Rămâi conectat

Politică Administrație

6-11 Mai: Sărbătoarea Libertăţii la Blaj. Procesiune cu torţe, călăreţi şi fanfară, concerte, proiecţie de film şi serbare câmpenească.Vezi PROGRAMUL şi invitaţii

Alexandra Mates

Publicat

în

Sarbatoarea Libertatii7 mai 2014 | Săptămâna aceasta la Blaj se desfăşoară “Sărbătoarea Libertăţii”, eveniment ce are loc anual în prima parte a lunii mai şi care comemorează Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii din 3/15 mai 1848. Edilii au pregătit şi în acest an tradiţionalul spectacol de muzică populară, concerte de muzică clasică, parada cu torţe, călăreţi şi fanfară, un spectacol pentru tineret dar şi alte surprize.

Ciclul de manifestări a debutat marţi, 6 mai, cu aniversarea în cadru festiv a celor 27 de cupluri care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, Primăria Blaj organizând acest moment de „aur” pentru al şaselea an consecutiv.

Miercuri, 7 mai, de la ora 18.00, la Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” va avea loc spectacolul „Bellissimi”, prezentat de Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti  programul incluzând o selecţie de arii din operete şi musicaluri celebre.

Joi, 8 mai, de la ora 19.00, în Parcul Avram Iancu se va desfăşura spectacolul pentru tineret „Made in Blaj”, în cadrul căruia vor urca pe scenă trupe, cântareţi şi artişti tineri din Blaj  precum Level Up, All4Music, Miniton, Gamma, Gimn Star, Alin Stan şi „Bianca Dance” Blaj. Tot joi, 8 mai, de la ora 21.00, în Parcul Avram Iancu, va avea loc o proiecţie de film istoric românesc, devenită tradiţională în ultimii ani pe timpul Sărbătorii Libertăţii.

În acest an, Parada cu călăreţi şi torţe se va desfăşura vineri, 9 mai, începând cu ora 20.30, şi va avea acelaşi traseu ca şi în anii precedenti, cu plecarea din centrul municipiului Blaj şi sosirea în Parcul Avram Iancu. „Este pentru a şasea oara când se organizează un astfel de eveniment, de fiecare dată înregistrându-se un aflux impresionant de persoane. Administraţia publică locală şi-a dorit să reînvie o tradiţie existentă în Mica Romă în perioada interbelică, aceea ca dascălii şi elevii din  şcolile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torţe, călăreţi şi fanfară care să aducă aminte de faptele înaintaşilor lor.

Organizatorii şi-au dorit să respecte pe cât posibil adevărul istoric astfel că în avangarda paradei se va afla Avram Iancu pe al său cal alb, întruchipat de Mihai Tarko, solistul grupului folcloric Obârşia.

Acesta va fi urmat de 20 de călăreţi din Tiur, îmbrăcaţi în straie naţionale, şi de peste 300 de dascăli şi elevi ai Blajului ce vor purta torţe aprinse. Procesiunea va fi deschisă de fanfara Centrului Cultural „Augustin Bena” Alba care va intona cântece patriotice.

Sâmbăta, 10 mai, de la ora 10.00, pe  Câmpia Libertăţii vor fi depuneri de coroane şi jerbe la Ansamblul monumental Gloria, iar seara, de la ora 19.00, la Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”, se va desfaşura un concert de muzică clasică susţinut de nou înfiinţata Orchestră de Cameră a Judetului Alba.

Sărbătoarea Libertatii la Blaj, se va încheia pe Câmpia Libertăţii duminică, 11 mai,  cu o serbare câmpenească, pe ritmuri de muzică populară. De dimineată, însă, în toate bisericile din Blaj se vor oficia Te-Deum-uri şi slujbe de pomenire pentru înaintaşi.

De la ora 12.00, pe Câmpia Libertăţii va avea loc spectacolul concurs „Cultură pentru Cultură”, etapa I, editia a IX-a, etapa zonală cu participarea comunelor de pe Târnave.

Ziua se va încheia cu un spectacol de muzică populară, care va începe în jurul orei 18.00, invitate speciale fiind Nicoleta Voica şi Ina Todoran.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea