Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

15 elevi de la Liceul Economic din Alba Iulia, consiliați de polițiștii din Alba în cadrul campaniei „Tinerii la volan”

Bogdan Presecan

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Astăzi, începând cu ora 10.00, la Centrul de Educaţie Rutieră din cadrul Palatului Copiilor din municipiul Alba Iulia, a avut loc lansarea Campaniei de prevenire şi combatere a accidentelor de circulaţie în rândul tinerilor, intitulată „Tinerii la volan”.

15 elevi șoferi ai Liceului “Dionisie Pop Marțian” au ascultat cu atenție prezentarea făcută de inspectorii principali din cadrul IPJ Alba Fulgușoara Enache și Luminița Prodan, după care au vizionat mai multe materiale video cu rol educativ.

Prezentarea a cuprins și o analiză pe anul 2012, privind accidentele de circulaţie provocate de tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, cauzele şi consecinţele acestora. 20% dintre aceste accidente au fost provocate de tineri cu vârste de până la 25 de ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu întâmplător la raziile Poliției Rutiere Alba din weekend-uri, majoritatea șoferilor surprinși la volan sub influența băuturilor alcoolice sunt tineri care pleacă din cluburi, ignorând riscurile conducerii unui autoturism în stare de ebrietate.

Campania, ce are drept scop dezvoltarea nivelului de pregătire al tinerilor, conducători auto, în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea regulilor de circulaţie şi implicarea acestora în activităţi preventive precum şi optimizarea sistemului de comunicare reală şi eficientă între şcoală, autorităţi şi familie pentru prevenirea accidentelor rutiere prin implicarea tuturor factorilor educaţionali, se va desfăşura până la sfârşitul lunii martie 2013.

Proiectul îşi propune realizarea unor activităţi concrete în plan local, desfăşurate în colaborare cu instituţii cu atribuţii sau preocupări în domeniul prevenirii accidentelor de circulaţie, precum şi prin angrenarea nemijlocită a tinerilor şi a familiilor acestora în activităţi educativ-preventive. Prin aceasta se urmăreşte monitorizarea permanentă a cauzelor care determină pierderea de vieţi omeneşti,  printr-o acţiune comună şi coerentă a părţilor implicate, încă din adolescenţă.

Pentru realizarea scopului propus poliţiştii vor prezenta materiale informativ preventive în cadrul cursurilor de la şcolile de şoferi din judeţul Alba precum şi tinerilor din clasele a XI- a şi a XII-a din toate liceele judeţului.

Potrivit analizei IPJ Alba, în ultima perioadă de timp la nivelul judeţului Alba s-au produs mai multe accidente de circulaţie rutieră cu consecinţe deosebit de grave.

Astfel, în perioada ianuarie – octombrie 2012, s-au înregistrat 132 de accidente grave în urma cărora şi-au pierdut viaţa 26 de persoane, 131 de persoane au fost rănite grav, iar  61 persoane au fost rănite uşor.

Din totalul de 132 de accidente grave produse, în perioada ianuarie-octombrie 2012, 23 accidente grave s-au produs din vina conducătorilor auto, cu vârsta între 18-25 ani, 7 dintre aceştia fiind începători (permisul de conducere dobândit sub 1 an).

Principalele 3 cauze ale accidentelor grave de circulaţie  şi consecinţele acestora sunt:

•          depăşire neregulamentară – 6 accidente (1 mort şi 5 răniţi grav)

•          viteză neadaptată – 6 accidente (1 mort şi 8 răniţi grav)

•          circulaţie pe sens opus – 2 accidente (3 morţi)

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cum l-a „omorât” presa pe Florin Salam: „Această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cum l-a „omorât” presa pe Florin Salam: „Această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România”

În seara zilei de sâmbătă, a apărut în spațiul public informația „pe surse”, preluată apoi de mai multe publicații, cum că interpretul de manele Florin Salam ar fi încetat din viață.

Cântărețul transmite însă că se simte bine și așteaptă reîntâlnirea cu fanii.

Dragilor. Voi fi scurt și la obiect. Nu. Nu am murit. Iar din păcate această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România. Ne vom revedea curand la concerte. Va doresc sănătate tuturor. Rușine Pro TV

Elit - Gustul Desăvârșit

Și Betty, fiica manelistului, a infirmat presupusele zvonuri, chiar pe Instagram.

„Cel care a scris acel material de la Pro Tv, ești un nimic! Cum poți să scrii așa ceva? Să induci lumea în eroare și să îi bagi în panică?! Te sfătuiesc să-ți dai demisia. Cum poți să scrii un mare FAKE de știre, omule? Ceea ce ai scri tu despre tatăl mei, sper să nu atragi tu”, a scriss Betty pe Instagram.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

An sabatic pentru profesorii din învățământul românesc: Cum ar putea aceștia să stea un an acasă fără să-și piardă locul de muncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

An sabatic pentru profesorii din învățământul românesc: Cum ar putea aceștia să stea un an acasă fără să-și piardă locul de muncă

Un nou proiect de lege ar putea permite profesorilor să ia o pauză de un an de zile de la învățământ, la fiecare zece ani, fără să fie stresați că trebuie să-și caute de lucru după aceea. Postul le va fi rezervat în toată această perioadă.

În mod previzibil, trebuie să acordul școlii unde îți desfășori activitatea pentru a te bucura de această perioadă de concediu fără plată, dar anul sabatic s-ar putea să te ajute să dedici o cantitate semnificativă de timp unui proiect din afara școlii sau efortului de redactare a unui cărți.

Cum funcționează anul sabatic pentru profesorii din învățământul românesc

Elit - Gustul Desăvârșit

Un cadru didactic din România, titular și cu contract pe perioadă nedeterminată, poate beneficia de concediu fără plată pe durata unui an școlar, cu condiția ca școala să fie de acord. Va putea să facă acest gest o dată la zece ani, cu rezervarea postului pe perioada respectivă, după cum se menționează în acest proiect legislativ menit să modifice legea educației.

Pe partea oameni care activează în facultăți, legea educației stabilește că anul sabatic se poate acorda, în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care, timp de șase ani consecutivi, au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate.

Anul sabatic, deși este o raritate în România, din cauza nivelului de sărăcie de la noi, reprezintă o practică foarte comună în occident. Se întâlnește mai ales în domeniile sau mediile de lucru stresante, oferind oamenilor oportunitatea de a se ocupa de proiecte personale, hobby-uri, de a călători, cu confortul psihologic că, la întoarcere, vor avea același post.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Brățările electronice de supraveghere se vor introduce de la 1 octombrie: Când s-ar putea aplica și în Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Brățările electronice de supraveghere se vor introduce de la 1 octombrie: Când s-ar putea aplica și în Alba

Hotărârea pentru privind funcţionarea în sistem pilot și operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică a fost adoptată, miercuri, de Guvernul Nicolae Ciucă. Actul normativ prevede suplimentarea treptată cu 497 de posturi de ofițeri de poliție și 5.637 de posturi de agenți de poliție necesari implementării acestui sistem, până în anul 2025.

Monitorizarea electronică se va aplica, în primă fază, în sistem pilot, începând cu data de 1 octombrie 2022, până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025, atunci când se emite un ordin de protecție național sau european în cazul în care România este stat emitent.

Monitorizarea electronică în sistem pilot se aplică etapizat, după cum urmează:

Elit - Gustul Desăvârșit

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;

c) a treia etapă – în anul 2025 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și b) și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Potrivit HG adoptată de Guvern, Serviciul de Telecomunicații Speciale achiziționează de pe piața publică servicii de comunicații necesare funcționării dispozitivelor electronice de supraveghere.

Mai mulți angajați MAI

Pentru realizarea activităţilor necesare de monitorizare electronică, Inspectoratul General al Poliției Române și unitățile teritoriale de poliție trebuie să dispună de personal propriu specializat, selecţionat, pregătit şi instruit pentru executarea atribuţiilor de supraveghere, tehnice, respectiv de intervenție în situația generării unei alerte în cadrul SIME, context în care numărul maxim de posturi se suplimentează cu 497 de posturi de ofițeri de poliție și 5637 de posturi de agenți de poliție. Suplimentarea numărului de posturi se va realiza etapizat, pe măsură ce sistemul de supraveghere electronică se extinde anual spre noi județe.

Reguli

Persoana supravegheată ori persoana protejată care urmează să părăsească teritoriul României, are obligația de a informa, în prealabil, organul de supraveghere cu privire la intenția de părăsire a țării, precum și cu privire la întoarcerea pe teritoriul național

La primirea ordinului de protecție, organul de supraveghere invită persoana protejată la sediul unității de poliție și îi predă dispozitivul de supraveghere electronică și stabilește, sub semnătură, consimțământul utilizării dispozitivului, respectiv o informează cu privire la modul de utilizare, limitările acestuia, precum și cu privire la modul de acțiune în cazul primirii unei alerte. Cu această ocazie se va stabili și modalitatea de verificare a dispozitivelor electronice de supraveghere puse la dispoziţia persoanei protejate precum și modalitatea de contactare și datele de contact ale organului de supraveghere.

Dispozitivele electronice de supraveghere se montează persoanei supravegheate, de regulă, la sediul unității de poliție din care face parte organul de supraveghere. Cu această ocazie organul de supraveghere, operatorul tehnic sau polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, după caz, fotografiază persoana supravegheată și o instruiesc/instruieşte cu privire la modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere, modalitatea de verificare a dispozitivelor electronice de supraveghere folosite, modalitatea de contactare și datele de contact ale organului de supraveghere, precum şi cu privire la obligaţiile pe care le are în cazul primirii unei alerte. Din rațiuni ce țin de eficiența măsurii dispuse sau de imposibilitatea obiectivă a montării dispozitivului electronic de supraveghere la sediul unității de poliție, activitățile se realizează de organul de supraveghere, operatorul tehnic sau polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, după caz, în alt loc decis de către acesta.

Contravenții

Constituie contravenții, dacă potrivit legii penale nu constituie infracțiuni, și se sancționează cu amendă între 500 lei și 1.000 lei următoarele fapte:

a) nerespectarea de către persoana supravegheată a obligației de a informa în prealabil organul de supraveghere cu privire la data/momentul de părăsire a țării

b) nerespectarea de către persoana supravegheată a obligației de a contacta și informa, de îndată, la intrarea în țară, organul de supraveghere.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea