dumitru Mălin a avut şi criticul literar Diana Câmpan, care l-a prezentat pe poet ca fiind genul de poet haric. Acest volum i se pare a fi „cel mai izbutit dintre toate de până acum”, pentru că i s-a părut că „este volumul prin care poetul nu se sfieşte să facă nişte reverenţe fundamentate”.
„Este gestul acela nobil al unui poet care ştie să facă plecăciunile de cuviinţă în faţa unor repere fundamentale ale propriului destin, aşa încât, după mine, prima parte a volumului pe care-l prezentăm astăzi mi s-a părut a fi o îngemănare nu neapărat a unor simple aduceri aminte, ci a unor gesturi de consfinţire într-o ordine estetică şi etică a unor fragmente destinale pe care poetul nu vrea să le lase trecute cu vederea, sau spuse cândva şi nereamintite” , a precizat Diana Câmpan.
De asemenea, este de părere că poetul Dumitru Mălin recompune din fragmente destinale o nouă mitologie a timpului. „Pentru el clipa nu este suspendare între trecut şi viitor. Am avut sentimentul că poetul acesta ştie să-şi umple clipele….Mai apoi poetul ştie să-şi locuiască preajma”, a spus criticul literar Diana Câmpan.
Ea a mai precizat că poetul ştie „să se apropie de lucrurile mărunte, de spaţiul miniaturial”. Versurile pe care le scrie Dumitru Mălin se transformă într-o „poezie a deschiderilor, o poezie în care toate codurile par să fie convergente către un soi de revelaţie pe care de această dată poetul nu o lasă doar pentru sine a se spune, ci ţi-o oferă cu o infinită modestie şi blândeţe”.
În final, poetul Dumitru Mălin a spus despre versurile sale că „nu sunt geniale, sunt doar plăcute şi în stare să atingă sufletele oamenilor”.
Dumitru Mălin a urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, este doctor în filologie, a scris, până în prezent, 12 volume de poezie şi a fost rând pe rând, profesor, inspector al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, director la Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba , iar în prezent este directorul Palatului Copiilor din Alba Iulia. De asemenea, poetul este membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Sibiu.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba.
[nggallery id=1314]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Polițiștii din Alba, activități informativ – preventive în mai multe școli din județ pentru creșterea siguranței minorilor
Polițiștii din Alba, activități informativ – preventive în mai multe școli din județ pentru creșterea siguranței minorilor Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au continuat activitățile dedicate creșterii siguranței minorilor și în această săptămână. Peste 500 de copii au beneficiat de sfaturile și recomandărilor polițiștilor. În săptămâna 16 – 20 […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 17 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 10 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor