Rămâi conectat

Actualitate

Prejudiciu de 28.000 de euro, cu concursul oficiului de cadastru

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cazul pe care vi-l prezentăm mai jos este antologic, după părerea mea, şi edificator cu privire la modul în care îşi fac datoria angajaţii Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alba. Iată, pe scurt, cum anume, cu concursul unor astfel de angajaţi, un cetăţean de bună credinţă pierde 28.000 de euro şi mai şi umblă vreo 6 ani prin instanţe…
lPentru datorie, instanţa decide trecerea terenului în proprietatea păgubaşului
În anul 2005, albaiulianul Florin Coman i-a împrumutat lui Cristian Aloman suma de 28.000 de euro. Acesta din urmă nu a contestat niciodată faptul că îi datorează această sumă lui Coman, dar se pare că pur şi simplu nu a putut să restituie împrumutul. Prin urmare, cum era firesc, Coman l-a acţionat în instanţă pe Aloman şi în anul 2007 a înregistrat primul succes. Aflând că Aloman are un teren în zona Pâclişa, cu o valoare ce ar fi acoperit prejudiciul său, i-a blocat CF-ul lui Aloman (cel pe care-l ştia el, pentru că-i fusese comunicat de la OJCPI Alba), urmând să încerce să obţină proprietatea asupra terenului respectiv, în instanţă. De precizat faptul că, în momentul în care a primit din partea OJCPI extrasul CF (în anul 2007!), în acesta se arăta clar, negru pe alb, că terenul este liber de orice sarcină. Din acel moment au mai trecut aproape 4 ani de înfăţişări în instanţă, urmând toate căile legale de atac: Judecătoria Alba Iulia, Tribunalul Alba, Curtea de Apel Alba Iulia şi, în sfârşit, obţine o hotărâre judecătorească definitivă şi executorie, iar prin încheierea nr. 2875 a OJCPI Alba, a Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alba Iulia, un registrator ia cunoştinţă de dispoziţia de a trece terenul cu pricina în propietatea lui Coman, care-l câştigase în instanţă şi procedează ca atare.
lTerenul dobândit pentru recuperarea creanţei fusese
deja… vândut!
Când să intre, însă, în proprietatea terenului, Florin Coman află că acesta fusese vândut, sub un alt CF, încă din anul 2007! Deci chiar din anul de când el „blocase” (!?) CF-ul terenului respectiv. Cumpărătorul terenului, şi el de bună credinţă, l-a girat apoi de mai multe ori la diferite bănci. Aşa că, „prinde orbul, scoate-i ochii”! Cum a fost posibil acest lucru? Cu concursul unui alt angajat al OJCPI Alba, care a ignorat CF-ul original, confecţionând unul fictiv care i-a permis lui Aloman să vândă terenul, ca fiind liber de orice sarcină. Sau, poate, invers, a dat CF-ul original cumpărătorului terenului lui Aloman, iar lui Coman i-a confecţionat unul fictiv! Dar, să nu se uite un lucru: în baza acestui CF fictiv, Coman s-a luptat ani de zile în instanţă, cu cheltuieli, stres, nervi şi alergătură, iar acum a deschis un nou proces, pentru a-şi recupera prejudiciul. În acest caz putem bănui o complicitate a funcţionarului de la cadastru cu proprietarul care ştia că va fi executat, permiţându-i acestuia să vândă terenul înainte de finalizarea procesului.

Noi cunoaştem numele funcţionarului (evident corupt, nicidecum aflat în eroare din naivitate), dar nu-l vom face public pentru că nu e treaba noastră să identificăm funcţionarii corupţi şi să-i tragem la răspundere. Există oameni plătiţi pentru asta, care ar trebui să se pună în mişcare în urma sesizării păgubaşului.
lCine-l despăgubeşte pe păgubaş?
Apropo de păgubaş! Cum mai poate acesta acum să-şi recupereze suma de 28.000 de euro? Asta trebuie să decidă DNA-ul şi instanţele de judecată, deşi ecuaţia e simplă: prin executarea funcţionarului corupt, care poate fi acuzat cel puţin de neglijenţă în serviciu, dacă nu chiar de abuz! Şi cred că Florin Coman este îndreptăţit chiar să ceară daune oficiului de cadastru, pentru toate câte le-a suferit atâţia ani de zile prin „Sala paşilor pierduţi”. Şi dacă ne gândim că suma respectivă, dacă ar fi investit-o i-ar fi putut aduce beneficii, atunci daunele ar putea fi substanţiale. Depinde cu ce măsură vor judeca cei ce împart dreptatea în ţara asta!

Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ajutoare pentru pensionari 2025: Medicamente compensate, vouchere sociale și ajutor de încălzire

Unirea Ziarul

Publicat

în

Ajutoare pentru pensionari 2025: Medicamente compensate, vouchere sociale și ajutor de încălzire Compensarea medicamentelor – ridicarea pragului de la care se acordă O modificare importantă este creșterea plafonului pentru pensionarii care beneficiază de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor. Începând din septembrie 2024, această măsură se aplică pensionarilor cu venituri de până […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea