Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege care vizează descentralizarea

Dragoş Suciu

Publicat

în

Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege care vizează descentralizarea. Premierul Victor Ponta a prezentat pe scurt avantajele proiectului de lege, în faţa senatorilor şi a deputaţilor susţinând că descentralizarea va fi benefică tuturor românilor.

Printre declaraţiile politice ale premierului Victor Ponta regăsim:

Despre reforma statului român s-a discutat mult, s-a făcut puţin. Prin acest proiect de lege, reuşim să avansăm cu ceea ce înseamnă un serviciu public mai apropiat de cetăţean, care poate fi cenzurat de cetăţeni şi care se află în coordonarea directă a aleşilor locali, economisirea unor resurse locale, o activitate cu mai puţină birocraţie şi corupţie. E o temă care a fost susţinută de toate partidele, toţi s-au declarat în favoarea descentralizării. Apreciez că, doar cu o singură excepţie – PDL, un partid care se numea partidul primarilor, sunteţi toţi prezenţi.

Există propaganda băsistă împotriva aleşilor locali. Întrebările mele sunt: atunci, care e soluţia? Luăm înapoi străzile, reţinerea deşeurilor, tot ce s-a dat în aceşti 24 de ani de democraţie. Cred că e o gândire comunistă.

Sunt răi preşedinţii de consilii judeţene din Alba şi Arad ai PDL, primarul de Cluj? Ca persoane, cred că nu sunt buni, dar nu poţi să gândeşti: aleşii mei locali sunt buni, ai altora sunt răi.

Domeniile care descentralizează sunt: Agricultura, Sănătatea, Mediul, Cultura, Sportul, cluburile şi bazele sportive, tabere şcolare. Impactul bugetar va fi, pentru 2014, neutru, deoarece aceste instituţii trec cu tpt cu buget. Acesta nu este finalul descentralizării, este un angajament pe care nu doar USL şi l-a asumat în campania electorală, ci chiar şi PDL.

Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.

Un număr de 37 de parlamentari au depus 2004 amendamente, cele mai multe dintre acestea fiind iniţiate de aleşi ai PSD. Deputatul PSD Mircea Dobre a înregistrat 1724 amendamente la proiectul de act normativ. Din partea UDMR au fost depuse de către preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, dar şi de către vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, 85 de amendamente. De asemenea, mai mulţi parlamentari PPDD au semnat 42 de amendamente.

Totodată, o serie de parlamentari PNL au depus individual sau în numele grupului parlamentar o serie de amendamente. Din partea PDL nu au fost înregistrate amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea.

Sursa: Adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri

Mădălina Opriș

Publicat

în

De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea