Rămâi conectat

Actualitate

Noul târg – un pas spre vânzarea animalelor ca la bursă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pe Valea Ampoiului, la mocani, creşterea animalelor a fost, este şi continuă să fie o activitate de bază, alături de minerit, care, în aşteptarea unor vremuri mai bune a cedat locul zootehniei în topul veniturilor locuitorilor. Există la Zlatna şi în cele peste 20 de sate aparţinătoare un potenţial agricol ridicat, în gospodăriile cetăţenilor figurând peste 2.000 de bovine, 19.000 de ovine şi circa 22.000 de porcine. Stimulaţi de subvenţiile acordate atât pentru vacile cu lapte pentru ei cât şi pentru pajişti, oamenii locului s-au orientat spre zootehnie ca o soluţie de… supravieţuire în condiţiile în care mineritul a fost lichidat.
În acest context, Primăria oraşului Zlatna şi primarul Silviu Ponoran s-au orientat bine atunci când au amenajat aici un târg de animale modern, întins pe o suprafaţă de 3 hectare, dotat ca la carte, cu rampe de descărcare-încărcare, standuri pentru bovine, porcine, ovine, cabaline, unele acoperite, cântare, o tribună şi un ţarc pentru desfăşurarea licitaţiilor, locuri de parcare şi alte echipamente specifice, inclusiv instalaţii electrice şi prize de puteri mono şi trifazice. Este cel mai mare şi modern târg de animale din Transilvania şi probabil din ţară, pe care l-a inaugurat însuşi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, alături de inimosul şi harnicul primar Silviu Ponoran. Domnul ministru a ţinut să-i încurajeze pe crescătorii de animale care vor beneficia în viitor de subvenţii, care se ridică în acest an la circa 36 de milioane de euro şi le-a promis că are pe agenda de lucru acordarea de subvenţii şi pentru vacile de carne nu numai pentru cele de lapte. Important este însă ca şi animalele să fie vândute şi la preţuri corecte, în deplină transparenţă şi corectitudine ca la bursă şi nu după cum vor tot felul de speculanţi şi samsari. De aceea, noul târg de animale de la Zlatna este o premieră. Sperăm să şi funcţioneze pe măsura dotărilor pe care le are.
La inaugurarea noului târg, ce poartă numele de Sfânta Marie, pentru că are loc în ajunul marii sărbători, au fost prezenţi parlamentarii de Alba Alexandru Pereş, Nicolae Dobra, Clement Negruţ, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, vicepreşedintele Sorin Bumb, directorul Direcţiei Agricole, Ioan Stanciu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, Vasile Bereş, precum şi al Direcţiei Sanitare, Horia Timiş şi alţi invitaţi.
Gheorghe CIUL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea