Gala Voluntariatului Alba 2012
*Se aşteaptă nominalizări din partea ONG-urilor sau a instituţiilor publice care lucrează cu voluntari
Centrul Judeţean de Voluntariat, cu sprijinul Federaţiei „Volum”, organizează, pe data de 5 decembrie 2012, Gala Voluntariatului din judeţul Alba. Începând cu data de 5 noiembrie 2012, timp de 2 săptămâni, organizatorii aşteaptă nominalizări din partea organizaţiilor non-guvernamentale sau a instituţiilor publice care lucrează cu voluntari şi implementează proiecte de voluntariat, pentru cele 13 secţiuni de concurs ale Galei.
Gala Voluntarilor 2012 este un eveniment judeţean dedicat recunoaşterii voluntarilor, proiectelor de voluntariat şi coordonatorilor de voluntari şi marchează Ziua Internaţională a Voluntarilor, celebrată în fiecare an în data de 5 decembrie.
Evenimentul are rolul de a aduce voluntarii, proiectele de voluntariat şi coordonatorii de voluntari în atenţia publicului larg, pentru a ridica profilul voluntariatului în judeţul Alba şi a oferi o binemeritată recunoaştere publică oamenilor care îşi dăruiesc constant din timpul, energia şi abilităţile lor pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie, pentru a proteja mediul sau pentru a-şi dezvolta comunităţile.
Informaţiile necesare pentru participare şi formularele de nominalizare sunt disponibile pe pagina www.cjvalba.ro. Nominalizările se primesc exclusiv prin e-mail la adresa [email protected] până la data de 18 noiembrie 2012. După preselectarea nominalizărilor de către organizatori, juriul va alege cei 13 câştigători ai categoriilor de concurs, ce vor fi anunţaţi şi premiaţi în data de 5 decembrie 2012, ora 18.00, în cadrul Galei.
Câştigătorii celor 13 secţiuni ale Galei vor fi premiaţi după cum urmează: Premiul I va consta într-un schimb de experienţă la Centrul de Voluntariat din Bremen (Germania) pe durata a 10 zile. Premiul II îl reprezintă participarea la un curs de 3 zile pe tema „Comunicare”, ce se va desfăşura la Arieşeni, iar premiul III constă din participarea la un curs intensiv de o zi cu tema „Public speaking”, ce se va desfăşura la Ampoiţa.
Voluntarii nominalizaţi trebuie să probeze implicarea în activităţi de voluntariat din diferite domenii ale vieţii judeţului nostru, cum ar fi: servicii sociale, educaţie, cultură, protecţia mediului, dezvoltare organizaţională, artă şi turism, comunicare şi cunoaştere, media, antidiscriminare şi integrare socială, activităţi care să le înnobileze viaţa şi care să îmbunătăţească sau să uşureze viaţa semenilor, să înfrumuseţeze lumea în care trăim, să eficientizeze acţiunile organizaţiilor şi instituţiilor în care activează, să încurajeze participarea civică a tinerilor în comunităţile locale din Judeţul Alba, să formeze punţi de legătură între tinerii voluntari şi organizaţiile, fundaţiile şi instituţiile care oferă posibilitatea desfăşurării activităţii de voluntariat. Ei trebuie să-şi fi derulat activitatea pe durata anului 2012 sau să facă parte din proiecte aflate în derulare, cu condiţia ca acestea să fie suficient de avansate pentru a permite raportarea unor rezultate preliminare concrete.
Un astfel de eveniment – Gala Voluntariatului 2012 – încurajează implicarea tinerilor într-o mai mare măsură în activităţi de voluntariat, susţine şi promovează eforturile depuse de organizaţiile, instituţiile şi autorităţile locale pentru a crea la nivelul societăţii civile condiţii favorabile voluntariatului în Judeţul Alba. În egală măsură, este un demers pentru ameliorarea şi recunoaşterea activităţilor de voluntariat, pentru pregătirea de resurse umane în vederea susţinerii activităţilor comunităţii, pentru creşterea respectului faţă de muncă, faţă de oameni, natură şi valorile contemporane dar şi pentru introducerea pe agenda publică a subiectului voluntariatului, în vederea obţinerii recunoaşterii valorii lui, ca parte integrantă a societăţii româneşti.
Descrierea secţiunilor şi categoriilor de concurs:
I. Secţiunea premii pentru voluntari
1. Voluntarul junior
În această secţiune pot fi înscrişi voluntari cu rezultate deosebite în proiectele derulate din toate domeniile de activitate, cu vârste cât mai fragede.
2. Voluntar senior
În această secţiune pot fi înscrişi voluntari cu rezultate deosebite în proiectele derulate din toate domeniile de activitate, cu vârste cât mai înaintate.
3. Voluntarul anului în domeniul artă şi cultură
În această secţiune pot fi înscrişi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul artă si cultură în proiecte precum promovarea diverselor aptitudini artistice, derularea de proiecte sau campanii de conştientizare sau educare a publicului în domeniul culturii, cultivarea patrimoniului naţional, promovarea tradiţiilor, evenimente cultural-artistice, cercetare în domeniul culturii, proiecte sau programe interculturale etc.
4. Voluntarul anului în domeniul social
În această secţiune pot fi înscrişi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul social în proiecte care au ca scop dezvoltarea sectorului social din judeţ, proiecte de incluziune socială, dezvoltare şi formare profesională, campanii de informare şi educare privind diferite probleme sociale, proiecte de promovare a antreprenoriatului social, cauze umanitare şi comunitare, lucrul direct cu diferite categorii de beneficiari etc.
5. Voluntarul anului în domeniul sport şi recreere
În această secţiune pot fi înscrişi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul sport şi recreere în proiecte precum campanii de informare publică privind sportul şi sănătatea, competiţii sportive, promovarea talentelor sportive, proiecte educaţionale de sport şi/sau recreere etc.
6. Voluntarul anului în domeniul educaţie
În această secţiune pot fi înscrişi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul educaţiei în proiecte de dezvoltare personală şi profesională dedicate unor categorii diferite de beneficiari, proiecte de educaţie non-formală sau informală, educaţie de excelenţă, creşterea accesului la educaţie şi şcolarizare, creşterea standardelor calitative în învăţământ, realizarea de materiale cu rol educaţional etc.
7. Voluntarul anului în domeniul sănătate
În această secţiune pot fi înscrişi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul sănătăţii în proiecte precum campanii de conştientizare publică privind sănătatea, educaţie în domeniul sănătăţii, informare privind măsuri de prim-ajutor, tratamente paliative sau de specialitate pentru diferite tipuri de beneficiari, servicii de prevenire a anumitor boli, tratamente şi asistenţă medicală gratuite etc.
8. Voluntarul anului în domeniul activism civil şi drepturile omului
În această secţiune pot fi înscrişi voluntari cu rezultate deosebite în domeniul activism civic şi drepturile omului în proiecte precum militarea pentru drepturile omului, campanii de conştientizare publică privind drepturile omului, activism civic în diferite domenii, realizarea de materiale privind drepturile omului cu scopul promovării acestora, campanii sau proiecte de lobby sau advocacy etc.
II. Secţiunea premii pentru proiecte de voluntariat
1. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă şi cultură
În această secţiune pot fi înscrise proiecte din domeniul artă şi cultură precum promovarea diverselor aptitudini artistice, derularea de proiecte sau campanii de conştientizare sau educare a publicului în domeniul culturii, cultivarea patrimoniului naţional, promovarea tradiţiilor, evenimente cultural-artistice, cercetare în domeniul culturii, proiecte sau programe interculturale etc.
2. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul social
În această secţiune pot fi înscrise proiecte din domeniul social care au ca scop dezvoltarea acestui sector din Judeţ, proiecte de incluziune socială, dezvoltare şi formare profesională, campanii de informare şi educare privind diferite probleme sociale, proiecte de promovare a antreprenoriatului social, cauze umanitare şi comunitare, proiecte dedicate direct diferitelor tipuri de beneficiari etc.
3. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul educaţie
În această secţiune pot fi înscrise proiecte din domeniul educaţiei precum dezvoltarea personală şi profesională, de educaţie formală sau non-formală, educaţie de excelenţă, creşterea accesului la educaţie şi şcolarizare, creşterea standardelor calitative în învăţământ, realizarea de materiale cu rol educaţional etc.
4. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul sănătate
În această secţiune pot fi înscrise: proiecte cu rezultate deosebite în domeniul sănătăţii precum campanii de conştientizare publică privind sănătatea, educaţie în domeniul sănătăţii, informare privind măsuri de prim-ajutor, tratamente paliative sau de specialitate pentru diferite tipuri de beneficiari, servicii de prevenire a anumitor boli, tratamente şi asistenţă medicală gratuită etc.
III. Secţiunea coordonatorul de voluntari al anului
În această secţiune pot fi înscrişi coordonatori de voluntari cu rezultate deosebite în coordonarea voluntarilor, care utilizează procese şi instrumente de coordonare a voluntarilor, care sunt motivaţi şi reuşesc să motiveze voluntarii, care evaluează şi îmbunătăţesc constant procesul de management al voluntarilor în organizaţia lor. Coordonatorii de voluntari pot fi angajaţi sau voluntari şi nu sunt coordonatorii unui proiect care implică voluntar.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună”
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună” Cătălin Bera, un tânăr din Sebeș a înființat asociația „Aripi de Speranță – Sport pentru Fiecare” cu scopul de a oferi celor […]