Pentru a scăpa de faliment, FC Unirea solicită 2 milioane de lei de la CL Alba Iulia și CJ Alba
Realizările și problemele cu care se confruntă Fotbal Club Unirea sunt prezentate într-o cerere de finanțare către Consiliul Local Alba Iulia, întocmită de președintele executiv Mihai Dăscălescu. Pentru a scăpa de faliment acesta precizează că echipa are nevoie de ”o infuzie de capital de circa 1.000.000 de lei din partea CL Alba Iulia și 1.000.000 de la CJ Alba”.
Acestea nu sunt însă singurele solicitări, planurile pe 3-4 ani ale președintelui FC Unirea vizează refacerea gazonului și montarea unei instalații de nocturnă pentru antrenament pe terenul de la Oarda de Jos; montarea unui gazon sintetic, construirea unui corp administrativ și montarea unei instalații de nocturnă pe stadionul din Micești și alte investiții care ar costa încă aproximativ 400.000 de euro.
Vă prezentăm integral cererea de finanțare înaintată Consiliului Local Alba Iulia:
”Prin prezenta informare, subscrisa SC FC UNIREA 2006 SA Alba lulia, vă aduce in atenţie cererea de finanţare către Consiliul Local Alba lulia pentru anul 2013.
Cererea se referă la finanţarea echipei de fotbal seniori ce participă în Campionatul Naţional al Ligii a II-a seria Vest şi a Centrului de Copii şi Juniori, în care activează peste 150 de jucători legitimaţi şi care participă cu 7 echipe pe grupe de vârstă, la campionatele organizate de Federaţia Romană de Fotbal şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal Alba.
În vederea unei corecte informări, vrem să vă prezentăm succint un scurt istoric al echipei pe de o parte şi al societăţii noastre pe de altă parte, (fiinţată în 2005) şi al specificului activităţii fotbalistice de performanţă.
Echipa de fotbal Unirea Alba lulia, a fost înfiinţată în anul 1924, prin fuziunea Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia și echipa liceului Mihai Viteazul din Alba lulia, jucând în campionatul regional sub denumirea UNIREA MIHAI VITEAZUL, iar de atunci, aproape fără întrerupere, (cu excepţia perioadei celui de-al doilea război mondial) zeci de generaţii de fotbalişti, au adus glorie culorilor alb-negru în înfruntările fotbalistice din campionatele în care au jucat, devenind în timp un brand al comunităţii locale şi o sursă de emoţie pentru numeroşii suporteri ai echipei, iar pentru tinerii din judeţul Alba a reprezentat un ţel, un vis chiar, respectiv acela de a fi component al uneia din echipele de copii şi juniori şi ulterior al echipei de seniori.
În anul 1988, echipa promovează în liga a II-a şi până în prezent a activat fără întrerupere în acest eşalon, cu excepţia perioadelor 2003-2005 şi 2009-2010, când echipa a jucat în liga I-a, cu precizarea că în campionatul 2003-2004, echipa s-a clasat pe un onorabil loc VI.
Ca performanţe fotbalistice, putem spune că la Alba Iulia s-au format doi mari jucători ai fotbalului românesc, respectiv: Cornel Ţălnar şi Ovidiu Maier și tot în categoria performanțelor ar fi eliminarea legendarei echipe Steaua Bucureşti în sferturile de finală a Cupei României, în 1991, când echipa era condusă în teren de jucătorul emblematic Neluțu Popa, iar în semifinale, am cedat după o dublă memorabilă cu Universitatea Craiova (0-4 la Craiova și 3-0 la Alba Iulia).
În ultimii ani, Centrul de Copii şi Juniori, cu toate că nu a beneficiat de investiţii majore în infrastructură şi logistica, a produs un număr foarte mare de tineri jucători valoroşi care au fost selecţionaţi în loturile naţionale ale României şi care joacă în prezent la echipe de frunte din liga I şi a II-a, sau din străinătate, din care amintim: Gicu Grozav (Petrolul Ploieşti), Nicuşor Stanciu (FC Vaslui), Călin Cristea (Pandurii Tg Jiu), Florin Nie (Concordia Chiajna), Alex Giurgiu (Gaz Metan Severin), Andrei Zăgrean (Poli Timişoara), Ciprian Selagea (FC Bihor), Himcinschi Fabian (FC Empoli), Dinu Moldovan (Real Zaragoza), Vlad Ignat (Real Valadollid), iar alţii joacă în prezent la echipa de seniori a clubului: Potopea, Oara, Mureşan, Schuller şi Stan.
Dintre toţi se remarcă Gicu Grozav care a înscris golul victoriei în Turcia pentru echipa României în partida contând pentru preliminariile la CM din Brazilia şi Nicuşor Stanciu, care, de curând, a marcat pe legendarul stadion Giuseppe Meaza din Milano, în meciul Inter Milano-FC Vaslui. Aceste rezultate deosebite, arată că jud. Alba are resurse native deosebite la nivel fotbalistic, fiind alături de Academia „Gheorghe Hagi” cel mai productiv centru de copii din ţară, cu precizarea ca Academia a investit 10 milioane de euro în 5 ani şi are un buget anual de peste 2 milioane de euro, iar la noi investiţia este infimă (10 – 15 mii de euro pe an). Dacă se desfiinţează echipa, cea mai mare pierdere o reprezintă din punct de vedere strategic acest Centru de Copii şi juniori, care şi în prezent are în componenţă jucători valoroşi la toate grupele de vârstă. Dizolvarea centrului ar însemna dispersarea jucătorilor la alte echipe, iar refacerea acestuia, la nivel competitiv ar dura 5- 7 ani.
Actuala societate, SC FC Unirea 2006 SA, s-a înfiinţat în iulie 2005, preluând destinul echipei, într-o perioadă extrem de grea, deoarece gruparea care activa sub denumirea de FC Unirea Apulum Alba lulia, retrogradase în liga a II-a şi era tot în pragul desfiinţării. De atunci, susţinerea financiară a fost masivă din partea Consiliului Local Alba Iulia şi a Consiliului Judeţean Alba şi pe cale de consecinţă, în 2009, clubul a reuşit din nou să promoveze în Liga I. Din păcate, din 2010, odată cu retrogradarea echipei în liga a II-a, finanţarea aproape că a încetat din partea organismelor locale sus amintite, iar echipa a fost nevoită să-şi formeze bugetul din vânzarea de jucători, din surse atrase de la acţionari şi de la sponsorul principal RMGC Gold Corporation.
În prezent, societatea are datorii mari faţă de jucători, angajaţi şi furnizori, motiv pentru care a intrat în insolvenţă, iar fără o infuzie de capital de circa 1.000.000 lei din partea CL Alba Iulia și 1.000.000 CJ Alba, va intra în faliment. Solicitam aceste sume, deoarece societatea are în prezent datorii de cca. 1.500.000 lei, iar bugetul necesar pentru desfășurarea activitații ar fi de 500.000 lei pentru campionatul 2012 – 2013. Precizam, că societatea are de încasat suma de aprox.760.000 lei din transferuri de jucători. Anexăm alăturat un raport financiar extins, din care rezultă un tablou fidel al veniturilor şi cheltuielilor societăţii de la înfiinţare şi până în 31.12.2011.
Precizăm că investiţia CL Alba Iulia şi CL Alba din 2005 şi până în prezent, (cca. 2.800.000 euro) este relativ mică față de investiţiile altor autorităţi locale şi judeţene în echipele proprii, deoarece acestea nu au reuşit performanţele echipei noastre. Exemplificam în acest sens echipe ca: FC Botoşani, FC Bihor, Alro Slatina, CSM Rm. Valcea, Delta Tulcea, CF Brăila, Corona Braşov etc. Și alte echipe din Liga I-a sunt susținute financiar de autoritățile locale cu sume importante de bani din care menţionăm: FC Petrolul Ploieşti SA, CS Severin, SC Ceahlăul Piatra Neamţ SA, CSMS Iaşi, SC Oțelul Galaţi SA, Gloria Bistrița, Concordia Chiajna, etc.
În acelaşi timp, propunem ca în anii următori, să se investească eşalonat, în 3-4 ani, în infrastructura Centrului de Copii şi juniori, respectiv: – Refacerea gazonului de iarbă de la terenul din Oarda de Jos. Înălțarea gardului împrejmuitor, montarea unei instalaţii de nocturnă pt. antrenament – 50.000 euro;
– Montarea unui gazon sintetic, construirea unui corp administrativ (vestiare, duşuri, şi alte anexe conform Manualului de licenţiere al FRF), montarea unei instalaţii de nocturnă pt. antrenament, la terenul din Miceşti – 300.000 euro;
– Întreţinerea anuală a terenului II din cadrul bazei sportive ”Cetate”, montarea unei instalaţii de nocturnă pt. antrenament, înălțarea gardului împrejmuitor – 50.000 euro;
Menţionăm faptul că aceste investiţii (400.000 euro) nu depăşesc veniturile de cca. 770.000 euro obţinute din vânzarea juniorilor Grozav,
Stanciu, Cristea. Himcinschi, Giurgiu și Ilie (cu precizarea că încă mai avem de primit suma de 168.400 euro, respectiv aprox. 760.000 lei, de la echipele unde au fost transferaţi).
Aceste investiţii care sunt impuse de fapt de Manualul de licenţiere al FRF vor asigura pe de o parte condiţii performante de pregătire, iar pe de altă parte va sigura izvorul permanent de jucători valoroşi pentru echipa FC Unirea Alba Iulia şi astfel, acest brand şi simbol al oraşului și judeţului va dăinui în timp, atrăgând către fotbal noi şi noi generaţii de tineri”.
Președinte executiv, Dăscălescu Valentin Mihai
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
CSM Unirea Alba Iulia, în sferturile de finală ale Cupei României! Posibili adversari, în funcție de baraj, Farul Constanța, Hermannstadt sau Poli Iași
CSM Unirea Alba Iulia a realizat o calificare de senzație în sferturile de finală ale Cupei României, dar trebuie să dispute un baraj cu ACSM Reșița pentru a afla oponentul din faza următoare a competiției „KO” Admirabila echipă condusă de Alexandru Pelici urmează, la primăvară, să întâlnească una dintre prim-divizionarele Farul Constanța, Hermannstadt sau Poli […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci