Precizări de la conducerea Clubului de Fotbal Unirea cu privire la acuzațiile aduse de DNA Alba
În aceasta dupa-amiaza conducerea divizionarei secunde FC Unirea Alba Iulia a publicat pe site-ul official al clubului urmatorul comunicat de presa:
”Prin prezenta dorim sa facem anumite precizari in legatura cu nevinovatia conducerii Clubului Unirea Alba Iulia. Precizam ca in 2005, la initiativa primarului Mircea Hava si a presedintelui Consiliului Judetean Alba Ioan Dumitrel, am fost solicitati pt a ajuta echipa de fotbal Unirea din Alba Iulia, care in acel moment era desfiintata. Au dorit sa infiinteze o societate de fotbal pt a revitaliza si finanta fotbalul din Alba Iulia.
La aceasta intalnire a participat primarul Mircea Hava, presedintele CJ Alba Ioan Dumitrel si s-a hotarat infiintarea SC Fotbal Club Municipal Apulum SA din Alba Iulia, la care au devenit actionari urmatorii: Popa Ioan, Mateiu Dorin, Sarmes Marian, Tamas Dorel Cristian, Burlan Dorel, Trifan Vasile, Bodea Ioan, asociati care au detinut 60% actiuni impreuna cu persoana juridica FC Apulum Unirea Alba Iulia , Consiliul Judetean Alba cu un procent de 20% si Consiliulul Local Alba Iulia cu un procent de 20%.
Dupa infiintarea si inregistrarea societatii la Registru Comertului de pa langa Tribunalul Alba si afilierea acesteia la Federatia Romana de Fotbal, in cadrul unei sedinte ce a avut loc tot in biroul primarului Mircea Hava, prezent fiind si Ioan Dumitrel, juristii institutiei primariei si a Consiliului Judetean Alba, au considerat ca fiind oportuna infiintarea unei asociatii sportive non profit. Astfel, actiunile detinute de catre cele doua institutii au fost vandute celorlalti asociati enumerati mai sus cat si altor actionari care au comparat actiunile, cum ar fi Oancea Nicolae, Oliviu Fenesan, Florin Popa si Aurel Gelu Iancu.
In aceasta situatie, la initiativa primarului Hava si a presedintelui Consiliului Judetean Dumitrel Ioan, in cadrul unei sedinte a asociatilor, s-a hotarat trimiterea juristilor ce reprezentau institutia primariei si a Consiliului Judetean, la Oradea, la un club de fotbal similar cu cel din Alba, pentru o documentare in vederea finantarii legale a SC Fotbal Club Apulum Unirea SA.
In urma documentarii acestora, juristii au ajuns la concluzia ca este necesara infintarea unei Asociatii nonprofit ce va purta denumirea de Asociatia FC Unirea 1924, avand ca asociati Consiliul Judetean Alba, Consiliul Local Alba Iulia si SC Fotbal Club Apulum Unirea SA.
Scopul pentru care s-a infintat asociatia, a fost ca aceasta sa finanteze echipa de fotbal seniori si centru de copii si juniori, prin cotizatiile si contributiile asociatiilor, respectiv Consiliul Judetean Alba, Consiliul Local Alba Iulia si Societatea pe Actiuni.
Mecanismul prin care s-a realizat aceata finantare, mecanism sugerat de specialistii din compertimentul financiar si juridic a celor cele doua institutii, respectiv Consiliul Local Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba si in urma aprobarii sumelor de bani in sedintele consiliilor locale si judetene, acestia virau banii in contul Asociatiei, bani care ulterior erau transferati in baza unor facturi pentru prestari servicii sportive de catre SC Fotbal Club Apulum Unirea SA devenita ulterior prin schimbarea denumirii SC FC Unirea 2006 SA.
Presedintele executiv Nicu Lupu semna facturile impreuna cu directorul economic al clubului, avand convingerea si certitudinea ca emiterea lor era perfect legala, lucru certificat de compartimentul financiar cat si de controalele de audit efectuate in titi acesti ani si in care nu s-au constatat nereguli.
Fata de cele aratate mai sus, vreau sa mentionam ca toate procedurile si operatiunile financiare au fost transparente si perfect legale, operatiuni ce au fost sugerate si vizate de catre serviciile de specialitate ale celor doua institutii, respectiv Consiliul Local Alba Iulia, Consiliul Judetan Alba si comisia de cenzori ai Asociatiei.
Mentionam ca in toate controalele ale corpului de audit din cadrul Primariei Alba Iulia, in toti acesti ani, in Rapoartele de Audit s-a mentionat ca banii au fost cheltuiti conform destinatiei lor, respectiv pentru sustinerea activitatii fotbalistice din cadrul clubului.
In consecinta, am actionat conform indicatiilor si sugestiilor pe care le-am primit de la cei doi asociati, respectiv Consiliul Judetean Alba si Consiliul Local Alba Iulia, asociati care erau in cunostiinta de cauza in ceea ce priveste parcursul banilor si utilizarea acestora de catre SC FC Unirea 2006 SA. Ba mai mult, la toate controalele care au fost efectuate in ultimul an de catre Garda Financiara Sibiu si specialistii Administratiei Financiare Alba, efectuand un control de fond in perioada 2005 – 2011, nu s-a constatat nicio delapidare, banii regasindu-se in contabilitatea clubului privind cheltuielile activitatilor strict fotbalistice ale acestuia.
Ca si o concluzie demna de mentionat si pentru o justificare reala a cheltuielor, stau marturie rezultatele Centrului de copii si juniori, respectiv castigarea in decurs de mai multi ani a campionatelor republicane si participarea la turnee finale de juniori impreuna cu alte echipe mari si de prestigiu din tara cum ar fi Steaua, Dinamo,
Pandurii, CFR Cluj, etc. si convocarea a 15 jucatori la echipele nationale de juniori; 4 la echipa nationala de tineret si 2 prezenti la Prima Nationala a Romaniei, Grozav Gheorghe si Stanciu Nicolae.
Ba mai mult, la centru de copii si juniori au crescut tineri jucatori care astazi ne reprezinta orasul si echipa cu mandrie, in echipe cu renume din strainatate (StandardLiege-Belgia, Empoli Italia,etc.) si in tara cum ar fi Vaslui, Petrolul, Pandurii, Sibiu, toate echipe de prima liga.
In perioada 2005 – 2012, spre deosebire de lunga perioada 1924 – 2004, cand au fost doar 4 jucatori convocati, la nivelul echipei de seniori trebuie remarcat faptul ca echipa a devenit una dintre protagonistele ligii a 2-a, terminand in 2 ani pe locul IV iar in al 3-lea an a reusit promovarea pe prima scena fotbalistica a tarii, fapt care a ajutat mult si la imaginea orasului Alba Iulia pe plan sportiv, aceasta justificand si investitiile celor doua institutii publice.
Mentionam ca in 13 iunie 2009 Unirea promoveaza in prima Liga a Romaniei numai cu 800.000 Euro cheltuieli, fata de alte echipe din tara care promovau cu 2.5 – 3 milioane de euro. Sumele primite de la CL Alba Iulia – 80 de miliarde de lei vechi, si de la CJ Alba 36 de miliarde de lei vechi. Sumele aduse de Clubul Unirea din drepturi de televiziune, vanzari de jucatori etc au fost de 67 de miliarde de lei vechi.
Sumele provenite de la actionarii privati au fost de 11.5 miliarde lei vechi. Deci, juridic vorbind, noi, actionarii privati nu am facut nimic lagat de formarea societatilor SA si Asociatiei 1924 care au fost facute de speciaslistii CJ si CL, incat stia toata lumea ca exista si persoane private in cele doua societati. Deci noi, cei din SA nu puteam impune celor doua consilii sa finanteze echipa Unirea 2006, existand multe documente de unde reiese ca cele doua consilii au stiut ca prin aceasta asociatie se finanta echipa de fortbal Unirea 2006.
Aceste documente se pot vedea in stenogramele celor doua consilii din vara anului 2005, atat la CJ, unde dl Aitai si dl Dumitrel explica acest mecanism de finantare iar consilierii judeteni, prin vot secret, cu 22 pentru, 2 contra si 2 abtineri, sunt de acord cu aceasta finantare si aproba si 10 miliarde lei vechi pentru echipa Unirea. La fel, sunt stenograme si la CL de unde reiese acealasi lucru.
Mentionam ca nici un actionar sau conducator al Clubului Unirea 2006 nu a fost retribuit in toata perioada dintre 2005 – 2011, toti facand o munca voluntara. Noi credem ca acum cea mai buna solutie pt toata lumea este sa spuna ADEVARUL, fiindca „minciuna” nu poate duce decat la un rau comun.
Sarmes Marian, Bardas Horea, Fenesan Liviu, Lupu Ioan Nicolae
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
CSM Unirea Alba Iulia, în sferturile de finală ale Cupei României! Posibili adversari, în funcție de baraj, Farul Constanța, Hermannstadt sau Poli Iași
CSM Unirea Alba Iulia a realizat o calificare de senzație în sferturile de finală ale Cupei României, dar trebuie să dispute un baraj cu ACSM Reșița pentru a afla oponentul din faza următoare a competiției „KO” Admirabila echipă condusă de Alexandru Pelici urmează, la primăvară, să întâlnească una dintre prim-divizionarele Farul Constanța, Hermannstadt sau Poli […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 21 de minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor