Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un PARC unic în România şi o firmă de referinţă în restaurarea monumentelor istorice

Publicat

în

La Alba Iulia a fost inaugurat cel mai mare PARC al oraşului şi unic în România. Acesta este singurul parc de o asemenea mărime amenajat în interiorul unei cetăţi medievale de tip Vauban. Deocamdată au fost deschise în mod oficial publicului Traseul Sudic şi Traseul Estic, ce se prezintă sub forma unui parc dendrologic, putând fi folosit chiar în scop didactic.
Dând o perspectivă unică de plenitudine a zidurilor Cetăţii Alba Carolina, PARCUL din Şanţurile Cetăţii are peste 70 de specii de arbori şi arbuşti şi peste 25 de specii de flori. Toate traseele turistice din punct de vedere peisagistic au fost gândite în aşa fel încât să nu fie împiedicată vizibilitatea obiectivului principal, respectiv a zidurilor Cetăţii Alba Carolina. Astfel, experţii peisagişti care au lucrat la punerea în operă a acestui PARC unic în România au ales mai multe specii de plante cu creştere înaltă şi fusiformă, dar care să cadreze cu specificitatea istorică a spaţiului amenajat. Astfel, vor fi arbori cu înălţimi mari şi medii, unii ajungând chiar până la 4 m. Foarte important este că toate speciile arboricole alese pentru a împodobi acest parc au coroana dirijată aproape în totalitate, ceea ce înseamnă că vor putea fi modelaţi astfel încât să asigure o perspectivă peisagistică valoroasă zidurilor Cetăţii Alba Carolina.
lCROMATICA – O altă temă importantă pe baza căreia a fost conceput acest parc a fost ca în orice perioadă a anului speciile de arbori plantaţi în interiorul PARCULUI  să asigure o pată de culoare prin care zidurile Cetăţii Alba Carolina să fie puse în valoare. Cea mai frumoasă perioadă a anului din punctul de vedere al bogăţiei culorilor va fi luna iunie, când majoritatea florilor şi a speciilor arboricole vor fi înflorite.
Specialiştii peisagişti au avut în vedere să fie un proces continuu între periodicitatea de înmugurire şi perioada de apariţie a frunzelor la arborii plantaţi şi perioada de înflorire a acestora. S-a avut în vedere şi realizarea unui echilibru între speciile de foioase (plante cu frunze căzătoare) şi de conifere (plante cu frunze permanente, veşnic verzi), astfel încât inclusiv iarna parcul să fie plin de culoare.
lDIVERSITATE – Cunoscătorii speciilor dendrologice vor putea să vadă în PARCUL din Şanţurile Cetăţii, printre cele peste 70 de specii de arbori, arbuşti şi plante ornamentale următoarele specii de o frumuseţe aparte: Fraxinus Excelsior, Morus Alba Pendula, Sophora Japonica Pendula, Pinus Mugo, Mahonia, Prunus Fructicosa Globosa, Malus Purpurea, Juniperus Variegata, Magnolia Soulangeana, Prunus Padus Albertii, Betula Pendula, Pinus Nigra, Prunus Triloba, Laurocerasus Officinalis, Chamaecyparis Lawsoniana Globosa, Pinus, Taxus Baccata, Catalpa Bignonioides Nana, Chamaecyparis Lawsoniana Blue, Juniperus Skyrocket, Picea Pungens Hoopsi, Salix Caprea Pendula, Cornus Alba Spaethii, Spirea, Lonicera Japonica etc.
De asemenea, dintre cele peste 25 de specii de flori care vor întregi imaginea acestui PARC amintim: Gazania, Ageratum, Tulipa, Begonia, Lavandula, Gentiana etc.
lUMBRIRE – Toţi cei care vor veni să se plimbe prin PARCUL din Şanţurile Cetăţii vor vedea o cromatică perfectă a speciilor plantate în zonele verzi, existând o multitudine de zone umbroase şi răcoroase, precum şi zone cu soare la orice oră a zilei. Şi asta pentru că orientarea în Şanţurile Cetăţii se face după cele patru puncte cardinale, astfel încât la orice oră din zi vor exista zone cu umbră, la dispoziţia albaiulienilor, fie ei pensionari, părinţi cu copii sau tineri îndrăgostiţi de natură şi frumos.
lVOLUMELE – La amenajarea PARCULUI din Şanţurile Cetăţii s-au avut în vedere şi volumele şi forma coroanelor arborilor, reuşindu-se o etajare pe înălţime foarte vizibilă pe întreg traseul de la Poarta a V-a până la Obelisc. Acest spectacol al etajării speciilor de plante este mai pregnantă în chiar Amfiteatrul de pe Ravelinul Sfânta Trinitate (sau Trinitarienilor).
Suprafaţa totală a Traseelor Sudic şi Estic din cadrul Şanţurilor Cetăţii este de 42.854 mp, iar dintre aceştia nu mai puţin de 23.345 mp sunt de fapt zonă verde. Aceasta înseamnă că 54,5% din suprafaţa totală a celor două trasee reprezintă de fapt zona verde, alcătuind astfel cel mai mare şi mai impresionant parc din Alba Iulia şi unic în felul său în România. Un lucru extrem de surprinzător este faptul că zona verde,  pe Traseul Estic reprezintă nu mai puţin de 65,7% din suprafaţa totală, respectiv 5.764 mp din suprafaţa totală de 8.762 mp.

Despre SC Grup Corint SA
SC Grup Corint SA este o companie cu capital privat românesc înfiinţată în anul 1991, în judeţul Alba. SC Grup Corint SA este antreprenorul general al lucrărilor care se derulează în Cetatea Bastionară de tip Vauban, datând din sec. XVIII, lucrări care vor aduce beneficii importante economice şi turistice municipalităţii din Alba Iulia. SC Grup Corint SA este un punct de referinţă la nivel naţional în restaurarea monumentelor istorice, având în prezent peste 40 de monumente restaurate printre care amintim: Castelul Huniazilor din Hunedoara, Cazinoul Sinaia, Mănăstirea Sinaia, Turnul Ştefan din Baia Mare, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, Castelul Haşdeu, Cetatea din Slobozia etc.
Informaţii oferite de Biroul de presă al
GRUP CORINT S.A.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”

Publicat

în

Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”

Cele 67 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei la Spitalul Municipal Aiud își exprimă nemulțumirea față de conducerea unității medicale. Aceștia susțin că, deși termenul în care contractele vor expira se apropie, nu au primit nici un răspuns la întrebarea dacă se va organiza un examen, prin care ar putea ocupa acele posturi pe perioadă nedeterminată.

„Ne plimbă de la Ana la Caiafa, nu ne dau nici un răspuns și nu vor să organizeze nici un examen. Am făcut o sesizare către conducerea spitalului pe care am semnat-o toți și nu știm nimic, dacă plecăm în 6 iunie, dacă se face concurs. Conducerea spitalului nu a făcut demersurile necesare pentru a primi fondurile necesare pentru a păstra cei 67 de angajați”, au transmis reprezentanții cadrelor medicale pentru ziarulunirea.ro.

Potrivit legii 70/2022 personalul din unitățile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanță, direcțiile de sănătate publică, instituțiile de asistență socială, încadrat fără concurs pe perioada determinată, pe posturi de execuție, în perioada stării de alertă, va putea ocupa, pe durata nedeterminată, același post în cadrul unității în care își desfășoară activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior încetării contractului individual de muncă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ni s-a spus că bani nu sunt pentru că nu facem externări, păi cu un oncolog care nu are secție, reumatolog care nu are secție, ce externări să faci. Am întrebat ce număr de personal este necesar spitalului, potrivit normelor. Ni s-a răspuns că ar fi nevoie de peste 100, cu noi cei 67, cu tot. Nu știm ce să facem, timpul trece, 6 iunie se apropie, iar noi ne-am pus viețile și familiile în pericol și nu primim nici o șansă. Măcar să susținem examenul și vedem câți iau notă peste 6, pentru că poate nu toți suntem capabili de 6. Nu am primit nici un răspuns scris, nici un răspuns verbal, trece azi și vine mâine și noi nu știm ce vom face”, au mai transmis reprezentanții cadrelor medicale.

Potrivit unui studiu realizat de Frames Media, România are un deficit de 50.000 de asistenţi medicali pentru a face faţă provocărilor sanitare din următorii ani


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

APEL  la donare de sânge și trombocite grupa A și B pozitiv,  lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: „Avem multe solicitări”

Publicat

în

APEL  la donare de sânge și trombocite grupa A și B pozitiv,  lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: „Avem multe solicitări”

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au făcut un apel la oamenii care doresc să doneze sânge și trombocite grupa A și B pozitiv.

Avem multe solicitări de sânge și trombocite pe grupele A pozitiv și B pozitiv. Rugăm persoanele sănătoase ,care au aceste grupe ,să vină la noi în centru să doneze sânge. Vă așteptam ! Telefon : 0258834050″, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Câmpeni: Pompierii intervin pentru stingerea unei stive de lemne în flăcări

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la Câmpeni: Pompierii intervin pentru stingerea unei stive de lemne în flăcări

Un incendiu a avut loc marți, 17 mai, în jurul orei 13.00, la o stivă de lemne din localitatea Câmpeni, județul Alba.

Stația de pompieri Câmpeni a fost solicitată să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Câmpeni, strada Gării. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu flacăra vizibilă la o stivă de lemne.

Incendiul a fost localizat și lichidat de către pompierii militari prezenți la locul evenimentului.

Elit - Gustul Desăvârșit

La momentul de față se lucrează la îndepărtarea efectelor negative produse de incendiu. Fără alte probleme deosebite.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare