MAE: Ghid de călătorie pentru românii care merg de sărbători în Austria, Bulgaria, Elveţia, Ungaria
Românii care doresc să își petreacă anul acesta sărbătorile de iarnă în Austria, Bulgaria, Elveţia şi Ungaria sunt sfătuiţi, într-un Ghid de călătorie publicat de MAE, să fie atenţi la bunurile personale şi la starea tehnică a vehiculelor.
*Aparatele anti-radar sunt interzise în Austria
Ministerul de Externe îi avertizează pe şoferii români că folosirea aparatelor anti-radar constituie contravenţie în Austria, iar sancţiunea prevăzută constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului. Totodată, poliţia rutieră austriacă a sporit numărul controalelor în ceea ce priveşte verificarea tehnică a autovehiculelor rutiere şi, dacă se constată că acestea nu corespund tehnic, se aplică amenda contravenţională cu reţinerea numerelor de înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere.
Potrivit Ghidului, în perioada sărbătorilor de iarnă se constată o rată crescută a furturilor, astfel că românii sunt sfătuiţi să acorde o atenţie sporită asupra bunurilor personale.
Cei care vor călători în Austria sunt rugaţi să se asigure că au un loc de cazare în această ţară şi că dispun de suficiente fonduri pentru acoperirea costurilor perioadei de şedere.
*Polițiștii bulgari suspendă foarte ușor carnetele de șofer
Românii care îşi vor petrece sărbătorile sau vor tranzita Bulgaria sunt informaţi că poliţia locală suspendă cu uşurinţă permisele de conducere, iar amenda se plăteşte doar la bancă. În caz de reţinere a permisului, acesta va fi transmis Ambasadei României la Sofia numai după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale.
MAE recomandă evitarea călătoriilor şi staţionarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul nopţii şi încheierea unei asigurări CASCO, întrucât rata furturilor auto este ridicată.
Totodată, românii sunt sfătuiţi să aibă haine groase, hrană şi apă, deoarece există riscul unor blocaje în trafic pentru perioade mai lungi din cauza căderilor masive de zăpadă.
Cetăţenii români care şi-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct în punctele de trecere a frontierei, iar în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliţia de Frontieră li se va permite intrarea în România.
*La frontiera cu Elveția se poate cere dovada deținerii unei sume suficiente de bani
Cei care ajung în Elveţia trebuie să ştie că autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. După caz, acestea pot solicita prezentarea biletului de călătorie, dovada rezervării cazării la hotel, dovada deţinerii unei sume suficiente de bani pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia sau alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.
Regulamentul vamal elveţian conţine prevederi similare cu cele ale statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări – 200 bucăţi, băuturi alcoolice – 2 litri până la 15 % vol. şi 1 litru peste 15 % vol.
*În Ungaria nu sunt obligatorii cauciucurile de iarnă
Conform Ghidului de călătorie, în Ungaria nu este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu pneuri de iarnă, dar suprafaţa de rulare trebuie să aibă un profil de cel puţin 4 mm. Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii.
Ministerul de Externe îi roagă pe români să acorde o atenţie sporită asupra bunurilor personale. Întrucât Ungaria reprezintă o ţară de tranzit pentru un număr important de cetăţeni români, MAE atrage în mod deosebit atenţia asupra informării în prealabil asupra condiţiilor de călătorie, condiţiilor meteo şi a stării drumurilor din această ţară, înaintea planificării călătoriei, mai ales pe perioada de iarnă.
Ghidul MAE pentru sărbătorile de iarnă poate fi consultat online la adresa: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2013/pdf/ghid_de_iarna_final.pdf
Ministerul Afacerilor Externe a realizat, de asemenea, un pliant şi un spot, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în străinătate.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 10 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi