Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Roşia Montană, sărbătorită la Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rosia Montana sarbatorita la Cugir05Alături de alte oraşe din România şi Cugirul a sărbătorit miercuri, 6 februarie, începând cu ora 18.00, Ziua Roşiei Montane, localitate atestată documentar de peste 1880 de ani, fiind considerată cea mai veche localitate minieră din ţară. Evenimentul s-a desfăşurat la casa de Cultură din Cugir, şi a reunit cca 100 de participanţi, mulţi dintre ei tineri, dar şi destule persoane trecute de prima tinereţe.

Manifestarea, organizată de activişti şi membri ai Asociaţiei de Ecologie şi Turism ,,Nasipiste” a fost, de altfel, un nou semn de opoziţie faţă de exploatarea cu cianură a aurului din Roşia Montană pe care Compania Gold Corporation doreşte să o înceapă de ani de zile.  Programul serii a constat în dezbateri, vizionarea unor filme documentare, scurtmetraje, expoziţii organizate de Asociaţia de Ecologie şi Turism ,,Nasipiste”, precum şi activităţi organizate de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Singidava”, care în cadrul unui colţ al copiilor au executat desene cu caracter ecologist.

În intervenţiile lor, prof. Nicolae florea, Cristea Oneţ, Nicolae Faur au adus în discuţie faptul că peisajul cultural de la Roşia Montană este compus din vestigii care atestă evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp de 2000 de ani-din epoca pre-modernă până în perioada contemporană.

Dintre cei prezenţi, unii au vorbit despre faptul că mii de oameni din întreaga ţară şi din lume s-au alăturat campaniei din întreaga ţară reuşindu-se că prin sprijinul fiecăruia să se dezvolte cea mai mare campanie de mediu şi socială din România. În campania de conştientizare publică s-a făcut apel la aceea că ,,un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel şi o tara”, ,,România nu gusta cianura”, fără cianură la Roşia Montană, ,,Implică-te! E rândul tău!” şi nu în ultimul rând, sloganul ,,Salvaţi Roşia Montana”.

La eveniment au luat parte viceprimarul Cugirului, prof. Horia Rotche şi preşedintele Asociaţiei PRO Cugir ing. Aurel Voicu. (C.P.)

[nggallery id=1112]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

10-11 mai 2024: Campanie de sterilizare GRATUITĂ a câinilor la Cugir. Cum se fac programări

Ziarul Unirea

Publicat

în

10-11 mai 2024: Campanie de sterilizare GRATUITĂ a câinilor la Cugir. Cum se fac programări Primăria orașului Cugir organizează în zilele de 10 și 11 mai o campanie de sterilizare gratuită a câinilor de pe raza localității.  Citește și: Primăria Cugir concesionează Serviciul Public de gestionare a câinilor fără stăpân: Licitația de peste jumătate de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea