Rămâi conectat

Curier Județean

Dezastru ecologic pe Râul Cugir: Mari cantităţi de păstrăv au murit, în urma otrăvirii cu substanţe chimice

Alexandra Mates

Publicat

în

Luni, în jurul orei 13.00, preşedintele Asociaţiei pentru Pescuit Sportiv ”Şurianul” Cugir, Ioan Cristea, a fost anunţat  de către un membru al asociaţiei că pe o întinsă porţiune de râu, în aval de Uzina Mecanică 2, o mare cantitate de peşte mort  pluteşte pe suprafaţa apei.

            După ce a alertat  Garda de Mediu şi Federaţia Română de Pescuit Sportiv, Cristea s-a deplasat împreună cu reprezentanţi ai  Poliţiei Cugir la faţa locului, constatând că pe o suprafaţă destul de mare a râului pluteşte peşte mort, din specia păstrăv, fundul apei fiind acoperit din loc în loc cu mari cantităţi de puiet din aceeaşi specie. Totodată, la faţa locului au dat peste mai multe persoane de etnie romă (mai mulţi copii), care adunau din apă peştele mort, pentru consum, o parte din acesta fiind recuperat cu ajutorul  poliţiei, pentru a fi predat spre analiză organelor abilitate, dar şi pentru a se evita eventuale îmbolnăviri.

            Potrivit declaraţiilor făcute de preşedintele asociaţiei locale de pescuit, dl Ioan Cristea, precum şi ale preşedintelui Federaţiei Naţionale de Pescuit, dl Ştefan Popescu, ar fi vorba de un dezastru ecologic generat de scurgerea de substanţe galvanice provenite de la o secţie de tratamente chimice aparţinând Uzinei Mecanice Cugir, substanţe care au ajuns în râu printr-o gură de canal situată la ieşirea din uzină.

             Interpelat în legătură cu situaţia destul de gravă petrecută la Cugir, directorul general al UMCugir, ing. Marin Morariu, a afirmat că d-nia sa  nu ştie nimic despre  evenimentul respectiv, susţinând că poluarea nu poate veni de la uzina întrucât aceasta dispune de staţie de neutralizare a substanţelor folosite la anumite operaţii de tratare a produselor fabricate.

            La ora când transmitem materialul de faţă, la sediul UMC 2, se poartă discuţii între reprezentanţii UMC, ai Gărzii de Mediu şi ai Federaţiei Naţionale de Pescuit Sportiv. Potrivit unor surse, conducerea UMC ar fi afirmat că a fost vorba totuşi de o scurgere de substanţe poluante provenind de la uzină, accident cauzat de o conductă spartă şi de o pompă de separare defectă şi care a produs o nedorită situaţie.  Oricum, reprezentanţii de la Mediu au colectat probe de apă pe care le vor supune analizelor, astfel că în zilele următoare se vor cunoaşte exact cauzele dezastrului de pe Râul Cugir. Vom reveni. (C.P.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Stremț: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Stremț: Intervin pompierii cu trei autospeciale Un incendiu a izbucnit vineri dimineața, în jurul orei 6.00, la o locuință din Stremț. Intervin pompierii cu trei autospeciale.  Citește și: UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat Detașamentul de pompieri Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea