Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

ASTĂZI: Legea minelor intră la votul final al Camerei Deputaților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Actul normativ se aplică inclusiv proiectului de la Roșia Montană

Legea minelor intră astăzi la votul final al Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Aceasta prevede că în exploatările din România nu pot fi folosite tehnologii care afectează mediul şi obligă, totodată, la folosirea celei mai avansate tehnologii, după cum arată Mediafax.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Legea minelor a fost adoptată luni, de către Comisiile reunite de Industrii şi Administraţie ale Camerei, în forma agreată în USL, toate amendamentele opoziţiei fiind respinse. Forma care a fost adoptată de Comisii nu a fost publicată pe site-urile Camerei sau Senatului, presa neavând acces la aceasta nici în cadrul lucrărilor, în condiţiile în care parlamentarii au primit actul normativ xeroxat.

*”Legea se va aplica inclusiv proiectului Roşia Montană”

Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Comisiei de Industrii din Cameră, Iulian Iancu. Acesta a precizat că elementele de noutate absolută prevăzute de Legea minelor sunt cele legate de faptul că nicio exploatare din România nu va putea să înceapă fără ca înainte statul român să facă public acest lucru în toate etapele şi fără ca să se organizeze o licitaţie în modul cel mai transparent cu putinţă, impunând toate criteriile necesare, după ce a luat de la populaţie toate observaţiile privind exploatarea respectivă.

Iancu a spus că statul e obligat, prin Legea minelor, să străbată toate fazele privind protecţia sitului arheologic, dacă e cazul, protecţia mediului. De asemenea, statul este obligat să se asigure că tehnologia despre care se vorbeşte este una care nu afectează mediul, nu afectează populaţia şi nu pune în pericol viitorul unor comunităţi sau viitorul unor regiuni întregi.

El a precizat că Legea obligă autorităţile să facă informări publice transparente, inclusiv online.

Întrebat ce se va întâmpla cu proiectul minier Roşia Montană, în condiţiile prevederilor Legii minelor, Iancu a spus că toate proiectele de acest gen, care au generat foarte mare suspiciune, vor avea un foarte mare suport de protecţie din partea populaţiei.

Populaţia României a fost foarte îngrijorată de faptul că o tehnologie anume ar putea să fie promovată în ciuda opoziţiei şi rezervelor pe care le au cetățenii. De la această lege, autorităţile române, în mod special Ministerul Mediului, dar şi Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, sunt obligate să ţină seama de articolele din această lege şi să nu treacă mai departe dacă nu sunt prevăzute aceste prevederi exprese din lege„, a spus Iancu.

El a precizat că Legea minelor este valabilă şi pentru proiectele actuale, inclusiv pentru Roşia Montană.

După intrarea în vigoare a Legii minelor, a doua zi, toate informaţiile despre care aţi vrea să aveţi cunoştinţe în detaliu statul român prin ministerele de resort trebuie să vi le pună la dispoziţie„, a spus Iancu.

El a arătat că minsiterele nu pot trece la următoarea etapă dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea minelor – nu se poate utiliza o tehnologie dacă aceasta afectează mediul şi nu se poate folosi decât tehnologia cea mai avansată în domeniu, dar care protejează mediul.

Sunt nişte restricţii care nu vor putea fi depăşite de niciuna dintre autorităţi dacă se promovează şi se aprobă această lege. Temerile din aceste zile, azi au fost spulberate prin textul acestui proiect de lege„, a spus Iancu.

Sursa: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Când se redeschide Transfăgărășanul în 2024: Drumarii au început deszăpezirea spectaculosului drum care traversează Munții Făgăraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se redeschide Transfăgărășanul în 2024: Drumarii au început deszăpezirea spectaculosului drum care traversează Munții Făgăraș Transfăgărășanul( DN7C) traversează pe o lungime de 151 km, pe axa nord-sud, Munții Făgăraș, care este cel mai înalt lanț muntos din România. Transfăgărășanul, ce face parte din Carpații Meridionali, este un drum spectaculos ce leagă regiunea istorică a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea