16 ianuarie: Biserica Ortodoxă prăznuiește Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru
16 ianuarie: Biserica Ortodoxă prăznuiește Cinstitul lanţ al Sfântului Apostol Petru
Amintirea de Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru este o zi de sărbătoare care dăruiește nădejde tuturor acelora care pătimesc pe nedrept în lumea aceasta înrobită de păcat, atât în propria familie, cat și în societate. Acest eveniment este serbat în calendarul ortodox în data de 16 ianuarie.
„Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru” este prăznuită de Biserica Ortodoxă în ziua de 16 ianuarie. Amintirea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru este o prăznuire care dăruiește nădejde tuturor acelora care pătimesc pe nedrept în lumea aceasta înrobită de păcat, atât în propria familie, cât și în societate.
Citește și: Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel. URARI și FELICITARI pe care le poți trimite de Sf Petru și Pavel
Pătimirea pe nedrept dusă cu smerenie umple inima de har, curățindu-se astfel toate patimile și lucrările duhurilor necurate: „Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor. Fericiți veți fi voi, când vă vor ocarî și vă vor prigoni din pricina Mea și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastra, mințind” (Matei 5, 10-11).
Lanțurile cinstite ale Sfântului Petru
Sfântul Apostol Petru, numit mai înainte Simon, a fost un pescar din localitatea Betsaida, așezată pe malul nordic al lacului Ghenizaret, în regiunea Galileea. El a fost fratele mai mic al Sfântului Apostol Andrei. Mântuitorul l-a chemat la apostolie mai întâi pe Sfântul Andrei, iar mai apoi a venit și fratele acestuia, Simon (Petru). „Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan (Botezătorul) și veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a găsit întai pe Simon, fratele său, și i-a zis: Am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește: Hristos)” (Ioan 1, 40-41).
Cândva între anii 42-44, după ce regele Agripa I (care a domnit între anii 40-44) i-a tăiat capul Sfântului Iacob al lui Zevedeu, în Ierusalim, acesta l-a prins și l-a aruncat în temniță și pe Sfântul Petru. Potrivit mărturiei Sfântului Apostol Luca, el a fost pus în lanțuri în temnița militară, între alți doi ostași, însă, noaptea, a fost eliberat în chip minunat de un înger al Domnului.
„Și în vremea aceea, regele Irod Agripa a pus mâna pe unii din Biserică, ca să-i piardă. Și a ucis cu sabia pe Iacov, fratele lui Ioan. Și văzând că este pe placul iudeilor, a mai luat și pe Petru, (și erau zilele Azimelor), pe care și prinzându-l l-a băgat în temniță, dându-l la patru străji de câte patru ostași, ca să-l păzească, vrând să-l scoată la popor după Paști. Deci Petru era păzit în temniță și se făcea necontenit rugăciune către Dumnezeu pentru el, de către Biserică. Dar când Irod era să-l scoată afară, în noaptea aceea, Petru dormea între doi ostași, legat cu două lanțuri, iar înaintea ușii paznicii păzeau temnița. Și iată un înger al Domnului a venit deodată, iar în cameră a strălucit lumină. Şi lovind pe Petru în coastă, îngerul l-a deşteptat, zicând: Scoală-te degrabă! Şi lanţurile i-au căzut de la mâini. Și a zis îngerul către el: Încinge-te și încalță-te cu sandalele. Și el a făcut așa. Și i-a zis lui: Pune haina pe tine și vino după mine. Și, ieșind, mergea dupa înger, dar nu știa că ceea ce s-a făcut prin înger este adevărat, ci i se părea că vede vedenie. Și trecând de straja întâi și de a doua, au ajuns la poarta cea de fier, care duce în cetate, și poarta s-a deschis singură. Și ieșind, au trecut o uliță și îndată îngerul s-a depărtat de la el. Și Petru, venindu-și în sine, a zis: Acum știu cu adevărat că Domnul a trimis pe îngerul Său și m-a scos din mâna lui Irod și din toate câte așteptă poporul iudeilor” (Fapte 12, 1-11).
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Petru şi Pavel ? Români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Petru şi Pavel
Mai târziu, prin anul 64, Sfântul Petru a fost iarăși prins, de această dată el fiind închis într-o temniță din Roma, numită „Carcera Mamertinica” și aflată între Capitoliu și Forumul Roman. Această temniță avea două celule, una superioară, unde era închisoarea Romei, și alta subterană, crezută a fi cea mai veche cameră din Roma (numită „Tullianum”); mai târziu, capela subterană va primi numele de „Sfântul Petru in Carcera”.
Multe dintre lucrurile folosite de sfinți au fost păstrate cu multă cinste și evlavie, după moartea acelora. O parte dintre acestea au rămas binefăcătoare, tămăduind mulți credincioși de patimi și de boli. Lanțurile în care a fost întemnițat Sfântul Petru sunt unele dintre aceste lucruri binecuvântate. Potrivit tradiției creștine, Lanțurile Sfântului Petru tămăduiesc neputințele și gonesc duhurile necurate.
Citeşte şi: Obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel • Tradiţii de Sfântul Petru si Pavel • Superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel • Moşii de SÂNPETRU
Sărbătoarea numită „Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru” este foarte veche, ea existând poate chiar de la începutul secolului al II-lea. În ziua de 16 ianuarie, Biserica Ortodoxă mărturisește minunea eliberării din temniță a Sfântului Petru și se închina cinstitelor lui lanțuri (lanțul din temnița din Ierusalim și lanțul din temnița din Roma).
„Să cinstim lanțul celui preamărit, întru care se dezleagă legăturile patimilor. Căci cu vrednicie se sfințește cu darurile cele negrăite ale preaînțeleptului Petru; și de la dânsul cu adevărat luând har pururea curgător, rupe și acesta cu putere dumnezeiască legăturile necazurilor; precum acela rupea legăturile greșelilor și dăruiește dezlegare de cele rele.”
„Iarăși ne ridică pe noi fierbintele ocrotitor Petru, piatra credinței, la duhovnicescul ospăț, punând înaintea noastră cinstitul său lanț, ca pe un prânz preaales, spre mângâierea celor necăjiți, și ca liman celor înviforați. Veniți toți să-L sărutăm și pe Cel ce l-a preamărit pe el, să-L rugăm: Cu rugăciunile lui, Hristoase, mântuiește sufletele noastre” (Cântari din slujba Vecernia praznicului).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului Ziua internațională a drepturilor omului este marcată în întreaga lume la 10 decembrie. Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a adus în atenția liderilor lumii și problematica respectării drepturilor omului. Organizația Națiunilor Unite (ONU), înființată în cadrul conferinței de la San Francisco din 1945, a avut de la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae: Câți români își serbează onomastica de Moș Nicolae
-
Curier Județeanacum 5 zile
Mesaje, urări și felicitări de Sfântul Nicoale. La mulți ani Nicolae și Nicoleta!
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României