Exerciţiu militar la Alba Iulia: Drum reconstruit de forţa multinaţională de geniu
Pe o vreme rece, cu ceaţă densă, pe platoul din faţa Porţii a III-a a Cetăţii a avut loc deschiderea oficială a celei de-a V-a ediţii a exerciţiului militar multinaţional IEL MILU (Unitatea Multinaţională Logistică Integrată cu specific de Geniu pentru Infrastructura Logistică), organizat de Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila şi Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia.
După onorul, raportul şi trecerea în revistă a formaţiilor de militari, a urmat intonarea imnurilor naţionale ale ţărilor celor 4 armate reprezentate la exerciţiu, concomitent cu arborarea pe catarg a drapelelor acestor state: Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România.
În cuvântul de bun-venit, prefectul Flaviu Cozuc a spus că este convins că ţările care i-au trimis pe militari să facă parte din unitatea multinaţională sunt mândre de ei, iar prin profesionalismul şi devotamentul lor aceştia îşi vor demonstra competenţele şi înalta pregătire.
Planificatorul exerciţiului este col. dr. Mircea Vladu, comandantul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, exerciţiul fiind condus de col. Gheorghe Soare şi coordonat de lt. col. (r) Simon Tenison din Marea Britanie.
Col. Mircea Vladu a declarat că în baza Memorandului de înţelegere între Ministerele Apărării din Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România, semnat în anul 2007, s-a reuşit pe parcursul anilor 2008 – 2010 înfiinţarea, operaţionalizarea şi afirmarea unei companii multinaţionale logistice integrate cu specific de geniu pentru infrastrucutră logistică, structură capabilă să îndeplinească misiuni specifice de geniu, ca marte dintr-o forţă multinaţională operaţională sub comandă NATO.
Bazat pe un scenariu fictiv, în care IEL-MILU asigură sprijin general de geniu în cadrul unei operaţii NATO, exerciţiul urmăreşte perfecţionarea deprinderilor participanţilor pentru planificarea şi conducerea acţiunilor umanitare şi de reconstrucţie într-o arie afectată de calamaităţi naturale. Obiectivele propuse vor contribui la antrenarea comandamentului MILU în planificarea şi executarea misiunilor specifice, dezvoltarea abilităţilor comandanţilor de plutoane şi de grupe pentru rezolvarea incidentelor, conform procedurilor standard, perfecţionarea procedurilor de comandă şi control, întărirea relaţiilor de colaborare între membrii MILU şi demonstrarea capabilităţilor unei subunităţi de drumuri de la Batalionul 136 Geniu „Apulum” pentru amenajarea unui sector de drum într-un teatru de operaţii, cu asigurarea măsurilor de protecţie a forţei. Vezi aici ce declară col. Mircea Vladu despre exerciţiul militar multinaţional de la Alba Iulia.
Col. Mircea Vladu a explicat că exerciţiul va avea două părţi: una de comandament, în care va fi stabilită pe hartă situaţia tactică fictivă, şi una practică, ce va avea loc la corpul II al batalionului (n.r. – parcul auto de la Schit), unde se va construi un tronson de 150 m de drum pietruit, folosind resursele umane, tehnica şi utilajele existente (autoamioane, autostaţii radio Panther, autospeciale pentru pontoane, completul pentru baterea piloţilor, excavatorul hidraulic, autogrederul).
Exerciţiul multinaţional a fost precedat de o pregătire academică desfăşurată în cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Sprijin de Luptă „G-ral. Eremia Grigorescu” Sibiu, instruire condusă de instructorii Centrului de Excelenţă de Geniu a NATO din Germania. La deschidere au mai luat parte mr. Vladimir Pojgazcic (Croaţia), mr. Giorgi Maisuradze (Georgia), cpt. Valentin Vandev (Bulgaria), col. Viorel Roş (Statul Major General), col. Ioan Mocan (Statul Major al Forţelor Terestre), col. Corneliu Dinco (comandatul Batalionului 136 Geniu „Apulum”), cpt. Cosmin Stan – purtătorul de cuvânt al batalionului albaiulian, col. Marcel Domşa (comandantul Colegiului Militar „Mihai Viteazul”), col. Adrian Agârbiceanu (comandantul CMJ Alba), col. Dorel Sofica (şeful ISU Alba) şi alţi invitaţi, ceremonia încheindu-se cu defilarea trupelor, pe muzica fanfarei militare.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun