Rămâi conectat

Economie

Unele bănci presează scăderea dobânzilor la depozitele în lei plătind sub 6 la sută pe an la o lună

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

BCR şi BRD, primele două bănci de pe piaţă, dau un semnal puternic pe piaţa dobânzilor la depozitele în lei, reducând sub pragul de 6% pe an bonificaţiile fixe oferite pentru sumele depuse la termen de o lună. Până în primăvară, BCR fusese un jucător activ pe această piaţă, rulând promoţie după promoţie pentru consolidarea portofoliului de clienţi şi exercitând implicit o presiune din poziţia de lider. În ultimele luni a renunţat însă la această politică, iar astăzi are dobânzile în mare măsură aliniate cu ale altor bănci importante. Recent, nivelurile dobânzilor au fost ajustate cu ceva mai mult de jumătate de punct procentual, încadrându-se între 5,25% la depozitele pe o lună şi maximum 6,5% la cele constituite pe douăsprezece luni şi cu valori mai mari de 100.000 de lei inclusiv. BCR practică o segmentare a ofertei de dobânzi pe câte trei paliere de sume pentru fiecare scadenţă standard, fără a recurge la maturităţi atipice, aşa cum fac alte bănci. Pe de altă parte, piaţa dobânzilor pentru clienţii cu economii semnificative, reprezentând echivalentul a cel puţin 40.000 – 50.000 de euro, a devenit mai puţin transparentă în ultimii ani. Pentru această categorie de clientelă bancherii sunt gata să ofere din start bonusuri de 0,25 – 0,5 puncte procentuale peste dobânda standard, iar pentru sume mai mari se poate negocia direct cu trezoreria băncii.
Spre deosebire de BCR, BRD a ţinut îngheţate dobânzile la depozitele în lei pentru persoane fizice pe o perioadă mai lungă de un an, ajungând să se poziţioneze în zona dobânzilor mici oferite pe piaţă, mai ales în comparaţie cu vârfurile promoţionale aruncate de diferiţi jucători. Acum a aplicat o reducere de jumătate de punct procentual, dobânzile pentru Depozitul 1000 (principalul produs de economisire din oferta băncii) situându-se între 5,75% pe an la depozitele pe o lună şi 6,25% la cele pe 6 şi 12 luni. Atât BCR, cât şi BRD menţin o poziţionare a dobânzilor în funcţie de scadenţe care ar trebui să încurajeze depunerile cu maturităţi mai lungi, însă comportamentul clienţilor s-a dovedit greu de schimbat din cauza volatilităţii generale a dobânzilor de pe piaţă. Recentele mişcări făcute de primii doi jucători de pe piaţă măresc ecartul faţă de acel segment de piaţă format din bănci mici sau mijlocii care din diverse considerente sunt nevoite să vină cu oferte generoase. Astfel, există jucători care continuă să plătească dobânzi de peste 7% pe an, deşi este dificil să găsească mai departe plasamente care să le asigure rentabilitatea. Acest comportament reflectă dificultăţi în asigurarea resurselor de finanţare. În schimb, pentru jucătorii mari prioritatea este creşterea marjelor de dobândă pentru susţinerea profitabilităţii. (Z.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Comunicat de presă: „Reabilitare și dotare Școala Primară Ungurei, str. Principală Nr. 218, Loc. Ungurei, Județ Alba”

Ziarul Unirea

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ DATA: 23.12.2024 „REABILITARE SI DOTARE SCOALA PRIMARA UNGUREI, STR. PRINCIPALA NR. 218, LOC. UNGUREI, JUD. ALBA”   COMUNA ROSIA DE SECAS, cu sediul in Rosia de Secas, Str. Principala nr. 458, judetul Alba, cod postal 517640, România, cod fiscal 4562060, România, anunță finalizarea proiectului cu titlul: ”REABILITARE SI DOTARE SCOALA PRIMARA UNGUREI, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea