Rămâi conectat

Ştirea zilei

383 module individuale pentru colectarea selectivă a deșeurilor vor fi amplasate în Alba Iulia: Licitația, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

383 module individuale pentru colectarea selectivă a deșeurilor vor fi amplasate în Alba Iulia: Licitația, lansată în SEAP

Primăria municipiului Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru furnizare de containere modulare pentru obiectivul de investiții de „Dotări – amenajare platforme supraterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane din zona locuințelor colective”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 2.200.000 lei, fără TVA.

Activitatea de colectare a deșeurilor se face în puncte de colectare dotate cu recipiente standardizate, având capacitățile corelate permanent cu numărul de locuitori și frecvența de colectare, fără a se colecta selectiv, fără a se ține cont de diferențierea deșeurilor reciclabile.

La ora actuală Municipiul Alba Iulia dispune de puncte de colectare dotate cu module pentru platforme supraterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor insuficiente pentru deservirea tuturor zonelor în condiții de igienă normale.

Obiectivul contractului este de a asigura servicii modeme și performante de salubrizare în municipiul Alba Iulia, care să contribuie la eforturile comunității de dezvoltare economico-socială durabilă și de protejare a mediului.

Având în vedere faptul că deșeurile de ambalaje au o pondere majoră în structura deșeurilor menajere, apreciind că atingerea obiectivelor de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaje se poate realiza numai prin dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje de la populație, prin elaborarea de măsuri care vizează opțiunile strategice în abordarea gestionării deșeurilor de ambalaje și anume: prevenirea producerii de ambalaje, creșterea gradului de reutilizare, reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje, Primăria Municipiului Alba Iulia consideră necesară achiziția a 383 module individuale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, pe care le va amplasa în oraș.

Platformele vor fi realizate prin alipirea mai multor module, vor avea înălțimea de aproximativ 2100 mm, adâncimea aproximativ de 1500 mm, iar lungimea va varia în funcție de numărul de module care compun platforma. Platformele vor fi realizate în diferite configurații, lungimea totală a platformelor determinându-se prin înmulțirea numărului de module cu lățimea acestora de aproximativ 1200 mm la care se mai adaugă grosimea pereților demontabili din capetele platfonnei care au fiecare câte aproximativ 30 mm grosime. Ansamblul de module va forma o incintă comună, iar pe capete, platforma se va închide cu câte un perete demontabil. Numărul modulelor care formează o platformă va fi stabilit de comun acord cu beneficiarul.

Beneficiile după furnizarea produselor sunt:

-colectarea corectă a deșeurilor
-îmbunătățirea indicatorilor de colectare, pe categorii de deșeuri
-creșterea calității serviciilor de depozitare și preluare a deșeurilor colectate
-modernizarea punctelor gospodărești și îmbunătățirea imaginii orașului.

„Proiectul, estimat la o valoare de 2,2 milioane de lei, va pune, în sfârșit, capăt haosului care există în foarte multe zone de blocuri. Vor fi construite, începând din luna decembrie, noi platforme de depozitare deșeurilor, în toate zonele colective de locuit, iar depozitarea în interiorul acestora se va face controlat. Mai exact, în punctul de colectare aparținând unei anumite asociații de proprietari, vor putea depozita doar locuitorii arondați, fiecare familie urmând să primească, de la asociație, cartelă de acces. Fiecare astfel de modul va fi dotat cu un sistem de control acces cu cartelă.

Fiecare platformă va fi formată din câte 4 module, cu 4 tomberoane în interior, câte unul pentru fiecare fracție, pentru că și la Alba Iulia se va începe, în sfârșit, colectarea selectivă a deșeurilor de la populație. Iar noul operator va fi obligat să preia gunoiul menajer pe fracții, așa cum este normal și civilizat.

Sunt convins că, începând cu luna decembrie, odată cu schimbarea operatorului de salubritate în Alba Iulia, toată această situație delicată, cu care ne-am confruntat în acest an de tranziție, va lua sfârșit. Nu va mai exista niciun motiv, pretext sau scuză pentru ca Alba Iulia să se afunde în gunoaie după ce noul operator va fi același cu cel de la Galda de Jos, care a preluat în gestiune întregul sistem pus la punct de către Consiliul Județean Alba. Noi ne vom face și de această dată, cât se poate de onest, partea noastră de responsabilitate și sperăm ca toți cei implicați să procedeze la fel”, a transmis primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Maria Cioruța, albaiuleanca cu 4 copii care s-a înrolat în Armată la 42 de ani. Familia sa a stat 18 ani în Italia

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Maria Cioruța, albaiuleanca cu 4 copii care s-a înrolat în Armată la 42 de ani. Familia sa a stat 18 ani în Italia

Femeia din Alba Iulia, mamă a patru copii, care s-a înrolat în armată la vârsta de 42 de ani, împărtășește o poveste impresionantă. Familia Mariei a petrecut 18 ani în Italia și s-a întors în țară în 2017. Maria Cioruța, așa cum a fost prezentată de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, a făcut cunoscută decizia sa de a se alătura armatei.

„Sunt Maria Cioruța, am 42 de ani, sunt din Alba Iulia și sunt mama a 4 copii. În acest an, am decis să mă alătur armatei. În 1999, am plecat în străinătate și am rămas acolo până în 2017, când, împreună cu soțul meu, am hotărât să ne întoarcem definitiv în țară. Chiar dacă am stat 18 ani în Italia, România a fost mereu pentru noi „acasă””, a declarat Maria într-un mesaj publicat pe Facebook.

 

După o lungă perioadă dedicată exclusiv familiei, Maria a simțit nevoia de a-și dedica timp și carierei. Ea menționează că influența fiicei sale, care studiază la Colegiul Militar din Craiova, a fost esențială în luarea acestei decizii.

„Faptul că fiica mea urmează colegiul militar din Craiova m-a apropiat de sistemul militar, pe care întotdeauna l-am admirat, dar nu cred că aș fi avut curajul să mă alătur dacă ea nu ar fi deschis acest drum. Desigur, fără susținerea familiei nu aș fi putut face această alegere”, a adăugat Maria.

Ea relatează că perioada de instrucție a fost intensă, implicând adaptarea la un program strict, purtarea uniformei și a bocancilor pe tot parcursul zilei, cunoașterea armamentului și efectuarea tragerilor.

„Am reușit să depășim toate acestea datorită instructorilor, o echipă de profesioniști și oameni dedicați, care ne-au susținut pas cu pas, ne-au înțeles, ne-au încurajat și ne-au ajutat să ne depășim limitele”, a subliniat ea.

Maria menționează cu mândrie și emoție momentul în care ea și fiica sa s-au regăsit „în uniformă într-o zi atât de importantă precum cea în care eu am depus Jurământul militar”. Ea se declară recunoscătoare și mândră de oportunitatea avută.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare