Rămâi conectat

Ştirea zilei

Exploatarea de la Roşia Montană trebuie să înceapă pentru a mări rezerva de aur a României la 200 de tone

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Luni seara, într-o apariţie televizată, preşedintele României, dl. Traian Băsescu a reiterat pentru a doua oară în decurs de doar o săptămână faptul că ţara noastră are nevoie stringentă, în actualele condiţii de criză, ca proiectul de la Roşia Montană să înceapă. Iată, în principal, ce a declarat legat de acest subiect: „Aş vrea să văd începutul exploatării de la Roşia Montană. Avem nevoie de acest aur pentru a-l duce în rezerva BNR. Incertitudinea viitorului obligă orice stat să-şi consolideze rezerva. România are o rezervă de 103 tone de aur şi trebuie s-o ridice la 200 de tone de aur. Ca şef de stat, parcă aş vrea să-mi pun ţara în siguranţă. De aceea cred că exploatarea de la Roşia Montană trebuie să înceapă. În cât timp e o chestiune tehnică la care nu mă pricep. Ştiu că acolo sunt 300 de tone aur şi 1600 de tone de argint. Am discutat şi cu ministrul Mediului despre compania mixtă. Statul român are o redevenţă de 4%, deci 12 tone ar trebui să revină gratis în rezerva BNR. Trebuie să ne creăm şi locuri de muncă prin exploatarea propriilor resurse. România va deschide încă două exploatări de aur. Avem două zăcăminte: unul de 50 de tone şi altul de 54 de tone de aur”. Desigur, dacă s-ar mări redevenţa la 12 – 14 la sută, aşa cum este ea practicată de cele mai multe ţări europene în ceea ce priveşte exploatarea rezervelor naturale în domeniul mineralelor, gazelor naturale şi pietrelor preţioase, României ar trebui să-i revină atunci gratis 40 – 50 de tone de aur numai din exploatarea rezervelor de aur de la Roşia Montană.
Preşedintele s-a mai referit şi la faptul că România nu trebuie să renunţe la adoptarea monedei euro până în anul 2015. „În situaţii de criză trebuie măsuri îndrăzneţe. E foarte greu astăzi să spui ca politician că trebuie create foarte repede Statele Unite ale Europei. Guvernele au dovedit că pot fi înfrânte de piaţă, de voinţa investitorilor. Sistemul global va mătura tot ce e lipsit de forţă. Acum ne confruntăm cu o criză de încredere a băncilor şi a marilor investitori. Toate statele UE au făcut cedări masive de suveranitate. România nu renunţă la obiectivul de a intra în zona euro în 2015. Nu facem parte din această familie europeană. Un guvern al zonei euro va avea ca obiectiv politicile monetare, dar şi cele fiscale. Nu ştiu dacă e soluţia pe care poporul român şi clasa politică o vor adopta. O astfel de decizie nu poate fi luată decât printr-un referendum” – a concluzionat şeful statului. (T.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT Cetățenii din Măgina, municipiul Aiud,au fost avertizați vineri seara, în jurul orei 22.00, prin RO-Alert, despre prezența unui urs în localitate. Citește și: Camere video montate pe Transfăgărăşan pentru a-i prinde pe cei care hrănesc urșii. Amenzi uriașe pentru cei care dau mâncare animalelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea