Rămâi conectat

Politică Administrație

6-11 Mai: Sărbătoarea Libertăţii la Blaj. Procesiune cu torţe, călăreţi şi fanfară, concerte, proiecţie de film şi serbare câmpenească.Vezi PROGRAMUL şi invitaţii

Publicat

în

Sarbatoarea Libertatii7 mai 2014 | Săptămâna aceasta la Blaj se desfăşoară “Sărbătoarea Libertăţii”, eveniment ce are loc anual în prima parte a lunii mai şi care comemorează Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii din 3/15 mai 1848. Edilii au pregătit şi în acest an tradiţionalul spectacol de muzică populară, concerte de muzică clasică, parada cu torţe, călăreţi şi fanfară, un spectacol pentru tineret dar şi alte surprize.

Ciclul de manifestări a debutat marţi, 6 mai, cu aniversarea în cadru festiv a celor 27 de cupluri care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, Primăria Blaj organizând acest moment de „aur” pentru al şaselea an consecutiv.

Miercuri, 7 mai, de la ora 18.00, la Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” va avea loc spectacolul „Bellissimi”, prezentat de Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti  programul incluzând o selecţie de arii din operete şi musicaluri celebre.

Electrica Furnizare Discount

Joi, 8 mai, de la ora 19.00, în Parcul Avram Iancu se va desfăşura spectacolul pentru tineret „Made in Blaj”, în cadrul căruia vor urca pe scenă trupe, cântareţi şi artişti tineri din Blaj  precum Level Up, All4Music, Miniton, Gamma, Gimn Star, Alin Stan şi „Bianca Dance” Blaj. Tot joi, 8 mai, de la ora 21.00, în Parcul Avram Iancu, va avea loc o proiecţie de film istoric românesc, devenită tradiţională în ultimii ani pe timpul Sărbătorii Libertăţii.

În acest an, Parada cu călăreţi şi torţe se va desfăşura vineri, 9 mai, începând cu ora 20.30, şi va avea acelaşi traseu ca şi în anii precedenti, cu plecarea din centrul municipiului Blaj şi sosirea în Parcul Avram Iancu. „Este pentru a şasea oara când se organizează un astfel de eveniment, de fiecare dată înregistrându-se un aflux impresionant de persoane. Administraţia publică locală şi-a dorit să reînvie o tradiţie existentă în Mica Romă în perioada interbelică, aceea ca dascălii şi elevii din  şcolile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torţe, călăreţi şi fanfară care să aducă aminte de faptele înaintaşilor lor.

Organizatorii şi-au dorit să respecte pe cât posibil adevărul istoric astfel că în avangarda paradei se va afla Avram Iancu pe al său cal alb, întruchipat de Mihai Tarko, solistul grupului folcloric Obârşia.

Acesta va fi urmat de 20 de călăreţi din Tiur, îmbrăcaţi în straie naţionale, şi de peste 300 de dascăli şi elevi ai Blajului ce vor purta torţe aprinse. Procesiunea va fi deschisă de fanfara Centrului Cultural „Augustin Bena” Alba care va intona cântece patriotice.

Sâmbăta, 10 mai, de la ora 10.00, pe  Câmpia Libertăţii vor fi depuneri de coroane şi jerbe la Ansamblul monumental Gloria, iar seara, de la ora 19.00, la Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”, se va desfaşura un concert de muzică clasică susţinut de nou înfiinţata Orchestră de Cameră a Judetului Alba.

Sărbătoarea Libertatii la Blaj, se va încheia pe Câmpia Libertăţii duminică, 11 mai,  cu o serbare câmpenească, pe ritmuri de muzică populară. De dimineată, însă, în toate bisericile din Blaj se vor oficia Te-Deum-uri şi slujbe de pomenire pentru înaintaşi.

De la ora 12.00, pe Câmpia Libertăţii va avea loc spectacolul concurs „Cultură pentru Cultură”, etapa I, editia a IX-a, etapa zonală cu participarea comunelor de pe Târnave.

Ziua se va încheia cu un spectacol de muzică populară, care va începe în jurul orei 18.00, invitate speciale fiind Nicoleta Voica şi Ina Todoran.

Publicitate

Politică Administrație

Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș, despre CRIZA gunoaielor din județ: „A evolua nu este suficient. Am aplicat sancțiuni și o să aplicăm în continuare”

Publicat

în

Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș, despre CRIZA gunoaielor din județ: „A evolua nu este suficient. Am aplicat sancțiuni și o să aplicăm în continuare”

Primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a vorbit, în cadrul unei emisiuni la Radio Unirea FM, despre problemele întâmpinate la serviciul prestat de către operatorul de salubritate în orașul pe care acesta îl gestionează, amintind de faptul că sancțiunile asupra companiei vor continua să fie aplicate, dar problemele întâlnite vor persista.

„Eu în continuare sunt nemulțumit de modul în care operează operatorul de salubritate la Sebeș, chiar dacă, raportat la începuturi, au făcut progrese pentru că am avut o întâlnire la Asociația Salubris, unde a fost invitat și operatorul de salubritate cu mai mulți primari din zona noastră și dânșii mi-au spus că a evoluat.

Vezi și: Criza gunoaielor din Alba Iulia: Ce acțiuni a întreprins Poliția Locală în „domnia” noului operator. Amendă de 2500 de lei pentru RER Vest – RETIM

A evolua nu este suficient, eu consider că trebuie să își respecte contractul în totalitate. În acest moment nu au toți parametrii de performanță îndepliniți, în continuare sunt nemulțumit, consider că trebuie să-și revizuiască serios activitatea, să se organizeze mult mai bine, pentru că activitatea dânșilor afectează în primul rând fiecare cetățean al municipiului Sebeș, dar și municipiul în totalitatea lui.

Electrica Furnizare Discount

În ceea ce privește sancțiunile, am aplicat sancțiuni și o să aplicăm în continuare. Dorința mea nu este să sancționăm, dorința mea este ca la Sebeș, acel serviciu de salubritate să fie corect, să fie așa cum este normal să fie în anul 2022, în sensul de a avea un serviciu de calitate, ridicare la timp, de a se face inclusiv acea selecție bun. Indiscutabil că trebuie să avem o educație continuă și a populației, pentru ca ei, la rândul lor, să înțeleagă până la urmă ce înseamnă a selecta gunoiul și ce înseamnă a proteja mediul și până la urmă a ne proteja buzunarele prin o astfel de reacție.

Citește și: FOTO ȘTIREA TA| Problemă „MACRO” în cartierul MICRO din Aiud: „Era mult mai bine cu vechii gunoieri”

Dar, ca să poți să faci acest lucru, operatorul de salubritate trebuie să ofere condițiile. Sub nicio formă, noi nu ne sustragem la a ne asuma responsabilitatea și a trage la răspundere operatorul de salubritate, dar, repet, nu suntem încă mulțumiți de modul în care se efectuează serviciul de salubritate la Sebeș.

Au existat neridicări la timp, au fost probleme la partea de selectiv pentru ceea ce înseamnă sacii aceia de selectiv, de foarte multe ori s-au ridicat cu aceleași mașini, adică a fost degeaba făcută selecția de populație, ori asta nu este tolerant. Avem probleme la ridicarea de la sediul companiilor, inclusiv pe partea de recipiente.”, a declarat primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

Citește mai mult

Politică Administrație

Orașul Mercedes din România, buget mai mare cu circa 40% în anul 2022. Dorin Nistor: „Pentru fiecare leu plătit de o persoană fizică, noi aducem zece”

Publicat

în

Orașul Mercedes din România, buget mai mare cu circa 40% în anul 2022. Dorin Nistor: „Pentru fiecare leu plătit de o persoană fizică, noi aducem zece”

Bugetul municipiului Sebeș a crescut față de anul trecut cu peste 40%, potrivit informațiilor puse la dispoziție de primarul orașului, Dorin Nistor, într-o emisiune Radio Unirea FM.

Conform edilului, bugetul orașului se ridică la peste 140 de milioane de lei, iar o bună bucată din creditele instituției au fost deja achitate.

„Astăzi, bugetul Sebeșului se ridică la peste 143 de milioane de lei, adică un buget semnificativ mai mare. La finele anului trecut, am încheiat cu un excedent bugetar de 18,5 milioane de lei, pot să vă spun că pe perioada 2016-2020, 2021 inclusiv, am achitat din creditele angajate de administrațiile până în 2016, care se ridică undeva la 16 milioane, 17 milioane.

Electrica Furnizare Discount

Aproape 13 milioane am achitat în această perioadă. Sebeșul mai are o datorie de 3,9 milioane de lei. O sumă nesemnificativă în acest moment, adică suma existentă în casieria municipiului Sebeș ieri a fost 3 milioane de lei, deci să înțelegem că există sume la dispoziție mult mai mari decât creditele. Ne-am preocupat să găsim soluții de finanțare și de aceea pot să spun că astăzi avem, ca principală sursă la bugetul municipiului Sebeș, fondurile europene, adică aproape 45 de milioane de lei vin pentru a finanța ceea ce înseamnă lucrări de investiții și dezvoltare ale municipiului nostru. Pentru fiecare leu plătit de o persoană fizică, ca și impozit pe proprietate în municipiul Sebeș, noi aducem 10 lei.

În ceea ce privește impozitele colectate, următoarea sursă este cea din cota de impozit pe venit. Deci cumva, din dezvoltarea economică, ceea ce înseamnă angajatorii de astăzi de la Sebeș, avem un venit estimat – cotă dată de Ministerul de Finanțe- de peste 41 de milioane de lei.

Impozitul pe proprietate plătit de persoanele juridice, de companii, aproape 16 milioane de lei, impozitul pe proprietate plătit de persoanele fizice, 2,7 milioane și mai avem pe ceea ce înseamnă mijloace de transport, undeva la 3,6 milioane de lei.”, a declarat primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

Citește mai mult

Politică Administrație

O treime dintre elevii albaiulieni din clasele V-XII vor primi burse în 2022: Suma de aproape 5 milioane de lei, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

O treime dintre elevii albaiulieni din clasele V-XII vor primi burse în 2022: Suma de aproape 5 milioane de lei, pe masa consilierilor locali

Consilierul local Cornel Sandu și viceprimarul Marius Filimon propun un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care numărul și cuantumul burselor care se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat din Alba Iulia să crească la cea mai mare valoare acordată vreodată în municipiul reședință de județ.

Astfel, pe ordinea de zi a Ședinței ordinare a Consiliului local din data de 27 ianuarie 2022 se află proiectul de hotărâre privind aprobarea cuantumului burselor și numărul acestora care se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat de pe raza municipiul, începând cu semestrul II al anului școlar 2021 – 2022, care prevede creșterea numărului burselor cu aproximativ 46%, iar a valorii acestora de 2,5 ori, raportat la ceea ce se acordă în acest moment.

Se propune acordarea a 2.310 burse pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, în valoare totală de 4,92 milioane lei, din care:

Electrica Furnizare Discount
  • 36 burse de performanță (valoarea unei burse lunare: 500 lei);
  • 1.051 burse de merit (valoarea unei burse lunare: 200 lei);
  • 327 burse de studiu (valoarea unei burse lunare: 150 lei);
  • 896 burse de ajutor social (valoarea unei burse lunare: 200 lei).

Este obligația noastră să răsplătim rezultatele școlare deosebite ale elevilor, fiind totodată necesar să stimulăm pregătirea acestora și creșterea performanțelor educaționale.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare