Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

DUREREA DE COLOANĂ VERTEBRALĂ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Durerea de coloană vertebrală este un simptom foarte supărător, care este pe primul loc la nivel mondial ca şi cauză de incapacitate temporară de muncă. Are foarte multe cauze, cele mai frecvente fiind spondiloza sau artroza vertebrală şi hernia de disc.
O maximă latină spune: „Lenire dolorem divinum est”. Deci, a uşura durerea este ceva sfânt. Medicii caută însă, prin metode ştiute de ei, să atenueze şi, dacă este posibil, dispariţia acestui simptom atât de supărător. Cine a avut aşa ceva ştie foarte bine acest lucru. Ca şi stresul, este foarte frecventă în perioada în care trăim, ca urmare a urbanizării, industrializării, tehnologizării digitale etc. Cu alte cuvinte, mâncăm mai mult, ne mişcăm mai puţin şi ne stresăm mai mult.
În timpurile moderne a crescut, mai ales în ţările industrializate, numărul de cazuri de supragreutate şi obezitate, inclusiv la copii, care favorizează, între altele, apariţia artrozei, în general, şi deci, şi a celei vertebrale (spondiloza), care determină durerea la nivelul coloanei vertebrale lombare (lombalgia), cervicale (cervicalgia), mai puţin dorsale (dorsalgia).
Artroza este, de fapt, un reumatism degenerativ la nivelul articulaţiilor organismului care duce la uzura cartilajelor articulaţiilor cu vârsta, dar apare şi ca urmare a unor traumatisme, a eforturilor fizice exagerate sau mişcări repetative, postură greşită la locul de muncă, statul în şezut sau în picioare timp mai mult sau dormitul în pat cu saltea prea moale etc.
Un proverb spune: „mai bine a preveni decât a trata”, ceea ce este foarte adevărat.
În afară de ceea ce am spus mai sus, este important atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, a nu se ridica greutăţi prea mari cu mâinile, a ne apleca când trebuie să ridicăm un obiect îndoind genunchii, a nu purta greutăţi mari pe spate, tip saci cu cereale etc, sau – elevii ghiozdanul cu prea multe cărţi la şcoală sau a duce cumpărăturile într-o singură geantă (plasă) grea, într-o mână, mai bine mai puţin în două genţi (plase), una într-o mână şi una în cealaltă.
În afară de alimentaţia corectă, normocalorică, este foarte important pentru prevenirea artrozei, în general, nu numai a celei vertebrale, a face sporturi, înot precum a merge mai mult pe jos (se recomandă circa 30 minute pe zi), cu pas vioi, în locurile unde aerul este mai puţin poluat, de exemplu în parcuri sau la periferia localităţii unde locuim.
Este indicată şi gimnastica, circa 10 minute în fiecare zi, iar elevii să nu renunţe la orele de educaţie fizică (scutiri).
Este bine să mergem pe jos şi nu cu autobuzul sau automobilul, când distanţa ne permite. Atenţie la copii, să nu stea prea mult la computer, videojocuri; mersul cu bicicleta este recomandat, dar nu pe teren accidentant. A nu se urca cu liftul, dacă nu sunt peste 3-4 etaje, mai ales, iar coborâtul e bine să-l facem pe jos. (Va urma)
dr. Viorel POPA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

 Festival de Romania 2024


Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea