Rămâi conectat

Actualitate

28 aprilie: Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă. Peste 3900 de accidente de muncă și peste 150 de decese înregistrate în România, în 2015

Ziarul Unirea

Publicat

în

În fiecare an, la data de 28 aprilie, Organizația Internațională a Muncii sărbătorește Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă, pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial. Evenimentul reprezintă o campanie de sensibilizare în vederea focalizării atenției internaționale asupra tendințelor emergente în domeniul securității și sănătății în muncă și cu privire la dimensiunea la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă. În acest an, tema centrală a campaniei este: „Stresul profesional – provocare colectivă”.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, s-a întâlnit joi, 28 aprilie 2016, la ora 9.00, cu inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu, pentru a discuta și a marca „Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă”.

În cadrul întâlnirii, a fost abordat subiectul protecției lucrătorilor în România, dinamica, măsurile și planurile de prevenție a accidentelor de muncă, astfel încât securitatea și integritatea fizică și psihică a lucrătorilor să fie, și în continuare, o prioritate a angajatorilor și a instituțiilor statului cu atribuții în domeniu.

Data de 28 aprilie marchează, totodată la nivel mondial, ziua în care mișcarea sindicală comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedați sau răniți”.

În acest context, conducerea celor două instituții a transmis un mesaj de solidaritate cu persoanele și familiile afectate de accidentele de muncă și, în același timp, și-au exprimat determinarea de a accelera implementarea planului comun de acțiuni pentru ca evenimentele de acest fel să se diminueze, mai ales că statisticile recente în domeniu arată că numărul accidentelor de muncă în România a scăzut considerabil.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a amintit celor prezenți că printre prioritățile mandatului său se află și siguranța și sănătatea la locul de muncă. “În discuțiile pe care le-am avut cu domnul Bratu, încă din prima zi a mandatului de ministru, am subliniat importanța acțiunilor Inspecției Muncii, astfel încât incidența accidentelor de muncă să se reducă. Vreau să subliniez că vom colabora și vom fi parteneri ai agenților economici, concentrându-ne pe caracterul de prevenție a controalelor inspectorilor de muncă. Întărirea colaborării cu alte instituții ale statului, în efortul de a proteja lucrătorii de orice fel de abuzuri și neajunsuri la locul de muncă este o altă prioritate acțiunilor pe care le întreprindem deja. Nu în ultimul rând, suntem hotărâți să întărim rolul României în Uniunea Europeană, prin colaborarea cu instituțiile de profil, schimbul de bune practici și consolidarea cadrul legislativ european în privința securității și sănătății în muncă.”

La rândul său, inspectorul general de stat Bratu a declarat: Conform statisticilor OIM, anual se produc 2,3 milioane de decese cauzate de accidente de muncă și boli profesionale. Peste 300.000 dintre ele au drept cauză accidentele de muncă. Aceeași organizație estimează că în fiecare zi au loc aproximativ 6.400 decese din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, iar aproximativ 860.000 lucrători sunt vătămați la locul de muncă.

În România, numărul accidentelor de muncă a scăzut în ultimi doi ani. Numărul total al acestora a fost de 4244 în anul 2014, comparativ cu un total al accidentelor de 3955 în anul 2015. Totalul deceselor rezultate ca urmare a accidentele de muncă a fost de 309 în anul 2014 și 158 în anul 2015.

În acest an, tema centrală a campaniei este: „Stresul profesional – provocare colectivă”. Responsabilitatea pentru determinarea măsurilor de combatere a stresului aparține angajatorului, dar aplicarea și punerea în practică se face cu participarea și cooperarea lucrătorilor.” (A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Facturi Hidroelectrica: Când se rezolvă haosul din sistemul de facturare al energiei electrice al companiei. Ce spune Ministrul Energiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Facturi Hidroelectrica: Când se rezolvă haosul din sistemul de facturare al energiei electrice al companiei. Ce spune Ministrul Energiei De mai bine de un an persistă haosul din sistemul de facturare al energiei electrice de la Hidroelectrica, care a dat peste cap absolut toate calculele clienților. Ministrul Energiei susține că în cel mult trei luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare