Rămâi conectat

Economie

26 mai 2014 – Termen limită pentru depunerea Declarației 201 privind veniturile obținute în străinătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

declaratia 201ANAF reamintește contribuabililor persoane fizice, care în anul 2013 au obținut venituri din străinătate impozabile în România, că termenul limită de depunere a formularului 201 – ”Declarație privind veniturile realizate din străinătate”, este data de 26 mai 2014.

*Declarația se completează și se depune de către:

– persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România;
– persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condițiile de rezidență prevăzute de Codul fiscal.

*Declarația se completează și se depune pentru veniturile din străinătate, impozabile în România, cum ar fi:

– venituri din profesii libere,
– venituri din activități comerciale,
– venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală,
– venituri din cedarea folosinței bunurilor,
– venituri din activități agricole, piscicultură, silvicultură,
– venituri sub formă de dividende și venituri sub formă de dobânzi,
– venituri din premii și venituri din jocuri de noroc,
– venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal,
– câștiguri din transferul titlurilor de valoare,
– venituri sub forma câștigurilor din operațiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract și alte operațiuni similare, alte venituri din investiții,
– venituri din pensii,
– venituri salariale obținute în străinătate într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri și sunt plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori de un sediu permanent în România (veniturile salariale reprezintă cheltuială deductibilă a unui sediu permanent în România), în cazul în care același venit din salarii a fost supus impunerii atât în România, cât și în străinătate, său persoana fizică a fost prezentă în străinătate pentru o perioadă mai mare decât perioada prevăzută în convenția de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul în care s-a desfășurat activitatea, sau în cazul în care detașarea în străinătate a persoanei fizice a încetat înainte de perioada prevăzută în convenția de evitare a dublei impuneri, iar angajatorul nu mai poate efectua reținerea diferențelor de impozit, întrucât între părți (angajat-angajator) nu mai există relații contractuale generatoare de venituri din salarii,
– alte venituri impozabile potrivit titlului III din Codul fiscal.

ATENȚIE ! Veniturile se declară pentru fiecare țară – sursă a veniturilor și pentru fiecare categorie de venit realizat.

Veniturile realizate din străinătate, precum și impozitul aferent plătit în străinătate, exprimate în unități monetare proprii fiecărui stat, se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din anul de realizare a venitului.

În cazul în care unitățile monetare proprii statului respectiv, nu sunt cotate de Banca Națională a României, se vor transforma astfel:

A) din moneda statului de sursă într-o valută de circulație internațională, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din țara de sursă;

B) din valuta de circulație internațională în lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Națională a României, din anul de realizare a venitului respectiv.

Cursurile de schimb ale piețelor valutare comunicate de Banca Națională a României pot fi vizualizate pe site-ul acesteia: www.bnr.ro.

Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcție de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.

Formularul 201 se completează de către contribuabili sau de către împuterniciții acestora, potrivit dispozițiilor legale.

Formularul se depune direct la registratură organului fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul își are domiciliul fiscal, sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Formularul 201 se poate obține gratuit de la sediul unităților fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul ANAF : www.anaf.ro, secțiunea: asistență contribuabili, rubrica: toate formularele cu explicații și poate fi descărcat accesând următorul link: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_201_2012.pdf

ATENȚIE! Nedepunerea sau depunerea formularului 201 după data de 26 mai 2014, se sancționează cu amendă cuprinsă între 50 și 500 lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea