Rămâi conectat

Ştirea zilei

13-15 mai| Cea de-a XLII-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș și Lancrăm. Părintele Constantin Necula, prezent la eveniment. PROGRAM

Publicat

în

13-15 mai| Cea de-a XLII-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș și Lancrăm. Părintele Constantin Necula, prezent la eveniment. PROGRAM

Municipiul Sebeș, alături de Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au onoarea de a transmite publicului interesat invitația publică de a participa la cea de-a XLII-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, pe care avem plăcerea de a-l găzdui, în perioada 13-15 mai 2022, la Sebeș și la Lancrăm.

Festivalul „Lucian Blaga” este expresia simbolică a prețuirii pe care Sebeșul o dăruiește memoriei lui Lucian Blaga (născut la Lancrăm, în 9 mai 1895), „poetul seminței roditoare” și „filosoful primăverii”, cum îl numea acad. Alexandru Surdu. An după an, impactul și imaginea acestui festival s-au amplificat, fiind onorat de prezența unor personalități ale vieții academice, culturale și științifice românești (în anul 1984, am consemnat participarea lui Constantin Noica; la ultimele ediții, o prezență constantă a fost acad. Alexandru Surdu, pe atunci vicepreședinte al înaltului for și președinte al secției de filosofie, alături de critici literari și iluștri exegeți ai operei blagiene, traducători etc).

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul evenimentului, sesiunile de comunicări științifice, alături de lansările de carte, reprezintă repere de interes menite să deschidă orizonturi noi în rândul audienței în vederea valorificării, în mod creativ, a gândurilor și ideilor, pe care organizatorii sunt onorați să le împărtășească, prin intermediul participanților, unui public mai larg. Vom consolida împreună, în conștiința publică, memoria lui Lucian Blaga – poet, filosof, prozator, traducător şi diplomat, personalitate marcantă a culturii române. În acest an, tema festivalului este: „Lucian Blaga – polivalență a spiritului creator”.

Organizatorii transmit gânduri de mulțumire părintelui Constantin Necula, pentru generozitatea de a fi acceptat invitația de a susține o conferință în programul festivalului (vineri, 13 mai 2022, ora 19.00, în Parcul Tineretului din Sebeș).

Mulțumiri speciale adresăm şi celor două edituri partenere – editura „Ardealul” din Târgu Mureș şi editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, alături de care avem bucuria de a oferi cărțile din cadrul festivalului: anuarul festivalului – „Caietele Blaga”, drama „Avram Iancu”, de Lucian Blaga, ediție îngrijită și prefațată de Mircea Popa, „Conceptul de spațiu mioritic în filosofia lui Lucian Blaga”, de Eugeniu Nistor, ediția a II-a, „Istoria filosofiei românești”, de N. Bagdasar, ediție îngrijită de Gheorghe Vlăduțescu și Eugeniu Nistor, „Lucian Blaga – Universul liric”, autor Ion Pop, „Configurarea reflexului antropologic al spectacolului”, autor Cristian Stamatoiu. De asemenea, Ana Selejan, Anca Sârghie, Pascu Balaci au anunțat lansarea în festival a celor mai recente cărți având ca subiect universul blagian.

Spectacolele artistice, care vor încheia fiecare zi de festival, vor împleti poezia cu muzica și cu dramaturgia, evenimentul fiind dominat de figura eroului național Avram Iancu, așa cum l-a conturat dramatic Lucian Blaga. Artiștii invitați vor aduce un omagiu operei blagiene, limbii române, într-un decor artistic creat de scenograful Alin Gavrilă, inspirat din spațiul mioritic: Adrian Naidin, Corala Armonia, Veta Biriș, regizorul Florin Coșuleț, alături de actori și tineri studenți la actorie.

Avem speranța că veți da curs invitației noastre și vă rugăm să parcurgeți, în cele ce urmează, principalele repere ale evenimentului:

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA”, EDIȚIA A XLII-A, SEBEŞ – LANCRĂM, 13-15 MAI 2022

VINERI, 13 mai 2022

LANCRĂM ȘI SEBEȘ

Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului

Orele 10.00-10.30: Începutul și sfârșitul. Slujbă de pomenire

CASA MEMORIALĂ „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM

Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI. Premii onorifice. Alocuțiuni. Momente artistice

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 12.30: SESIUNE DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE

Moderatori: acad. Gheorghe Vlăduțescu, CS I dr. Eugeniu Nistor

Cărţi şi reviste în festival; moderează poetul Ion Mărgineanu

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Ora 17.00: FESTIVITATEA DE PREMIERE a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”, Sebeş – Lancrăm, ediţia a XLII-a, 2022. Expoziție de artă plastică a pictorilor locali

PARCUL TINERETULUI. SCENĂ ÎN AER LIBER

Ora 19.00: CONFERINȚĂ SUSȚINUTĂ DE PĂRINTELE CONSTANTIN NECULA

Ora 20.00: SPECTACOL – CORALA „ARMONIA”

Alba Iulia

Sediul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Orele 09.00 – 17.00: Expoziție tematică de carte – Lucian Blaga în colecțiile bibliotecii

Ora 10.00: Lectură și curiozități despre Lucian Blaga – Lucian Blaga și copiii

Ora 12.00: Expoziție online și la sediul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba – Publicațiile Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de-a lungul timpului

Ora 13.00: Depunere de flori la bustul lui Lucian Blaga

Orele 09.00 – 17.00: Oferire de răvașe din lirica blagiană – Către cititori…

SÂMBĂTĂ, 14 mai 2022

SEBEȘ

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ora 09.00: SESIUNE DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE

Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise

MUZEUL MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEŞ

Ora 10.00: CONCURS DE RECITARE DE POEZIE

Ora 17.00: „CITADELE CULTURALE TRANSILVANE” cu Asociația Culturală Pro Valores. Invitați: Sebastian Crăciun, Fernando Mihalache, Eugen Măcinic. Lansări de carte și momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș

PARCUL TINERETULUI. SCENĂ ÎN AER LIBER

Ora 20.30: SPECTACOL ARTISTIC – adaptare după piesa de teatru „AVRAM IANCU”, de Lucian Blaga. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Eleonora Coșuleț, Radu Țăpușă. INVITATĂ: VETA BIRIȘ

„PÂN’ LA RAI…” ARTISTUL ADRIAN NAIDIN ȘI INVITAȚII SĂI: John Micu, Bogdan Munteanu, Eugen Amarandei

DUMINICĂ, 15 mai 2022

SEBEȘ

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

Ora 17.00: Lansări de carte și expoziție de artă plastică

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

ORA 19.00: SALA DE EVENIMENTE „RADU STANCA”

TEATRU: „STEAUA FĂRĂ NUME”. O coproducție a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu și a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Regia: Florin Coșuleț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Publicat

în

Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

Publicat

în

Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.

În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare

Publicat

în

Polițiștii din Sebeș caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 21 mai 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat  din municipiu, cu privire la faptul că, în după amiaza zilei de 20 mai 2022, tatăl său, STRICAT  IOAN, de 84 de ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Bărbatul are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • 170 cm înălțime;
  • aproximativ 70 de kilograme;
  • păr alb, tuns scurt;
  • ochi albaștri;

La data plecării purta cu o bluză cu dungi orizontale, în colorile alb, negru și maro, pantaloni de trening de culoare neagră și pantofi de culoare neagră.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării bărbatului, iar acesta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Sebeș, împreună cu jandarmii, bărbatul dispărut a fost identificat, într-o grădină situată pe raza municipiului Sebeș, cu ajutorul unui câine de căutare/salvare persoane din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.
Acesta era conștient dar necooperant și a fost transportat, de o ambulanță, la spital, pentru îngrijiri medicale.

La examinarea sumară, pe corpul bărbatului nu au fost identificate urme de violență.
Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare