Rămâi conectat

Actualitate

1800 de femei din Alba au apelat la Programul de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Alexandra Mates

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Laboratorul de anatomie patologică al Spitalului Județean de Urgență Alba prelucrează probele recoltate de la femeile din județul Alba care s-au înscris în Programul de screening pentru cancerul de col uterin. De la începutul campaniei, în data de 19 decembrie 2012, până la începutul acestei luni, peste 1.800 de femei au trecut pe la medicul specialist pentru recoltarea unei probe.

Potrivit declarațiilor medicului specialis epidemiolog, Simona Butnariu, coordonatorul programului de screening, în județul Alba, numărul femeilor care au primit prima parte a formularului pentru această analiză este însă mult mai mare.

Femeile trebuie să se adreseze prima dată medicului de familie

În campania de screening de cancer de col uterin, care a debutat la finalul anului trecut, s-au înscris, la acest moment, toți medicii de familie din județul Alba, o parte dintre ei încă de la sfârșitul lui 2012, iar cei mai mulți, cu începere de la data de 1 martie 2013.

Medicii de familie vor fi primii care vor consilia femeile și le vor îndruma spre centrele de recoltare.

„Formularul pentru a putea beneficia de acest program are trei secțiuni, prima este completată de medicul de familie, a doua la recoltarea probei, iar ultima secțiune va cuprinde rezultatul analizei procesate de Laboratorul de anatomie patologică din Alba Iulia. Până la acest moment s-au distribuit formulare mai ales pentru medicii de familie care s-au înscris de la debut în program. Am solicitat însă și alte formulare, sufieciente pentru toată lumea”, a explicat medicul Simona Butnariu.

Analiză importantă pentru femei

În perioada 20 decembrie 2012 – 1 martie 2013 peste 1.800 de femei au trecut pe la centrele de recoltare a probelor în Programul de screening pentru cancerul de col uterin. Dintre acestea 530 s-au prezentat la cabinete la sfârșitul anului trecut. În luna ianuarie au fost realizate 577 de recoltări, iar în luna februarie 732 de recoltări de probe.

„Numărul femeilor care au primit formularul de trimitere este mult mai mare. Este important ca aceste femei să urmeze și al doilea pas. Datele privind luna martie și lunile ianuarie și februarie le vom centraliza săptămâna viitoare.

Știm însă ce rezultate am avut la sfârșitul anului trecut. Au fost recoltate probe de la un număr de 530 de femei. În urma analizei s-a constatat că la 150 dintre cele de la care s-a recoltat proba suferă de anomalii celulare, o parte dintre ele afecțiuni minore, dar altele grave.

Rezultatele au fost transmise medicilor de familie iar aceștia au trimis pacientele, acolo unde a fost cazul, la medicul specialist. Se poate vedea de pe acum cât este de important această campanile, care deja a făcut diferența pentru unele femei, care au putut să se trateze înainte de a apărea o situație gravă de sănătate”, a mai spus coordonatorul acestui program în județul Alba, medicul Simona Butnariu.

La aceast Program de testare pentru depistarea cancerului de col uterin au acces gratuit toate femeile din județul Alba cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani.

Foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Detalii noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Ce urmează pentru marele actor după operație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Detalii noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Ce urmează pentru marele actor după operație Florin Piersic a suferit o operație complicată la Spitalul Foișor din București. În cadrul procedurii chirurgicale dificile, medicii i-au implantat actorului o proteză temporară dotată cu o pompă de antibiotic, destinată să sterilizeze zona afectată. Evoluția postoperatorie a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea