Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

15 „aurari“ din Roșia Montană, achitați de acuzațiile de vandalizare a uzinei de preparare a aurului: Faptele s-au prescris

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

15 „aurari“ din Roșia Montană, achitați de acuzațiile de vandalizare a uzinei de preparare a aurului: Faptele s-au prescris

În dosarul care viza vandalizarea și distrugerea fostei uzine din Gura Roșiei, 15 persoane de etnie romă din Roșia Montană au fost achitate pentru infracțiuni de distrugere și furt.

Parte vătămată în dosar este filiala Roşiamin Roşia Montană a companiei Minvest Deva, exploatare minieră de aur închisă în prezent care are în administrare obiectivul de la Gura Roşiei, unde a funcţionat în trecut uzina de prelucrare primară a zăcământului exploatat. Infracțiunile au fost documentate de polițiști în anul 2014, iar dosarul a fost trimis în judecată în 2019.

Poliţiştii au identificat la percheziţiile realizate în urmă cu opt ani persoane despre care exista suspiciunea că au comis furturi, la domiciliile mai multora fiind identificate materiale de construcţii provenite din comiterea de infracţiuni.

Astfel, s-a stabilit că persoanele au intrat fără drept în incinta fostei uzine de preparare Gura Roşiei şi au distrus pereţii şi acoperişurile unor clădiri. Materialele de construcţii rezultate, fie le-au transportat la domicilii fie le-au vândut diferitor persoane.

Uzina de preparare Gura Roşiei a rămas fără pază din anul 2013.

„În această situaţie s-au constatat nenumărate intrări ilegale din partea unor persoane neautorizate, prin aceasta producându-se prejudicii în urma distrugerii clădirilor pentru recuperarea de materiale de construcţii şi fier vechi. După desfiinţarea posturilor de pază, în incinta fostei Uzine de preparare Gura Roşiei au fost distruse clădirile existente iar materialele rezultate au fost sustrase”, au susținut reprezentanții societății miniere.

Fapte prescrise încă din 2019

Pe 20 septembrie 2022, Judecătoria Câmpeni a constatat că infracțiunile imputate celor 15 inculpați s-au prescris încă din 2019. Magistratul a aplicat dispozițiile a două decizii ale Curții Constituționale privind declararea ca neconstituțional a articolului din Codul penal privind prescripția specială.

„Având în vedere cele două decizii CCR se va constata că în prezenta cauză sunt aplicabile doar dispoziţiile comune privind termenele de prescripţie răspunderii penale, conform art. 154 Cod penal, fără a se putea reţine şi dispoziţiile privind prescripţia specială conform art. 155 Cod penal. Chiar dacă se are în vedere că actele pentru care s-a formulat acuzaţia, ar fi fost săvârșite în ultima zi a intervalului arătat în Rechizitoriu, respectiv 30.06.2014, termenul de prescripţie a răspunderii penale s-ar fi împlinit la data de 30.06.2019, respectiv înainte de momentul emiterii Rechizitoriului”, a precizat judecătorul.

Fosta uzină de preparare din satul Gura Roşiei este amplasată la circa 7 kilometri de centrul comunei Roşia Montană, în imediata apropiere a „cartierului” de romi Dăroaia, unde trăiesc câteva sute de persoane. După închiderea minei de stat în 2006, platforma industrială a fost atacată sistematic de persoanele fără ocupaţie şi fără loc de muncă.

Furturile s-au înmulţit când zona a rămas fără pază. Oficial, uzina era în conservare, dar, treptat, au început să dispară gardul împrejmuitor și părţi din clădiri. Apoi au dispărut și deşeurile industriale rămase de pe urma procesului de prelucrare a concentratului extras din galerii sau din carierele aflate în zona superioară a comunei.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea