Rămâi conectat

Cultură Educație

Cu gaterul casat, despăgubirile au fost tăiate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Meftodie Stănuş, din comuna Săsciori, sat Loman nr. 191, ne-a sesizat faptul că în urma apariţiei Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 a făcut toate demersurile necesare pentru a fi despăgubit pentru un gater. Cititorul nostru susţine că în prezent dosarul s-ar afla la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, pretinzând totodată suma de 40.000 de lei.
Pentru soluţionarea problemei lui Meftodie Stănuş ne-am adresat Compartimentului Juridic al Instituţiei Prefectului: Vasile Bumbu – director şi Ovidiu Cazacu -jurist, care au avut răbdarea necesară pentru a căuta dosarul şi actele legate de corespondenţa interinstituţională legată de caz.
Din discuţii a rezultat că Meftodie Stănuş a depus la Primăria Săsciori notificarea nr. 191/9.07. 2001, conform Legii nr. 10/2001, ajunsă la Prefectura Alba în dosarul nr. 72/2001. În cererea adresată Instituţiei Prefectului se arată că gaterul de debitat buşteni din Cărări – Loman a aparţinut tatălui său, Mihăilă Stănuş, care între timp a decedat. În anul 1948, utilajul a fost preluat de Întreprinderea Forestieră Sebeş, dar a fost menţinut în funcţionare până în 1961, când a fost „demontat şi casat”. În aceste condiţii, notificarea petentului a fost respinsă, conform art. 6 din Legea nr. 10, prin dispoziţie a primarului comunei Săsciori, deoarece gaterul nu mai există pentru a putea fi evaluat, utilajul fiind casat. Dispoziţia nr. 1018/7.09.2005 a fost contestată în instanţă de către Meftodie Stănuş, dar Tribunalul Alba a respins acţiunea prin Sentinţa Civilă nr. 1642/2005.
Pentru că problema nu i-a fost rezolvată, Meftodie Stănuş s-a adresat printr-un memoriu direct Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor Bucureşti. La solicitarea acesteia, Primăria Săsciori a anexat şi actele din acest dosar, iar primarul Florin Morar a cerut organelor competente să stabilească măsuri reparatorii, considerând totuşi că persoana ar fi îndreptăţită, însă „acest lucru nu este la îndemâna Primăriei comunei Săsciori”.
Directorul Vasile Bumbu a explicat că, potrivit legii, Instituţia Prefectului este singura instituţie care trimite dosarele solicitanţilor la ANRP, astfel că „dosarul” despre care Meftodie Stănuş susţine că s-ar afla la Bucureşti reprezintă, de fapt, documentele cerute de ANRP pentru a-i putea răspunde acestuia la memoriul depus şi nu dosarul pentru acordarea despăgubirilor, întrucât notificarea acestuia fusese respinsă, conform Legii nr. 10.
Totodată, prin OUG nr. 62/30.06.2010 (art. III), „pe o perioadă de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se suspendă emiterea titlurilor de plată prevăzute în titlul VII „Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei (…). Pe perioada de suspendare prevăzută la alin. (1), valorificarea titlurilor de despăgubire emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor se va face doar prin conversia lor în acţiuni emise de Fondul «Proprietatea», corespunzător sumei pentru care s-a formulat opţiunea”. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga Elevul fruntaș Daniel Cârnaț s-a remarcat din nou în cadrul activităților culturale datorită Premiului I obținut la etapa județeană și apoi la cea națională a Concursului de literatură și arte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea