Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba – calendarul obligaţiilor fiscale ale lunii decembrie 2013

Bogdan Presecan

Publicat

în

finante04Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba a publicat pe portalul ANAF, în spaţiul destinat judeţului Alba, respectiv www.anaf.ro, la secţiunea Informaţii publice, calendarul obligaţiilor fiscale pentru luna decembrie 2013.

►      Data de 6 decembrie 2013 este ultima zi pentru depunerea formularului 092 „Declaratie de mentiuni”, de catre platitorii de TVA, care au avut în anul 2012 ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si au efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri în luna noiembrie 2013 (pentru schimbarea perioadei fiscale din trimestru în luna, începând cu luna decembrie 2013), iar data de 10 decembrie 2013 este ultima zi pentru depunereaDeclaratiei de mentiuni” – formular 010, 070 sau 020, de persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, de persoanele fizice care desfasoara activitati economice în mod independent sau exercita profesii libere si de persoanele fizice, altele decât persoanele fizice române care desfasoara activitati economice în mod independent sau exercita profesii libere, în vederea înregistrarii în scopuri de TVA în urma depasirii plafonului de scutire de TVA de 220.000 lei (65.000 euro) în luna noiembrie, precum si pentru depunerea formularului 096 „Declaratie de mentiuni privind anularea înregistrarii în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal”, de catre persoanele impozabile, a caror perioada fiscala este luna, care solicita scoaterea din evidenta ca platitor de TVA în conditiile în care nu au depasit cifra de afaceri de 220.000 lei atât în anul 2012, cât si în anul în curs pâna la data solicitarii.

       Pana cel tarziu in 16 decembrie 2013 se va efectua plata ratei a doua a impozitului pe veniturile din activitati agricole (cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, în stare naturala), impuse pe baza de norme de venit si plata ratei a doua a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate pentru veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, obtinute de persoane fizice. Ca element de noutate, persoanele fizice care datoreaza acest tip de impozit/contributie pentru veniturile agricole, domiciliate in localitati in raza carora nu exista unitati teritoriale ale ANAF, pot efectua plata acestora la primarie, daca aceasta are incheiat un protocol cu directia regionala a finantelor publice, in acest scop. Lista primariilor care au incheiat un astfel de protocol este disponibila pe portalul ANAF, în spaţiul destinat judeţului Alba, respectiv www.anaf.ro, la secţiunea Informaţii publice. In judetul Alba, localitatile in care se poate achita la primarie impozitul/contributia de asigurari de sanatate pentru veniturile agricole, sunt: Teiuş, Zlatna, Berghin, Ciugud, Cricău, Ighiu, Întregalde, Săliştea, Stremţ, Vinţu de Jos, Câlnic, Daia Română, Ohaba, Săsciori, Spring, Şugag, Ocna Mureş, Fărău, Lunca Mureşului, Noşlac, Ponor, Rimeţ, Cenade, Roşia de Secaş, Sâncel, Abrud, Baia de Arieş, Albac, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Gîrda de Sus, Horea, Lupşa, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Poşaga, Sălciua, Vadu Moţilor.

►      Prin derogare de la scadenta si termenul de declarare de 25 a lunii urmatoare, majoritatea obligatiilor fiscale ale lunii decembrie au ca termen data de 20 decembrie 2013, avand in vedere prevederile art. 111^1 din O.G. nr. 92/2003 republicata, introduse prin O.U.G. nr. 84 / 2012, potrivit carora “creanţele fiscale pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementează, scadenţa şi termenul de declarare se împlinesc la 25 decembrie sunt scadente şi se declară până la data de 21 decembrie. În situaţia în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, creanţele fiscale sunt scadente şi se declară până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie.” Astfel, data de 20 decembrie 2013 este termen scadent pentru:

efectuarea platilor anticipate, pentru trimestrul IV, de catre persoanele fizice care obtin venituri din: activitati independente, exceptându-se cazul veniturilor pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa, cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor din arendare, activitati agricole impuse în sistem real, precum si din silvicultura si piscicultura si efectuarea platilor anticipate de contributii sociale, pentru trimestrul IV, de catre persoanele fizice, prevazute la art. 29621 alin. (1) lit. a) – e) din Codul fiscal, care obtin venituri din activitati independente.

depunerea formularului 097 „Notificare privind aplicarea/încetarea aplicarii sistemului TVA la încasare”, de catre persoanele impozabile înregistrate în “Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la încasare” a caror perioada fiscala este luna si care au depasit cifra de afaceri de 2.250.000 lei în luna noiembrie 2013, în vederea iesirii din sistemul TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2014.

– depunerea formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” pentru obligatiile de plata cu termen lunar si plata acestor obligatii.

■- depunerea formularului 112 „Declaratie privind obligatia de plata a contributiei sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” cu termen lunar si plata acestor obligatii de catre: persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator; entitatile asimilate angajatorului care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, venituri de natura salariala si asimilate salariilor; platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa, altele decât cele salariale si pentru care exista obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj; institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si dupa caz suporta contributii sociale obligatorii în numele asiguratului; angajatii rezidenti sau nerezidenti care îsi desfasoara activitatea în România si obtin venituri din salarii de la angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta în România, în cazul încheierii de acorduri cu angajatorii nerezidenti privind declararea si plata impozitului si contributiilor sociale individuale si cele ale angajatorului; angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta în România, pentru contributiile sociale individuale si cele ale angajatorului aferente veniturilor din salarii obtinute de angajatii rezidenti sau nerezidenti care îsi desfasoara activitatea în România, în cazul în care nu se încheie un acord privind declararea si plata contributiilor obligatorii de catre angajati, impozitul pe venit declarându-se de angajati în D224.

– depunerea formularului 112 „Declaratie privind obligatia de plata a contributiei sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” pentru luna octombrie si noiembrie 2013 si de catre: persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator; entitatile asimilate angajatorului care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, venituri de natura salariala si asimilate salariilor a caror perioada fiscala este trimestrul, dar în cursul lunii noiembrie 2013 a intervenit concediul medical sau a încetat calitatea de asigurat a unuia/mai multor salariati. În acest caz, termenul de plata a obligatiilor este trimestrul (25 ianuarie 2014).

■- depunerea formularului 224 “Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de persoane fizice care desfasoara activitate în România si de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate în România”, cu termen lunar, pentru declararea si plata impozitului pe venit, de catre persoanele fizice care obtin salarii din strainatate pentru activitati desfasurate în România si de catre persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate în România, în cazul în care nu se încheie acorduri între angajati si angajatorii nerezidenti privind declararea si plata contributiilor sociale individuale si cele ale angajatorului de angajati prin formularul 112.

■- depunerea formularului 300 Decont de taxa pe valoarea adăugată” de catre  Persoanele impozabile înregistrate ca plătitori de TVA conform art. 153 C.F.

Lunar, trimestrial, semestrial, anual – după caz, (vezi instrucţiunile de completare din formular)

■- depunerea formularului 301 (electronic) “Decont special de taxa pe valoarea adăugată” de catre persoanele menţionate în  instrucţiunile de completare a formularului , pentru fiecare secţiune. -C.F. art. 156^3 alin. (2) OPANAF 30/11

Pentru a evita aplicarea sanctiunilor legale, va rugam sa va depuneti in termen declaratiile fiscale si sa efectuati plata obligatiilor fiscala pana la termenul de scadenta. Va informam ca neindeplinirea in termen a obligatiilor declarative de catre contribuabili constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit art. 219-223 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, iar neplata in termen a obligatiilor fiscale atrage perceperea de dobanzi de 0,04% pe zi de intarziere si de penalitati de 0,02% pe zi de intarziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Biroul de Comunicare AJFP Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea