Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

23 martie: Ziua Mondială a Meteorologiei. “Oceanul, clima și vremea”, tema evidențiată de către Organizația Meteorologică Mondială

Publicat

în

23 martie: Ziua Mondială a Meteorologiei. “Oceanul, clima și vremea”, tema evidențiată de către Organizația Meteorologică Mondială

În fiecare an, la data de 23 martie este marcată Ziua mondială a meteorologiei. Această dată reprezintă intrarea în vigoare, în anul 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație meteorologică internațională în organizație interguvernamentală, denumită și ca Organizația Meteorologică Mondială.

Ziua Mondială a Meteorologiei 2021 este dedicate temei „Oceanul, clima și vremea”, care, din perspectiva Dumitru-Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, este „o temă foarte actuală mai ales prin prisma activității CMR Dobrogea (elaborareaa de prognoze marine pentru vestul Mării Negre).

Mesajul Secretarului General al Organizației Meteorologice Mondiale, Prof. Petteri Taalas, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei 2021

„Ziua Mondială a Meteorologiei 2021 este dedicată temei “Oceanul, clima și vremea”, pentru a evidenția atenția pe care OMM o acordă punerii în conexiune a oceanului, climei și vremii, în cadrul sistemului terestru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Clima schimbătoare a planetei noastre încalzește oceanele, influențând profund evoluția vremii. Raportul Anual al OMM privind Starea Globală a Climei, arată că anul 2020 a fost unul dintre cei mai calzi trei ani din istoria măsurătorilor meteorologice, în ciuda prezenței fenomenului La Nina în Oceanul Pacific, care are un efect de răcire a climei. Ultimul deceniu, 2011-2020, a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Gheața marină se topește. Temperatura mărilor și oceanelor este mai mare ca oricând, ritmul creșterii nivelului acestora s-a accelerat, iar acidifierea apei din mări și din oceane continuă.

În cursul anului trecut, am fost martorii unor episoade prelungite de secetă, care a amplificat incendiile de vegetație în întreaga lume. Incendiile devastatoare de vegetație din Australia, de exemplu, au fost puse în conexiune cu temperatura apei oceanului, care a favorizat tipare climatice sezoniere de vreme mai uscată decât în mod normal. Temperaturile ridicate ale apei mărilor și oceanelor au condus la derularea unui sezon–record în ceea ce privește uraganele din Atlantic și la apariția unor cicloane tropicale intense în

Oceanul Indian și, respectiv, în Pacificul de Sud. Pagubele produse în zonele respective de către aceste fenomene meteorologice extreme au evidențiat din nou puterea oceanelor și impactul lor potențial devastator asupra comunităților costiere.

Furtunile formate pe ocean, altele decât cele tropicale, au continuat să distrugă ambarcațiuni și să producă pierderi de vieți omenești și de mărfuri pe mare.

În anul 2020, extinderea minimă a gheții marine Arctice a fost printre cele mai mici din istoria consemnată. Comunitățile polare au avut de suferit din cauza inundațiilor din zonele de coasta și a hazardurilor generate de gheața marină, ca rezultat al topirii gheții.

Din toate aceste motive, comunitatea meteorologică mondială poartă răspunderea majoră de a sprijini cercetarea, efectuarea observațiilor, realizarea prognozelor și diseminarea serviciilor în ceea ce privește suprafețele de apa, în egala măsură cu aceleași activități care privesc atmosfera, suprafața de uscat și criosfera.

Lipsa majoră de date referitoare la mări și oceane diminuează capacitatea noastră de a elabora prognoze cu anticipație mare foarte corecte și, cu atât mai mult, prognoze la scară sub-sezonieră sau sezonieră.

Conferința OMM Asupra Datelor din noiembrie 2020 a recunoscut lipsa majoră a datelor, mai ales pe mări și pe oceane. Conferința a evidențiat necesitatea unui acces liber și nerestricționat la date refertoare la sistemul terestru, pentru a se maximiza impactul economic global al acestor date.

OMM derulează nu mare număr de parteneriate, inclulsiv cu Comisia Oceanografică Interguvernamentală a UNESCO, pentru a înțelege, observa și prognoza mai corect starea mărilor și oceanelor, ca parte a sistemului nostru terestru.

În condițiile în care mai mult de 40% din populația lumii locuiește la mai puțin de 100 de km de țărmurile mărilor și oceanelor, necesitatea ca aceste comunități să trăiască în siguranță și să fie ferite de impactele hazadurilor costiere este urgentă. OMM și Membrii lucrează cu scopul de a sprijini managementul zonelor costiere și pentru a crește reziliența Sistemelor de Avertizare Timpurie Mutihazard.

Aproape 90% din comerțul la scară mondială se desfășoară pe mări și pe oceane, fiind expus pericolelor generate de vremea extremă care se produce pe suprafețele mari de apă. OMM se află în parteneriat cu Organizația Maritimă Internațională și cu Organizația Hidrografică Internațională, pentru a furniza informații, prognoze și avertizări standardizate, astfel încât să fie obținută siguranța vieții și a mărfurilor pe mări și pe oceane.

Deceniul în care am intrat va avea o importanță crucială din punctul de vedere al adaptării la schimbările climatice și la diminuarea acestora. OMM sprijină acest efort, că parte a juriului care va nominaliza câștigătorul Earth Shot Prize (2021-2030), în căutarea de soluții pentru provocările de mediu cu caracter urgent, inclusiv în privință mărilor, oceanelor și climei.

Anul curent este important și prentru că OMM marchează începutul Deceniului Științelor Oceanice pentru o Dezvoltare Durabilă (2021-2030). OMM s-a angajat să contribuie din plin la atingerea țintelor Deceniului: “ocean sigur”, “ocean predictibil” și “ocean transparent”.

Împreună cu partenerii săi, OMM depune toate eforturile pentru a interconecta științele sistemului terestru și serviciile furnizate.

Pentru a înțelege vremea și clima în care trăim, trebuie să înțelegem mările și oceanele. Vom continua să depunem eforturi în acest sens, pentru protecția comunităților vulnerabile, în sprijinul Cadrului Sendai pentru reducerea riscului de producere a dezastrelor, pentru atingerea Țintelor Dezvoltării Durabile, pentru punerea în practică a Acordului de la Paris Asupra Schimbărilor Climatice și pentru aplicarea Cadrului de Acțiune SAMOA.

OMM coordonează o serie de inițiative globale importante în anul curent, pentru a aborda cu succces prioritățile Membrilor:

– În primul rand, importanța extinderii rețelei observaționale globale de bază și punerea în operă a unei facilitați financiare inovative, SOFF, (Facilitatea Financiară pentru Observații Sistematice), pentru asigurarea efectuării de observații meteorologice și climatice sistematice, mai ales în Țările Cel Mai Puțin Dezvoltate și în Țările Insulare Mici în Curs de Dezvoltare;

– În al doilea rând, este de curs de realizare o coaliție hidro-climatică, pentru a accelera acțiunile pentru atingerea celei de A Șasea Ținte de Dezvoltare Durabilă, care este legată de apă;

– În al treilea rând, se dorește asigurarea îmbunătățirii sistemului de avertizare timpurie multihazard în toate Țările Membre și furnizarea de servicii în toate aceste țări.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, vă adresez cele mai bune urări!”

Sursa: ziuaconstanta.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare