Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

9 octombrie – Ziua mondială a poștei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ziua mondială a poștei se sărbătorește, anul, în 9 octombrie și  marchează înființarea, în 1874, prin semnarea Tratatului de la Berna (Elveția), a Uniunii Generale a Poștelor (UPU).

Ziua Mondială a Poștei a fost declarată la această dată de Congresul Uniunii Poștale Universale, desfășurat la Tokyo, în Japonia, în 1969, potrivit site-ului www.upu.int.

Scopul marcării acestei zile este de a conștientiza rolul sectorului poștal în viața oamenilor și a societăților de afaceri, contribuția sa la dezvoltarea socială și economică a țărilor. De asemenea, are menirea să încurajeze statele membre ale Uniunii Poștale Universale să întreprindă programe prin care să transmită mesajele lor și să facă cunoscute activitățile proprii în rândul publicului și a mass-media la nivel național.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, în țările din întreaga lume, se desfășoară festivități pentru a marca această zi, dedicată activității de curierat a poștașilor.

Administrațiile poștale lansează emisiuni filatelice dedicate acestei zile aniversare sau noi servicii poștale, organizează festivități și evenimente speciale, conferințe și seminarii cu specific poștal și filatelic. Alte activități includ postarea de afișe în oficiile poștale și în alte locuri publice, organizarea de zile ale porților deschise la oficii poștale și muzee poștale, precum și activități recreative culturale, sportive etc. Multe administrații poștale emit suveniruri speciale, cum ar fi tricouri sau insigne.

Mesajele transmise de Uniunea Poștală Universală pentru serviciile poștale din întreaga lume sunt diversificarea produselor și a serviciilor lor pentru a satisface mai bine nevoile clienților, pentru fiabilitate, creșterea vitezei de operare și sporirea securității.

Uniunea Generală a Poștelor a devenit, în 1878, Uniunea Poștală Universală. Din 1947, UPU este instituție specializată a ONU, cu sediul la Berna. România este membru fondator alături de alte 21 de state. În prezent, Uniunea Poștală Universală are afiliate administrații poștale din 192 de țări, potrivit site-ului UPU, www.upu.int.

UPU facilitează importanța conștientizării Zilei mondiale a poștei prin proiectarea și distribuirea de postere pentru a fi afișate pe tot globul. În 2016, UPU a lansat un nou poster pentru perioada 2016-2018. „Cu toate că Ziua mondială a poștei nu este guvernată de o anumită temă, cel mai nou poster-design al UPU întruchipează trei piloni strategici ai Uniunii: inovare, integrare și incluziune”, precizează www.upu.int.

La 4 septembrie 2017, Raportul de date statistice privind serviciile poștale pentru anul 2016, dat publicității de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pe site-ul instituției, www.ancom.org.ro, arăta că valoarea pieței poștale din România a crescut cu peste 8% în anul respectiv, în condițiile în care traficul poștal total a înregistrat o scădere importantă, de peste 15%, față de 2015.

Din totalul de peste 554 de milioane de trimiteri poștale, aproximativ 522 de milioane au fost trimiteri poștale interne (peste 94% din traficul poștal total), iar aproape 32 de milioane au fost trimiteri poștale internaționale, reprezentând aproape 6% din traficul poștal total. Dacă traficul total intern a înregistrat o scădere de peste 13%, în cazul traficului internațional scăderea a fost și mai evidentă, de peste 40%.

Conform raportului ANCOM, din totalul trimiterilor poștale procesate, peste 80% au fost trimiteri din poșta de scrisori (aproape 444 de milioane), aproape 12% colete (aproximativ 66 de milioane), 2,5% trimiteri expres (aproape 14 milioane), restul de 5,5% fiind trimiteri tip publicitate prin poștă (aproape 22 milioane), mandate poștale (aproximativ 8 milioane), respectiv corespondență și imprimate de peste 2 kg (peste 880.000).

„Raportând valorile traficului poștal total aferent anului 2016 (554 de milioane de trimiteri poștale) la populația României, rezultă o medie de 28,69 de trimiteri poștale pentru fiecare locuitor, în scădere cu aproape 15% față de anul 2015”, precizează ANCOM.

În schimb, valoarea totală a pieței serviciilor poștale realizată în anul 2016 a fost de aproape 2,6 miliarde lei, în creștere cu peste 8% față de 2015, deși volumul de trimiteri procesat în anul 2016 a înregistrat o scădere de peste 15%. Creșterea valorii pieței poate fi o consecință a faptului că volumul trimiterilor ce fac obiectul serviciilor expres a crescut în 2016, tarifele acestora fiind mai mari decât cele ale serviciilor de bază, menționează raportul citat.

Peste 87% din valoarea totală a pieței poștale a fost realizată de primii 10 furnizori de servicii poștale din punct de vedere al veniturilor, precizează ANCOM.

Potrivit site-ului instituției, www.ancom.org.ro, traficul de trimiteri din sfera serviciului universal corespunzător anului 2016 a fost puțin peste 221 de milioane de trimiteri poștale (aproximativ 40% din traficul total poștal). Din traficul poștal total din sfera serviciului universal, Compania Națională Poșta Română (CNPR) a procesat aproximativ 86 de milioane de trimiteri (aproape 39%), următorii zece furnizori de volum mare din acest segment de piață au realizat un trafic de peste 128 de milioane de trimiteri (peste 58%), iar restul furnizorilor aproape 3%.

Traficul intern din sfera serviciului universal a scăzut în anul 2016 cu peste 19% față de anul 2015, iar cel internațional a înregistrat o scădere de peste 24%.

Totodată, în 2016 furnizorii au raportat primirea a 482.875 de reclamații privind serviciile poștale, cu aproape 60% mai multe decât în anul 2015. Din totalul reclamațiilor depuse, 18,58% s-au dovedit a fi întemeiate, iar pentru 34.839 dintre ele au fost acordate despăgubiri în valoare totală de 5.927.470 lei. În medie, în 2016 a existat o reclamație la 1.148 de trimiteri poștale și o reclamație întemeiată la 6.175 de trimiteri poștale. Din aproximativ cinci reclamații întemeiate, trei s-au soluționat prin acordarea de despăgubiri, specifică ANCOM.

Sursa Agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cu cât se va majora salariul mediu net în 2022: Care este prognoza până în 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cu cât se va majora salariul mediu net în 2022: Care este prognoza până în 2025

Conform Comisiei de Prognoză, în cursul acestui an românii ar putea avea, în medie un plus de 11 procente la salariu, iar în 2023 prognoza arată cam aceleași date.

Abia în 2025 ar urma ca salariul mediu net să treacă pragul de 5.000 de lei. Dar aceste creșteri nu egalează nici pe departe scumpirile, după ce la jumătatea anului rata inflației anuale era de 15%. Așa se face că mulți trăiesc mai prost chiar dacă le-au crescut salariile.

Noile calcule făcute de Comisia Națională de Prognoză arată că, în acest an, salariul mediu net va urca la 3.838 de lei, cu 11% mai mult față de 2021. Iar în 2023, ne-am putea aștepta la o majorare de peste 10 procente. Vestea bună e că se estimează că va fi o creștere constantă, dar abia în 2025 ar urma să trecem pragul de 5.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vorbim însă de medii – pentru unii va fi mai mult, pentru alții mai puțin sau deloc. Dacă ne uităm la ultimele luni, e evident că majorările de salarii nu țin deloc pasul cu inflația, așadar pierdem repede putere de cumpărare.

Sunt și scăderi – cum a fost cea de aproape 5% la începutul anului, în ianuarie. Iar în paralel, avem prețuri cu un vârf de aproape 4% în aprilie. Adunate și din urmă, vedem că inflația anuală a ajuns la 15% în iunie. În vreme ce românii au pierdut, statul a avut de câștigat.

Adrian Codirlașu, Vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: ”Încasările la buget au crescut, pe de o parte, datorită creșterii inflației. TVA-ul aplicat a fost la un preț mai mare, de aici încasări suplimentare din TVA”.

Bunurile de strictă necesitate sunt tot mai scumpe. Potrivit Institutului de Statistică, o familie a avut venituri medii de 6.227 de lei pe lună, dar cheltuielile au însemnat mai bine de 85% din sumă, adică 5.324 lei, mai mult față de 2021.

Cum inflaţia va rămâne la cote mari, iar dobânzile sunt în creştere, economiştii spun să cântărim de două ori tot ce cumpărăm cu valoare mare.

Andrei Perianu, Cofondator Platformă Financiară: ”În mod ideal ar trebui să economisim mai mult și când ne cumpărăm o casă sau avem o idee pe care vrem să o finanțăm cu credit bancar să nu o facem exclusiv din credit, să avem și ceva bani strânși”.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vouchere sociale: Mii de carduri blocate după ce românii au vrut să cheltuie banii pe alcool sau să le vândă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Vouchere sociale: Mii de carduri blocate după ce românii au vrut să cheltuie banii pe alcool sau să le vândă

Peste 10.000 de români au rămas fără voucherele sociale în valoarea de 250 de lei, a anunțat marți, Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Abia s-au distribuit cardurile sociale cu ajutoare de la stat şi mulţi români au încercat să le valorifice fraudulos. Unii au încercat să le vândă cu un preţ mai mic decât valoarea încărcată de stat, alţii au vrut să achiziţioneze produse care nu sunt în lista celor permise, respectiv alcool sau tutun.

Pentru că nu au respectat legea, cardurile pe care primeau ajutorul de la stat le-au fost imediat blocate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, mai bine de 10.000 de carduri pe care românii primeau vouchere sociale au fost deja blocate.

După cum a precizat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, o a treia categorie de indivizi rămași fără bani de la stat sunt cei care nu au putut fi identificați pentru a-și primi dreptul.

„Peste 10.000 de carduri sunt în momentul de față sunt blocate fie ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere. Este o datorie a beneficiarului să înțeleagă că ele au fost date pentru a sprijini populația și pentru a nu face comerț cu ele”, a precizat Marcel Boloș, într-un comunicat.
Cine sunt beneficiarii cardurilor sociale

Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa a patra este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate. Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului.

Peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Producția de țiței a României a scăzut cu 6.2% în primul semestru al anului 2022: Cu cât au crescut importurile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Producția de țiței a României a scăzut cu 6.2% în primul semestru al anului 2022: Cu cât au crescut importurile

În primele șase luni ale anului 2022, România a produs o cantitate de țiței de peste 1,464 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 97.100 tep, adică cu 6,2% mai mică, față de perioada similară a anului 2021, arată datele Institutului Național de Statistică.

Importurile de ţiţei s-au ridicat, în perioada menţionată, la 3,95 milioane tep, fiind cu 50.400 tep (+1,3%) peste cele din perioada ianuarie-iunie 2021.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform estimărilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de ţiţei este estimată pentru 2022 la 3,17 milioane tep (minus 2,3% faţă de 2021) şi în 2023 la 3,095 milioane tep (minus 2,3%). Importurile sunt preconizate la 7,25 milioane tep în 2022 (plus 6,4%) şi la 7,83 milioane tep în 2023 (plus 6,5%).

Proiectul Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, estimează că producţia de ţiţei îşi va continua tendinţa de scădere lentă între 2030 şi 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep).

Rezultatele modelării efectuate în anul 2016 indică înjumătăţirea producţiei interne de ţiţei, până la aproximativ 2 milioane de tone în 2030. Creşterea dependenţei de importuri nu poate fi evitată pe termen mediu şi lung decât prin încurajarea activităţii de explorare şi producţie, precum şi prin creşterea eficienţei consumului de combustibili fosili, se menţionează în proiect.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare