Partii practicabile la Arieșeni și Șureanu
Starea actuală a pârtiilor de schi din județul Alba în perioada 15-17 martie 2013, oferită de Serviciului Turism al Consiliului Județean Alba.
Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9, lungime totală 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Evaluare generală: având în vedere ninsorile care au căzut în ultimele zile la munte, precum și răcirea accentuată a vremii, pârtiile de la Șureanu sunt, încă, practicabile. Va fi vreme bună de schi sâmbătă și Duminică, cu un strat de zăpadă suficient pentru această perioadă. Totuși, ținând cont de încălzirea vremii de săptămâna viitoare, este posibil ca weekend-ul acesta să fie ultimul din acest sezon de schi de la Șureanu. Pentru detalii despre pârtii, contactați personalul de la Șureanu la nr. de telefon 0258 738 121.
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului: în ciuda schimbărilor climatice din ultimele două săptămâni, drumul dificil dintre lacul Oașa și pârtii este, în prezent, practicabil în totalitate de către orice tip de autovehicul. Ninsorile care vor cădea joi (14 martie) și vineri (15 martie), împreună cu răcirea puternică a vremii, vor restabiliza starea drumului. Totuși, există încă pe drum șanțuri și porțiuni cu noroi, care îngreunează urcarea. De aceea, este esențial să vă dotați cu lanțuri pentru roți, pentru care e bine să faceți o probă de montare acasă.
Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, este posibil ca în continuare doar 7 să fie funcționale (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 2 (S_1, S_2) vor fi, probabil, nefuncționale, datorită faptului că teleschiul care le deservește este oprit. Stratul de zăpadă măsoară, acum, aproximativ 30 cm grosime și prezintă, din loc în loc, porțiuni de gheață care pot pune probleme la coborâre.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo la Șureanu sunt așteptate ninsori accentuate în ziua de vineri. Ele vor înceta sâmbătă și Duminică, fiind înlocuite de vreme geroasă. Temperaturile se vor încadra între -1 și -12 grade Celsius. Vântul va sufla cu putere la peste 1.800 m altitudine. Cât despre vizibilitatea pe pârtii, aceasta nu va constitui o problemă în weekend, astfel că vremea va fi ideală pentru schi în zilele de sâmbătă și Duminică.
Instalații de cablu: telescaunul și teleschiul „Curmătura” funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. De asemenea, este de așteptat ca teleschiul „Șureanu” să funcționeze la rândul lui în weekend.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei afterski-uri la baza pârtiilor; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.
Sfaturile Serviciului Turism:
– având în vedere urmele adânci de roți care s-au format de-a lungul drumului, încercați să le ocoliți, mergând cu roțile mașinilor între șanțuri, pe porțiunile netede. Astfel, vă protejați mașinile și, implicit, protejați drumul.
– respectați-vă reciproc pe pârtie și reduceți viteza când vă deplasați pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecțiilor de schi/snowboard. De asemenea, cereți sfatul instructorilor de schi ori de câte ori aveți nevoie pentru o bună coborâre pe pârtie.
– evitați vitezele mari și folosiți echipamentele de protecție (cască, apărători etc.).
Arieşeni (stațiunea Vârtop)
Pârtii:2, lungime totală 1,5 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Evaluare generală: la Arieșeni, situația este asemănătoare cu cea de la Șureanu, în sensul că vor urma ninsori în ziua de vineri, care vor readuce pe pârtii un strat suficient de zăpadă. Spre deosebire de Șureanu, unde ultima parte a drumului va fi afectată de încălzirea vremii, la Arieșeni drumul este perfect accesibil și, deci, este posibil ca sezonul de schi să continue și săptămâna următoare.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă atinge aproximativ 30 cm, fiind încă adecvat pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii (Vârtop 1 și Vârtop 2) sunt funcționale.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo la Arieșeni vor fi ninsori în ziua de vineri, urmate de ger sâmbătă și Duminică. Temperaturile se vor încadra între 0 și -12 grade Celsius. Ca atare, vremea va fi ideală pentru schi sâmbătă și Duminică. Vizibilitatea pe pârtie nu va constitui o problemă.
Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturile Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari și alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire.
– folosiți echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Peste 80 de pachete de Crăciun oferite de membrii Consiliului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, în cadrul proiectului „Dăruind, vei dobândi”
FOTO | Peste 80 de pachete de Crăciun oferite de membrii Consiliului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, în cadrul proiectului „Dăruind, vei dobândi” Luni, 16 decembrie a.c., un grup de 8 elevi ai Consiliului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, însoțit de către părintele duhovnic Silviu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci