Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un PARC unic în România şi o firmă de referinţă în restaurarea monumentelor istorice

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Alba Iulia a fost inaugurat cel mai mare PARC al oraşului şi unic în România. Acesta este singurul parc de o asemenea mărime amenajat în interiorul unei cetăţi medievale de tip Vauban. Deocamdată au fost deschise în mod oficial publicului Traseul Sudic şi Traseul Estic, ce se prezintă sub forma unui parc dendrologic, putând fi folosit chiar în scop didactic.
Dând o perspectivă unică de plenitudine a zidurilor Cetăţii Alba Carolina, PARCUL din Şanţurile Cetăţii are peste 70 de specii de arbori şi arbuşti şi peste 25 de specii de flori. Toate traseele turistice din punct de vedere peisagistic au fost gândite în aşa fel încât să nu fie împiedicată vizibilitatea obiectivului principal, respectiv a zidurilor Cetăţii Alba Carolina. Astfel, experţii peisagişti care au lucrat la punerea în operă a acestui PARC unic în România au ales mai multe specii de plante cu creştere înaltă şi fusiformă, dar care să cadreze cu specificitatea istorică a spaţiului amenajat. Astfel, vor fi arbori cu înălţimi mari şi medii, unii ajungând chiar până la 4 m. Foarte important este că toate speciile arboricole alese pentru a împodobi acest parc au coroana dirijată aproape în totalitate, ceea ce înseamnă că vor putea fi modelaţi astfel încât să asigure o perspectivă peisagistică valoroasă zidurilor Cetăţii Alba Carolina.
lCROMATICA – O altă temă importantă pe baza căreia a fost conceput acest parc a fost ca în orice perioadă a anului speciile de arbori plantaţi în interiorul PARCULUI  să asigure o pată de culoare prin care zidurile Cetăţii Alba Carolina să fie puse în valoare. Cea mai frumoasă perioadă a anului din punctul de vedere al bogăţiei culorilor va fi luna iunie, când majoritatea florilor şi a speciilor arboricole vor fi înflorite.
Specialiştii peisagişti au avut în vedere să fie un proces continuu între periodicitatea de înmugurire şi perioada de apariţie a frunzelor la arborii plantaţi şi perioada de înflorire a acestora. S-a avut în vedere şi realizarea unui echilibru între speciile de foioase (plante cu frunze căzătoare) şi de conifere (plante cu frunze permanente, veşnic verzi), astfel încât inclusiv iarna parcul să fie plin de culoare.
lDIVERSITATE – Cunoscătorii speciilor dendrologice vor putea să vadă în PARCUL din Şanţurile Cetăţii, printre cele peste 70 de specii de arbori, arbuşti şi plante ornamentale următoarele specii de o frumuseţe aparte: Fraxinus Excelsior, Morus Alba Pendula, Sophora Japonica Pendula, Pinus Mugo, Mahonia, Prunus Fructicosa Globosa, Malus Purpurea, Juniperus Variegata, Magnolia Soulangeana, Prunus Padus Albertii, Betula Pendula, Pinus Nigra, Prunus Triloba, Laurocerasus Officinalis, Chamaecyparis Lawsoniana Globosa, Pinus, Taxus Baccata, Catalpa Bignonioides Nana, Chamaecyparis Lawsoniana Blue, Juniperus Skyrocket, Picea Pungens Hoopsi, Salix Caprea Pendula, Cornus Alba Spaethii, Spirea, Lonicera Japonica etc.
De asemenea, dintre cele peste 25 de specii de flori care vor întregi imaginea acestui PARC amintim: Gazania, Ageratum, Tulipa, Begonia, Lavandula, Gentiana etc.
lUMBRIRE – Toţi cei care vor veni să se plimbe prin PARCUL din Şanţurile Cetăţii vor vedea o cromatică perfectă a speciilor plantate în zonele verzi, existând o multitudine de zone umbroase şi răcoroase, precum şi zone cu soare la orice oră a zilei. Şi asta pentru că orientarea în Şanţurile Cetăţii se face după cele patru puncte cardinale, astfel încât la orice oră din zi vor exista zone cu umbră, la dispoziţia albaiulienilor, fie ei pensionari, părinţi cu copii sau tineri îndrăgostiţi de natură şi frumos.
lVOLUMELE – La amenajarea PARCULUI din Şanţurile Cetăţii s-au avut în vedere şi volumele şi forma coroanelor arborilor, reuşindu-se o etajare pe înălţime foarte vizibilă pe întreg traseul de la Poarta a V-a până la Obelisc. Acest spectacol al etajării speciilor de plante este mai pregnantă în chiar Amfiteatrul de pe Ravelinul Sfânta Trinitate (sau Trinitarienilor).
Suprafaţa totală a Traseelor Sudic şi Estic din cadrul Şanţurilor Cetăţii este de 42.854 mp, iar dintre aceştia nu mai puţin de 23.345 mp sunt de fapt zonă verde. Aceasta înseamnă că 54,5% din suprafaţa totală a celor două trasee reprezintă de fapt zona verde, alcătuind astfel cel mai mare şi mai impresionant parc din Alba Iulia şi unic în felul său în România. Un lucru extrem de surprinzător este faptul că zona verde,  pe Traseul Estic reprezintă nu mai puţin de 65,7% din suprafaţa totală, respectiv 5.764 mp din suprafaţa totală de 8.762 mp.

Despre SC Grup Corint SA
SC Grup Corint SA este o companie cu capital privat românesc înfiinţată în anul 1991, în judeţul Alba. SC Grup Corint SA este antreprenorul general al lucrărilor care se derulează în Cetatea Bastionară de tip Vauban, datând din sec. XVIII, lucrări care vor aduce beneficii importante economice şi turistice municipalităţii din Alba Iulia. SC Grup Corint SA este un punct de referinţă la nivel naţional în restaurarea monumentelor istorice, având în prezent peste 40 de monumente restaurate printre care amintim: Castelul Huniazilor din Hunedoara, Cazinoul Sinaia, Mănăstirea Sinaia, Turnul Ştefan din Baia Mare, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, Castelul Haşdeu, Cetatea din Slobozia etc.
Informaţii oferite de Biroul de presă al
GRUP CORINT S.A.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ce spune UPU Alba Iulia cu privire la pacienta de 90 de ani care a zăcut 7 ore fără control medical: „Un medic a preluat circa 60 de pacienți”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Ce spune UPU Alba Iulia cu privire la pacienta de 90 de ani care a zăcut 7 ore fără control medical: „Un medic a preluat circa 60 de pacienți” Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia a fost supraaglomerată în cursul zilei de 26 decembrie 2024. Afluxul mare de pacienți a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea