Rămâi conectat

Curier Județean

7 mai: Ziua Porților Deschise la Facultatea de Istorie și Filologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Programul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

7 mai: Ziua Porților Deschise la Facultatea de Istorie și Filologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Programul evenimentului

În data de 7 mai 2022, începând cu ora 10:00, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia desfășoară Ziua Porților Deschise în cadrul Facultății de Istorie și Filologie

Elevii din județul Alba și din toata țara, interesați să acceadă la o formă superioară de învățământ, viitori studenți, sunt invitați cu acest prilej să cunoască Facultatea de Istorie și Filologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia  participând la activități dedicate din campusul universitar, unde sunt așteptați, în colaborarea cu cadrele didactice și studenți la dezbateri, ateliere vocaționale, tururi ghidate și o mulțime de surprize.

În cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, instituţie cu misiune de învăţământ şi cercetare înfiinţată în anul 1991, funcţionează şi Facultatea de Istorie şi Filologie, cultivând, la Alba Iulia, domeniul Ştiinţelor Umaniste – Filologie şi Istorie, într-un spaţiu definitoriu pentru tot ceea ce înseamnă spiritualitatea noastră naţională. Primele programe în domeniul Filologie funcţionează din anul 1992, diversificând aria preocupărilor din activităţile de învăţământ şi cercetare. Specializările din domeniile Istorie şi Filologie, sunt, aşadar, cele mai vechi din Universitate. Ele beneficiază din plin de bogăţia şi valoarea tezaurului cultural acumulat şi conservat în oraşul Marii Uniri, consacrând instituţional, la nivel universitar, semnificaţia specială pe care Alba Iulia o are pentru istoria naţională.

Facultatea de Istorie şi Filologie funcţionează în conformitate cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare propriu. Misiunea şi obiectivele asumate de instituţie o individualizează în sistemul naţional de învăţământ superior prin claritate, distincţie şi specificitate.

Facultatea de Istorie şi Filologie asigură drepturi egale de acces la formele de învăţământ pentru toţi cetăţenii României, fără nicio formă de discriminare. Aceleaşi drepturi se asigură şi cetăţenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene.

Dezvoltarea instituţională a Facultăţii are la bază Planul Strategic de dezvoltare avizat de Consiliul Facultăţii şi aprobat de Senatul Universităţii pe un orizont de timp de 4 ani. În baza Planului strategic de dezvoltare sunt elaborate Planuri operaţionale anuale.

Facultatea promovează parteneriatul cu alte instituţii similare din ţară şi dezvoltă relaţii de colaborare cu facultăţi din străinătate. De asemenea, Facultatea de Istorie şi Filologie participă la acţiunile derulate în cadrul programului Erasmus+ sau a altor programe europene de mobilităţi ale persoanelor (mobilităţi de predare şi formare pentru personalul didactic, de cercetare şi administrativ), activităţile fiind coordonate de coordonatorul instituţional Erasmus şi coordonatorii departamentali ai facultăţii.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare