Miraculoasele afine roşii (merişoarele) previn infecţiile şi protejează organismul de bolile cronice
Afinele roşii, numite şi merişoare, sunt fructe cu două însuşiri benefice majore pentru sănătatea omului, anume: 1. previn infecţiile în organism. 2. protejează organismul de bolile cronice, în primul rând de cele cardiovasculare, prin cel mai mare conţinut de antioxidanţi dintre toate fructele comune.
Afinul roşu (merişorul) este un arbust stufos de 10-30 cm înălţime, care creşte la altitudini mari, în pajişti şi luminişuri. La noi în ţară se găseşte pe tot lanţul carpatic, dar mai mult în Munţii Apuseni. Locuitorii din zonele bogate în afine roşii îşi tratau încă din vechime o serie de boli, în special cele ale tractului urinar, consumând aceste fructe. Faptul a atras atenţia oamenilor de ştiinţă, care au iniţiat ample programe de cercetare asupra afinelor roşii. Rezultatele n-au întârziat să apară. Chiar dacă primele rezultate ale cercetărilor au confirmat proprietăţile antiinfecţioase, remarcate cu sute de ani în urmă de către populaţiile locale din satele Munţilor Apuseni, investiţiile recente, orientate în primul rând spre infecţiile tractului urinar, arată că afinele roşii împiedică ataşarea bacteriilor patogene, de exemplu E.coli, la pereţii acestuia, prevenind astfel îmbolnăvirea. Mai mult, au fost identificate principiile active responsabile pentru această importantă proprietate, anume, aşa-numitele proantocianide, ce fac parte dintr-o clasă mare de substanţe naturale, aceea a flavonoidelor. Prin eficienţa lor deosebită, proantocianidele din afinele roşii arată aceeaşi însuşire de împiedicare a fixării la mucoasa diferitelor organe şi faţă de alte bacterii. Experimente în acest sens au demonstrat că ele acţionează pozitiv atât faţă de Helicobacter pylori, responsabilă pentru ulcerul gastric, cât şi faţă de Streptococcus mutans, responsabilă majoră pentru cariile dentare, constatându-se că o simplă clătire a gurii cu suc de afine roşii duce la micşorarea coloniei bacteriene de câteva ori.
Teste pe voluntari au stabilit, de asemenea, că un consum de 250 ml suc de afine roşii pe zi, luat în 2-3 reprize, împiedică bacteriile patogene să se fixeze în organism, acţiunea durând circa 10 ore. Deci, consumul de afine roşii, indiferent sub ce formă (fruct crud sau deshidratat, suc, sos etc.), este bine să se facă în mai multe reprize. Capacitatea afinelor roşii de a preveni aderarea bacteriilor patogene la nivelul diferitelor organe poate avea implicaţii foarte importante. Ajutând organismul să-şi menţină sănătatea, consumul de afine roşii scade numărul de infecţii şi prin aceasta reduce dozele de antibiotice, o problemă globală de sănătate. Studii preliminare au relevat o acţiune pozitivă a merişoarelor şi în cazul unor tumori canceroase. Un grup de cercetători canadieni au arătat că celulele canceroase de la nivelul glandelor mamare prezintă o incidenţă mai redusă de a evolua spre tumori, dacă se consumă afine roşii. În prevenirea bolilor cronice, cum sunt cele cardiovasculare, reumatice, canceroase, s-a dovedit fără nici un dubiu rolul important al antioxidanţilor, ce sunt conţinuţi în cantităţi mari în afinele roşii. Se ştie că antioxidanţii au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi din organism, specii extrem de reactive şi de periculoase, cărora le suntem expuşi pe tot parcursul vieţii. Organismul nostru produce el însuşi antioxidanţi pentru contracararea fenomenelor oxidative, dar nu întotdeauna în cantităţi suficiente, mai ales în stările de stres. În consecinţă, suplimentarea de antioxidanţi prin dietă este esenţială. Alimente bogate în antioxidanţi, fructele şi legumele sunt foarte indicate pentru o dietă sănătoasă. Şi cum s-a menţionat, afinele roşii conţin cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre toate fructele cunoscute. Un motiv temeinic pentru a fi incluse într-o dietă sănătoasă, mai ales că au şi proprietăţi antiinfecţioase remarcabile.
Dr. GH. CIURDARU director Cercetare-Dezvoltare S.C. „Extracte Naturale Natex” S.R.L. („Natex” produce şi comercializează sirop natural de afine roşii, pentru lanţul de supermarketuri Kaufland, cât şi prin sistemul „Plafar”. Alte produse pe bază de afine roşii în pregătire: Sirop natural de păducel şi afine roşii, Ketchup fructat cu afine roşii.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan