GALERIE FOTO: Complexul Muzeal „Avram Iancu”, inaugurat în prezenţa a peste 600 de persoane
Peste 600 de persoane, moți și adevărați patrioți, au luat parte în prima zi de toamnă la redeschiderea Complexului Muzeal din comuna Avram Iancu, care cuprinde Casa memorială „Avram Iancu”, muzeul, biserica și grădinița din satul Incești, locul nașterii marelui erou național, conducător al Revoluției din anul 1848 din Transilvania. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Județean Alba reprezentat de președintele Ion Dumitrel și Primăria comunei Avram Iancu în frunte cu primarul Sandu Heler, ceilalți parteneri fiind Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu”, Asociația culturală ASTRA, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme și al Centrului Național al Cinematografiei.
Complexul fusese închis pentru lucrări de modernizare care au durat 3 ani, timp în care s-au consolidat fundația, pereții, structura de lemn, gardul, s-au executat lucrări de arhitectură și la instalațiile electrice. Banii pentru aceste lucrări au fost asigurați de către Ministerul Culturii pe baza proiectului „Reabilitarea muzeului memorial Avram Iancu (consolidare, restaurare, punere în valoare) ” în valoare de 4.800.000 lei.
La acest eveniment, care a început de la ora 11.00, au participat numeroase oficialități: reprezentanți ai organizatorilor, deputatul de Alba Clement Negruț, primarii orașelor Câmpeni și Abrud, ai comunelor Vidra, Poiana Vadului, Horea, Albac, Gârda, Vadu Moților, Lupșa, Roșia Montană, Ciuruleasa și Bucium, mai mulți consilieri județeni din zonă, fostul deputat Cornel Olar, consilieri locali.
Manifestările au început în sunete de tulnice interpretate de artiști din comuna Avram Iancu și pe muzica interpretată de Fanfara Județului Alba. Președintele Consiliului Județean Alba și primarul comunei au dezvelit bustul de bronz al eroului așezat în curtea complexului, iar un sobor de preoți au susținut o slujbă de sfințire a acestuia. Bustul a fost realizat de artistul Adam Romi iar finanțarea lui a fost suportată din bugetul Consiliul Județean Alba.
În continuare reprezentanții mai multor instituții au depus coroane de flori la bustul lui Iancu, în timp ce în fundal se auzeau cântece de tulnice și fanfară. Au fost depus coroane din partea Camerei Deputaților, Consiliului Județean Alba, Direcției Județene pentru Cultură, Primăriei Avram Iancu, mai multor filiale ale Societății cultural-patriotică „Avram Iancu” și ale asociației ASTRA, consilii locale și partide politice.
După depunerea coroanelor au urmat discursurile oficiale ale organizatorilor, susținute de președintele Ion Dumitrel și primarul Sandu Heler. Acestea au fost urmate de elogiile aduse marelui erou de către Dumitru Acu – președintele Astra, Victor Bercea – președintele societății „Avram Iancu” și de profesorul Ioan Bolovan, prorector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.
Spectacolul de muzică patriotică și folclorică care a continuat a fost susținut de Corul bărbaților din Finteușu Mare, Grupul de țitere „Crăișorul” al Scolii Gimnaziale Avram Iancu, și soliștii Veta Biriș, Mirela Mănescu, Nicolae Furdui Iancu, acompaniați de formația „Crai Nou” din Alba Iulia.
La sfârșitul evenimentului s-a redeschis spre vizită Complexul Muzeal cu toate construcțiile sale și în subsolul muzeului au fost proiectate două filme de arhivă: “Țara Moților” ce prezintă viața moților din Munții Apuseni, fiind realizat în 1939 în regia lui Paul Călinescu și “Munți în flăcări”, realizat în anul 1980 în regia lui Mircea Moldovan ce prezintă aspecte din lupta pentru libertate a românilor conduși de Avram Iancu.
De acum încolo, Complexul muzeal va fi deschis în fiecare zi a săptămânii între orele 10.00-18.00, este anunțat prin numeroase indicatoare auto, iar biletul de intrare este de 5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru copii.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=177]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 4 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 9 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi