Rămâi conectat

Societate

Tribunistul Septimiu Albini, aniversat la Cut la 150 de ani de la naştere

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Duminică, 21 august, locuitorii comunei Cut au marcat trecerea unui secol şi jumătate de la naşterea ilustrului lor consătean Septimiu Albini. Evenimentul a cuprins o serie de manifestări culturale de înaltă ţinută, menite să readucă în memoria celor prezenţi viaţa şi activitatea marii personalităţi care a fost tribunul Septimiu Albini.
Despre importanţa momentului şi despre personalitatea lui Septimiu Albini a vorbit dr. Ilie Moise, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, autorul celei dintâi ediţii critice a operelor cunoscutului jurnalist.
După studii strălucite la Blaj, Sibiu şi Viena, Septimiu Albini ajunge profesor şi director al Şcolii civile de fete din Sibiu, apoi redactor responsabil al ziarului Tribuna (1886-1894), unde publică o serie de articole şi studii despre colindat (Din seara de Crăciun – 1887), despre oamenii şi lumea rurală (O seară la Brustureni, Un sărac avut). Vreme de peste un sfert de veac va lucra la Academia Română, unde răspunde de publicaţiile înaltului for ştiinţific şi cultural al ţării şi de coordonarea corpusului de documente 1848 în Principatele Române.
La întoarcerea în Ardeal, după 25 de ani de pribegie, cutenii l-au primit ca pe un erou cu steaguri şi prapori în drumul ţării (şoseaua naţională). Dar bucuria i-a fost de scurtă durată: a vizitat, mai întâi, Apusenii lui Iancu, apoi Sibiul unde a lucrat în redacţia „Tribunei”. A contactat o răceală şi în 7 nov. 1919 a trecut la cele veşnice. Este îngropat lângă biserica „Bunavestire”, alături de ceilalţi membri ai familiei: tata – vicetribunul de la 1848, Vasile Albini şi fratele – Tit Liviu Albini, cu care lucrase în redacţia Tribunei.
Evenimentul cultural de la Cut s-a bucurat de prezenţa unui sobor de preoţi, în frunte cu IPS Irineu, de reprezentanţii instituţiilor judeţene alături de care s-a aflat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, oameni de cultură şi artă şi un număr impresionant de localnici.
Manifestarea de la Cut a fost precedată de aniversarea a două decenii de la târnosirea bisericii „Bunavestire” şi urmată de dezvelirea bustului lui Septimiu Albini. Operă a cunoscutului sculptor, Romi Adam – bustul lui Septimiu Albini (1861-1919) este un reuşit monument de for public, în care artistul a surprins, în chip admirabil, trăsăturile reprezentative ale acestui mare patriot: hotărâre, cutezanţă, devotament, spirit de sacrificiu. Ridicarea monumentului face parte din strategia culturală a Consiliului Judeţean Alba de a omagia personalităţile marcante ale culturii şi istoriei locale. A urmat apoi lansarea albumului O lume în imagini. Cutul şi oamenii săi şi un scurt recital de muzică corală în interpretarea grupului Primavera, momente pregătite de prof. Daniela Floroian şi prof. Marinela Popa de Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba.
Sărbătoarea de la Cut a fost o sărbătoare model la reuşita căreia şi-au dat mâna instituţiile administraţiei judeţene, parohul locului – Pr. Adrian Nistor cel ce de mai multă vreme trudeşte în parohia Cut la păstrarea aprinsă a flăcării credinţei şi culturii, reprezentanţii primăriei şi Consiliului Local Cut dar mai ales întreaga comunitate locală din comuna Cut.(C.D.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA | Drumul forestier baraj Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului, DISTRUS de cei care exploatează lemne: ”Este bătaie joc, strică tot ce am reparat”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Drumul forestier baraj Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului, DISTRUS de cei care exploatează lemne: ”Este bătaie joc, strică tot ce am reparat” Drumul forestier baraj Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului este distrus de cei care exploatează lemne, la nici un an de la trecerea lui în administrarea comunei Șugag de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea