Rămâi conectat

Actualitate

Exerciţiu militar la Alba Iulia: Drum reconstruit de forţa multinaţională de geniu

Publicat

în

Pe o vreme rece, cu ceaţă densă, pe platoul din faţa Porţii a III-a a Cetăţii a avut loc deschiderea oficială a celei de-a V-a ediţii a exerciţiului militar multinaţional IEL MILU (Unitatea Multinaţională Logistică Integrată cu specific de Geniu pentru Infrastructura Logistică), organizat de Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila şi Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia.

După onorul, raportul şi trecerea în revistă a formaţiilor de militari, a urmat intonarea imnurilor naţionale ale ţărilor celor 4 armate reprezentate la exerciţiu, concomitent cu arborarea pe catarg a drapelelor acestor state: Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România.

În cuvântul de bun-venit, prefectul Flaviu Cozuc a spus că este convins că ţările care i-au trimis pe militari să facă parte din unitatea multinaţională sunt mândre de ei, iar prin profesionalismul şi devotamentul lor aceştia îşi vor demonstra competenţele şi înalta pregătire.

Elit - Gustul Desăvârșit

Planificatorul exerciţiului este col. dr. Mircea Vladu, comandantul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, exerciţiul fiind condus de col. Gheorghe Soare şi coordonat de lt. col. (r) Simon Tenison din Marea Britanie.

Col. Mircea Vladu a declarat că în baza Memorandului de înţelegere între Ministerele Apărării din Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România, semnat în anul 2007, s-a reuşit pe parcursul anilor 2008 – 2010 înfiinţarea, operaţionalizarea şi afirmarea unei companii multinaţionale logistice integrate cu specific de geniu pentru infrastrucutră logistică, structură capabilă să îndeplinească misiuni specifice de geniu, ca marte dintr-o forţă multinaţională operaţională sub comandă NATO.

Bazat pe un scenariu fictiv, în care IEL-MILU asigură sprijin general de geniu în cadrul unei operaţii NATO, exerciţiul urmăreşte perfecţionarea deprinderilor participanţilor pentru planificarea şi conducerea acţiunilor umanitare şi de reconstrucţie într-o arie afectată de calamaităţi naturale. Obiectivele propuse vor contribui la antrenarea comandamentului MILU în planificarea şi executarea misiunilor specifice, dezvoltarea abilităţilor comandanţilor de plutoane şi de grupe pentru rezolvarea incidentelor, conform procedurilor standard, perfecţionarea procedurilor de comandă şi control, întărirea relaţiilor de colaborare între membrii MILU şi demonstrarea capabilităţilor unei subunităţi de drumuri de la Batalionul 136 Geniu „Apulum” pentru amenajarea unui sector de drum într-un teatru de operaţii, cu asigurarea măsurilor de protecţie a forţei. Vezi aici ce declară col. Mircea Vladu despre exerciţiul militar multinaţional de la Alba Iulia.

Col. Mircea Vladu a explicat că exerciţiul va avea două părţi: una de comandament, în care va fi stabilită pe hartă situaţia tactică fictivă, şi una practică, ce va avea loc la corpul II al batalionului (n.r. – parcul auto de la Schit), unde se va construi un tronson de 150 m de drum pietruit, folosind resursele umane, tehnica şi utilajele existente (autoamioane, autostaţii radio Panther, autospeciale pentru pontoane, completul pentru baterea piloţilor, excavatorul hidraulic, autogrederul).

Exerciţiul multinaţional a fost precedat de o pregătire academică desfăşurată în cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Sprijin de Luptă „G-ral. Eremia Grigorescu” Sibiu, instruire condusă de instructorii Centrului de Excelenţă de Geniu a NATO din Germania. La deschidere au mai luat parte mr. Vladimir Pojgazcic (Croaţia), mr. Giorgi Maisuradze (Georgia), cpt. Valentin Vandev (Bulgaria), col. Viorel Roş (Statul Major General), col. Ioan Mocan (Statul Major al Forţelor Terestre), col. Corneliu Dinco (comandatul Batalionului 136 Geniu „Apulum”), cpt. Cosmin Stan – purtătorul de cuvânt al batalionului albaiulian, col. Marcel Domşa (comandantul Colegiului Militar „Mihai Viteazul”), col. Adrian Agârbiceanu (comandantul CMJ Alba), col. Dorel Sofica (şeful ISU Alba) şi alţi invitaţi, ceremonia încheindu-se cu defilarea trupelor, pe muzica fanfarei militare.

Robert GHERGU

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă au deraiat. Care a fost cauza

Publicat

în

FOTO| 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă au deraiat. Care a fost cauza

Circulația feroviară pe relația Pașcani – Iași este întreruptă, după ce între stațiile Sârca – Podu Iloaiei au deraiat 11 vagoane din compunerea unui tren privat de marfă, transmite CFR SA.

Trenul s-a rupt și 11 vagoane au sărit de pe șine, arată sursa citată, potrivit căreia trenul se întorcea din Portul Constanța, unde dusese cereale din Ucraina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații disponibile, deraierea a fost provocată de starea proastă a infrastructurii feroviare din zonă, dar este posibilă și o defecțiune la vagoanele de fabricație sovietică.

Ce spune CFR despre trenul deraiat la Iași

Potrivit CFR, deraierea vagoanelor de marfă ucrainene afectează și traficul de călători.

”Din garnitură, care avea în compunere 32 de vagoane goale, au deraiat 11 vagoane pe firul II de circulație, firul I fiind închis pentru lucrări programate.

În urma deraierii celor 11 vagoane au fost rupți și 7 stâlpi de înaltă tensiune, care asigurau alimentarea cu energie electrică a liniei de contact.

Precizăm faptul că, pentru menținerea continuității traficului de călători, SRCF Iași va pune la dispoziția călătorilor mijloace auto, pe distanța Podu Iloaiei – Târgu Frumos.

Această măsură va fi menținută până la restabilirea traficului pe intervalul de stații afectat de deraiere.

Vă informăm, de asemenea, că personalul de specialitate al SRCF Iași va asigura tot suportul tehnic necesar operatorului privat pentru ridicarea, repunerea pe șină a vagoanelor deraiate și retragerea/scoaterea acestora din gabarit”, a transmis CFR.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ajutorul financiar de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici, va fi acordat odată cu pensia. Când va fi demarată efectuarea plăților

Publicat

în

Ajutorul financiar de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici, va fi acordat odată cu pensia. Când va fi demarată efectuarea plăților

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat faptul că taloanele de pensie aferente lunii iunie, care conțin ajutorul financiar de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri de până la 2.000 de lei, au început să fie tipărite, urmând ca vineri să fie demarată și efectuarea plăților.

„A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii iulie, care conţin ajutorul financiar de 700 de lei, care se acordă pensionarilor cu venituri de până la 2.000 de lei. De vineri începe şi efectuarea plăţilor”, a scris ministrul, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr. 74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie, acelor beneficiari ai căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2.000 de lei, potrivit Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri, respectiv: pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, precum şi venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, sunt luate în calcul veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în luna aprilie 2022. Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte. Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022.

La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie. Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite care au domiciliul în România, nu şi celor care au locul de şedere/reşedinţa obişnuită în străinătate.

Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat. De asemenea, ajutorul financiar nu intră în calculul contribuţiei băneşti individuale în vederea obţinerii unui bilet de tratament balnear şi nu este supus executării silite.

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Tichetul de activităţi casnice va conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| 16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi

Publicat

în

16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi

Celebrul cascador Lae Dreghici a anunțat că va participa la un spectacol în data de 16 iulie, unde va putea vi revăzut de către fani.

„E timpul să revenim la promisiunile făcute;
,, ANIVERSARE CU CASCADE”!

Locul acestui SPECTACOL, va fi la Oarda de Sus, între păduri, cunoscut de mulți dintre dumneavoastră, pentru că am dat 3 spectacole asemănătoare, cu ceva timp în urmă.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, împlinește astăzi 70 de ani

Data acestei ,,ANIVERSĂRI” este
16 – IULIE – 2022

O să revin cu detali, cum puteți ajunge în zonă”, a scris cascadorul, pe contul său de socializare.

„Dragi prieteni, vă salut cu drag. După cum vedeți sunt la locul meu de joacă.

Aici o să ne întâlnim cu toții, aici va fi „Aniversarea cu cascade”, alături de invitații speciali, Mihai Stoichescu și Cosmin Pădureanu.

După cum ați văzut, platoul de cascade este pregătit, drumul este foarte bine pregătit, așa că vă aștept cu mare drag.

Amănunte o să vă dau pe parcurs. Vă mulțumesc frumos și vă urez, de pe acuma, vizionare plăcută, să aniversăm împreună”, a transmis Lae Dreghici.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare