Rămâi conectat

Actualitate

30.000 de români vor fi testați pentru a se putea determina gradul de imunizare a populației: Secretar de stat: testarea va avea loc după faza de maxim a epidemiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunță un plan de testare a imunizării populației la noul coronavirus. Testarea se va face după depășirea maximului epidemiei și se va aplica pe un eșantion de 30.000 de români, estimează Horațiu Moldovan.

„Vom testa populația, să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eșantionare, Intitutul Național de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare”, a declarat Horațiu Moldovan duminică seară, la Digi24.

Oricum, testarea va avea loc după faza de maxim a epidemiei, a mai precizat, adăugând că în etapa în care încă se înregistrează cazuri nu se pot obține rezultate relevante.

Secretarul de stat a spus că INSP va conduce această testare, iar Ministerul Sănătății va pune la dispoziție infrastructura necesară.

„Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eșantioane de vârstă, ca să vedem câți s-au imunizat la Covid-19”, a estimat Horațiu Moldovan.

El a adăugat că recent au apărut teste rapide mult mai precise, aprobate de OMS, care vor fi folosite și în România, pentru a reduce cât mai mult marja de eroare.

România se află de câteva zile sub pragul de 200 de cazuri noi pe zi, prag depășit duminică – 213 cazuri. Horațiu Moldovan afirmă că o singură zi de creștere nu reprezintă motiv de îngrijorare, dar măsurătorile trebuie continuate.

„Creșterea de azi, de peste 200 de cazuri, nu e îngrijorătoare. Nu putem trage o concluzie după o singură zi. Dacă se va menține și zilele următoare creșterea, trendul de la o zi la alta, se poate pune problema unor măsuri mai severe. (Creșterea – n.r.) poate fi consecința relaxării, poate fi pură întâmplare”, a spus Moldovan.

El s-a referit și la focarele apărute în spitale, precizând că acolo este locul cel mai periculos, unde sunt cazurile cele mai grave.

„Am aplicat măsuri drastice de separare a fluxurilor în spitale, se fac anchete epidemiologice. Au fost greșeli de traseu, de echipare, vor fi luate măsuri. Focarele nu sunt foarte mari, erorile vor fi îndreptate și sancționate”, a afirmat secretarul de stat.

România a ajuns acum să facă între 9.000 și 11.000 de teste pentru Covid-19 pe zi, a spus Horațiu Moldovan.

„Testăm cât testează Franța, raportat la populație, chiar mai mult. Rezultatele se dau repede, nu se refuză teste”, a mai adăugat el.

Secretarul de stat consideră că avem o capacitate bună de testare și că nu e nevoie de mai mult de 15.000 de teste pe zi.

Întrebat despre al doilea val al epidemiei, Horațiu Moldovan a răspuns că se așteaptă să apară după vară.

„Presupunem existența unui al doilea val după vară, pe baza epidemiilor anterioare, se face un model. Scopul este să nu se îmbolnăvească mai mulți omeni decât putem îngriji. Asta este ceea ce s-a întâmplat în Anglia, Italia, Spania, SU. Am gândit o strategie să nu se îmbolnăvească toți odată”, a explicat secretarul de stat.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile, se arată în proiectul adoptat luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea