AIUD: Consilierii locali PDL cer revocarea Hotărârii prin care s-au mărit tarifele la salubrizare
Consilierii locali PDL din Aiud – Oana Badea, Tiberiu Budușan, Vasile Vultur și Iosif Bradea, cer revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 135/10 iulie 2013, privind modificarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare din municipiul Aiud, considerând că respectivul act administrativ a fost adoptat în condiţii de nelegalitate.
Aceștia spun că prin adoptarea hotărârii au fost încălcate, în mod flagrant, prevederile art. 46, alin. (1) şi (2), din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, care precizează că ”(1) Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local (2) Hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispozițiilor alin. (1) sunt nule de drept”.
”În acest sens, considerăm ca fiind nelegală prezenţa domnului Oprița Florian, la dezbaterea, la votarea şi la adoptarea proiectului de hotărâre privind majorarea tarifelor de salubritate. Domnul Opriţa Florian întruneşte, concomitent, atât calitatea de consilier local, cât şi pe cea de director executiv al operatorului de salubritate SC GREEN DA2S VALORIZACAO DOS RESIDUOS, PROTECCAO DO AMBIENTE, a cărui cerere de majorare a tarifelor a fost adoptată de către Consiliul Local al municipiului Aiud., prin HCL 135/2013, contestată. Domnul Opriţa Florian nu a anunţat la începutul şedinţei de Consiliu Local despre starea sa de incompatibilitate, conform prevederilor legale în vigoare, participând activ la dezbaterile pe marginea proiectului, votul său contabilizându-se, în final, la cvorumul de prezenţa cu care s-a adoptaţi proiectul de hotărâre”, spun consilierii PDL.
De asemenea, aceștia consideră că au fost încălcate prevederile art. 6, alin. (2) din L 52/2003, actualizată, privind transparenţa decizională în administraţia publică, în sensul în care autoritatea publică locală era obligată să publice un anunţ referitor la intenţia de a elabora acest proiect de hotărâre, cu 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare a acestuia de către de către Consiliul Local Aiud.
”Această prevedere legală nu a fost dusă la îndeplinire, neexistând o dezbatere publică autentică, ci doar un camuflată în spatele intereselor iniţiatorilor acestui proiect. Mai mult, prevederile legale menţionate stipulează în mod expres că anunţul va cuprinde „o notă de fundamentare, o expunere de motive sau, după caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum şi termenul limita, locul şi modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ”. Suntem de părere că acest demers nu a fost îndeplinit, deoarece nu există o justificare pragmatică, ce să stea la baza majorării tarifelor pentru serviciul public de salubrizare din municipiul Aiud. Această majorare s-a operat strict în baza cererii nr. 707/27.05.2013, a operatorului de salubrizare SC GREEN DAYS VALORIZACAO DOS RESIDUOS, PROTECCAO DO AMBIENTE, sucursala Aiud, (semnată tot de domnul de domnul Opriţa Florian) în defavoarea cetăţenilor municipiului Aiud, care nu au niciun mijloc de a se opune la această majorare a tarifelor, efectuată in mod discreţionar de către Consiliul Local, reprezentat prin primar. Amintim şi faptul că tarifele pentru salubrizare au fost deja majorate cu peste 150%, de la încheierea contractului de salubritate cu actualul operator, până la această adoptare a HCL 135/2013”, spun semnatarii contestației.
Aceștia au inițiat un proiect de hotărâre ce va fi supus spre dezbatere și aprobare în ședința de Consiliu Local de miercuri, 31 iulie avertizând că respectiva contestație, formulată în temeiul art. 7, alin. (1) din Legea 554/2004, Legea contenciosului administrativ, ”constituie procedură prealabilă în cadrul contestării hotărârii mai-sus menţionate, în contencios administrativ, la instanţa competentă”.
În replică, reprezentanții Primăriei Aiud spun că Opriţa Florian este consultant în management și nu nu director executiv la respectiva firmă de salubrizare, astfel că nu se află în incompatibilitate cu funcţia de consilier local. Pe de altă parte, acesta a anunțat înainte de începerea dezbaterii proiectului că se va abține de la vot:
”Dl. consilier Opriţa, la începutul dezbaterii proiectului de hotărâre privind tarifele de salubritate şi-a anunţat „abţinerea”, solicitând să se consemneze aceasta în mod expres în procesul verbal. Această abţinere potrivit OG nr.35/2004 a fost notată la voturile „contra”, nefiind luată în calcul la cvorumul de adoptare a hotărârii. Potrivit art.45 alin. (2) din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, numărul de voturi necesar pentru adoptarea hotărârii privind tarifele de salubritate este de 10, ceea ce reprezintă votul majorităţii consilierilor locali în funcţie. HCL nr. 135/10.07.2013 s-a adoptat cu un număr de 11 voturi pentru, 3 împotrivă şi 4 abţineri, din care una consemnată în mod expres este cea a domnului Opriţa Florian, care nu a participat la dezbaterile privind tarifele de salubritate”, se arată în raportul de specialitate semnat de secretarul Elena Bîrlogeanu.
În ceea ce privește încălcarea legislației privind transparenţa decizională în administraţia publică, reprezentantul primăriei consideră că ”în situaţia convocării şedinţei extraordinare sunt aplicabile prevederile art.7 din Legea nr. 52/2003, care prevede că autoritatea publică este obligată să facă public anunţul cu cel puţin 3 zile înainte de desfăşurarea şedinţei. Anunţul va fi făcut public prin afişare la sediul autorităţii, inserare pe site-ul instituţiei și comunicare către mass-media. Condiţiile prevăzute de lege au fost îndeplinite de către autoritatea publică locală, motiv pentru care considerăm că cetăţenii nu au fost lezaţi de dreptul de a participa la şedinţă sau de a face propuneri pe marginea proiectului de hotărâre”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România
Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România Victor Negrescu, negociator-șef al Parlamentului European, anunță faptul că în noul buget al UE a reușit să crească sumele alocate cu 200 de miliarde de euro, din care 10 miliarde alocări suplimentate pentru România. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana