Doi „jurnalişti” din Sebeş au pus mâna pe o întreagă staţiune de lux din judeţul Hunedoara!
Pentru unii meseria de jurnalist se dovedeşte foarte rentabilă, mai ales dacă ştiu să se lipească de puternicii zilei. Aşa a fost pentru doi „jurnalişti” din Sebeş, respectiv soţii Kohalmi. Mai precis pentru Luminiţa Kohalmi Szabo şi pentru soţul acesteia, Iosif Kohalmi Szabo. Despre ascensiunea lor aflasem de mai multă vreme şi, în principiu, faptul că cineva ajunge să se impună la Bucureşti pornind din provinicie nu este un lucru rău. Dar atunci când afacerile lor nu sunt tocmai curate, ele trebuie făcute publice, pentru ca lumea să afle ce fel de oameni ajung acum în posturi de conducere şi de influenţare a deciziilor.
Nişte dezvăluiri recente, făcute la emisiunea „Exces de putere” a postului TV Antena 3, ne-au determinat să preluăm subiectul, pentru a deveni un eventual punct de dezbatere la nivel local cu privire la astfel de practici. Iată, pe scurt, povestea ascensiunii celor doi…
lDe la un „radio de apartament”, direct în… MApN!
După Revoluţie, Luminiţa Kohalmi a lucrat la mai multe publicaţii locale, cu tiraje insignifiante, care au dat faliment de-a lungul timpului. Apoi s-a mutat la Sebeş, la un post de radio cu o audienţă de cartier. Pe tot acest parcurs a fost însoţită de soţul ei, Iosif (Ioji) Kohalmi, nu este prea clar în ce calitate anume: ca „om de afaceri” sau ca „jurnalist”? Că se ocupa de ambele cu acelaşi „succes”. Şansa Luminiţei a fost prietenia şi încrederea pe care i-a acordat-o liderul liberal Teodor Atanasiu, căruia i-a devenit consilier de imagine, în urma unor merite de campanie. Ulterior, Luminiţa s-a asociat cu soţia lui Atanasiu într-o firmă care, chipurile, se ocupa cu telecomunicaţiile, dar de fapt făcea afaceri cu produse petroliere. În urma unor neînţelegeri privind nişte facturi neachitate, Teodor Atanasiu, devenit între timp ministru al Apărării, a promovat-o, pentru a-i închide gura, care risca să-i deterioreze imaginea (pe care, oricum, nu reuşea să i-o îmbunătăţească). A promovat-o, fireşte, la ministerul pe care-l conducea, unde a ocupat imediat, fără a da concurs, postul de şef al Direcţiei Informare şi Relaţii Publice. Apoi a fost admisă la doctorat, la Universitatea Naţională de Apărare, şi ca pe orice protejat al clasei politice, rectorul acesteia, după cum se poate afla, a admis-o în urma unui dialog academic mimat în câteva minute. Şi-a dorit chiar să predea în foarte scurt timp la universitatea respectivă dar, pentru că acest vis nu i s-a împlinit, a avansat în altă zonă în acelaşi minister al Apărării, până la funcţia de director adjunct.
lEx-liberala Kohalmi devine consilier personal al ministresei Elena Udrea
Printr-un algoritm surprinzător (şi greu de explicat de putinţele profesionale ale doamnei Kohalmi), aceasta a fost păstrată şi de Teodor Meleşcanu în funcţie, ba chiar şi de Gabriel Oprea care, în sfârşit, abia în luna mai a anului 2010 o scoate de la MApN,… avansând-o! Adică o plasează pe ex-liberală drept consilier personal al actualei ministrese a Turismului, Elena Udrea. Ciudat este că, potrivit declaraţiei de avere a doamnei consilier Kohalmi, timp de două luni ea a ocupat şi postul de director adjunct MApN şi postul de consilier personal al doamnei Udrea!
Ce s-a întâmplat între timp cu soţul doamnei consilier? După afirmaţiile lui, între timp s-a ocupat cu diferite afaceri, derulate prin mai multe firme, „dintre care unele sunt în lichidare, altele mai funcţionează…”
lInformaţiile MApN şi cele de la Ministerul Turismului folosite în interes propriu
Abia ce a plecat de la MApN, în luna mai, că Luminiţa Kohalmi fructifică un „pont” aflat din interiorul acestuia, „pont” ce avea legătură şi cu noul minister în cadrul căruia „consilia”, cel al Turismului. Este vorba despre unul legat de o staţiune de lux din judeţul Hunedoara: Vaţa de Jos. Acolo era un centru de recuperare şi recreere pentru militarii români întorşi din diferite teatre de operaţiuni externe (Irak, Afganistan), rod al unui contract de comodat (folosinţă gratuită) între „Romtelecom” şi MApN. În ciuda gratuităţii, domnul general Oprea decide să rezilieze contractul de comodat, pe motiv de „restrângeri bugetare”, trimiţându-i pe soldaţi să se „recupereze” în judeţul Neamţ, la Băltăţeşti, la o staţiune de două stele. În schimb, „Romtelecom” (în care statul român este acţionar în proporţie de 49%) decide să încredinţeze direct, prin închiriere, staţiunea Vaţa de Jos, unei firme din Bistriţa Năsăud, pe nume „Biovita Tour” SRL, unde acţionar majoriitar este… Ioji Kohalmi, soţul doamnei consilier personal al ministresei de la Turism, Elena Udrea. Culmea, firma prin care Ioji Kohalmi preia ditamai staţiunea a fost înfiinţată în luna mai a anului 2010, exact atunci când se decidea scoaterea de acolo a MApN, respectiv a soldaţilor care-şi riscaseră viaţa pentru prestigiul statului român! Păi, parcă Ioji Kohalmi mai avea şi alte firme la dispoziţie. De ce a trebuit una nouă?
lAfacere de sute de miliarde, iar pe declaraţia de avere… „zero venituri”
Încă din prima zi de preluare a staţiunii (hoteluri de patru şi trei stele, restaurante, piscină olimpică, bază de recuperare etc.), fără a face nicio investiţie, ea devine brusc rentabilă, aşa cum „n-a fost” pentru statul român şi pentru MAPN. Numai din organizarea de nunţi, botezuri şi cumetrii. Cu toate acestea, pe declaraţia de avere a Luminiţei Kohalmi nu apare nici soţul dânsei, nici afacerile acestuia, darmite venituri, proprietăţi ş.a. Şi nici în declaraţia de interese nu apare nimic, deşi doamna consilier Kohalmi face publicitate pe internet staţiunii administrate de soţul ei! Aşadar, o afacere la cheie, dată cu dedicaţie doamnei consilier şi soţului ei, de către miniştrii Oprea şi Udrea (sau, poate, preluând-o ei înşişi, prin „interfaţa Kohalmi”?) Iar aceste declaraţii poartă data clară: 28.01.2011, dată la care soţii Kohalmi aveau deja de o jumătate de an staţiunea.
Deci, în România, poţi să ai ascensiuni fulminante, agăţându-te de pulpana politicienilor, iar când ajungi sus poţi face afaceri de sute de miliarde, pe care apoi să nu le declari nicăieri. Asta, desigur, dacă ai în spate un ministru ca Oprea şi o ministresă ca Udrea…
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii