Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

30 iunie: Ziua internaţională a parlamentarismului. Un parlament puternic reprezintă o piatră de temelie a democraţiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua internaţională a parlamentarismului este marcată în fiecare an, la data de 30 iunie, această dată fiind aleasă pentru că la 30 iunie 1889 a fost înfiinţată Uniunea Interparlamentară – organizaţia mondială a parlamentelor, potrivit site-ul www.un.org.

În această zi sunt sărbătorite parlamentele şi modurile în care sistemele parlamentare de guvernare îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume. Este, de asemenea, o oportunitate pentru parlamente să facă un bilanţ al activităţii, să identifice provocările şi modalităţile de abordare eficientă a acestora.

Un parlament puternic reprezintă o piatră de temelie a democraţiei. El reprezintă vocea poporului, adoptă legi, alocă fonduri pentru punerea în aplicare a legilor şi a politicilor. Totodată, depune eforturi pentru a se asigura că politicile sunt benefice tuturor oamenilor, în special celor mai vulnerabili, prin adoptarea unor legi – de exemplu – privind violenţa împotriva femeilor şi asigurarea unui acces egal la serviciile de sănătate.

Parlamentele interconectează prin agendele naţionale şi internaţionale, asigurându-se că guvernele implementează tratatele şi acordurile internaţionale la care se angajează. Acestea joacă un rol esenţial în punerea în aplicare a Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030, iar Uniunea Interparlamentară a colaborat îndeaproape cu acestea pentru a-şi consolida capacitatea de a face acest lucru, precizează www.un.org.

În ţările care ies dintr-un conflict, parlamentele puternice pot contribui la o tranziţie paşnică spre o democraţie funcţională prin ameliorarea divizărilor în societate, prin dialog şi cooperare.

Sistemele parlamentare se împart în două categorii: bicameral (cu două camere parlamentare) şi unicameral (cu o singură cameră). Cel mai vechi parlament este Althingi, Parlamentul islandez, fondat în 930.

Prin Rezoluţia sa A/RES/72/278 din 2018, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a recunoscut rolul parlamentelor în planurile şi strategiile naţionale şi în asigurarea unei mai mari transparenţe şi responsabilităţi la nivel naţional şi global. Rezoluţia a solicitat sistemului ONU şi statelor membre să colaboreze mai strâns cu parlamentele, precum şi cu Uniunea Interparlamentară, în probleme legate de drepturile omului, sănătate, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, precizează www.un.org.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea