Rămâi conectat

Actualitate

100 de milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării prin 113 proiecte

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Municipiile, oraşele şi comunele din Alba se pregătesc să atragă peste 100 de milioane de euro din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii care pune la dispoziţia administraţiilor locale din România în total 4 miliarde de euro. 113 proiecte de infrastructură şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul rural, scrise de primăriile PDL, PNL, PSD, PRM şi PNŢCD din judeţ, au fost trimise ieri la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării, de administraţia judeţeană. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, cele mai multe proiecte – 62, în valoare de 228.747.644 lei, au fost scrise de administraţiile locale din judeţ pentru modernizarea a 256 kilometri de drum de interes local şi judeţean. Pentru alimentare cu apă vor fi depuse la Bucureşti spre finanţare 15 proiecte din Alba, a căror valoare este de 17.322.216 lei. Alte 13 proiecte vizează sisteme de canalizare şi epurare, valoarea lor ridicându-se la 45.593.950 lei iar pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul rural au fost scrise 23 de proiecte care însumează 130.584.789 lei. În total este vorba despre 422.248.599 lei, echivalentul a 100 de milioane de euro, exact cât revine judeţului Alba din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. „Am convingerea că putem atrage aceşti bani. Toate unităţile administrative din Alba au fost înştiinţate, inclusiv prin telefoane directe, iar toţi cei care au avut proiecte şi au dorit să le depună au putut să o facă până luni, 17 ianuarie. Documentele au fost verificate de specialişti din CJ Alba şi sperăm să nu întâmpine mari dificultăţi în evaluare şi să intre la finanţare unele în 2011, altele în următorii doi ani, 2012 şi 2013”, a precizat şeful administraţiei judeţene. Doar 12 comune din judeţ nu au depus proiecte pentru a accesa fonduri puse la dispoziţie prin Programul Naţional de Infrastructură însă şi acestea au o scuză, întrucât au reuşit să acceseze fonduri europene prin fostul SAPARD, pe măsura 3.2.2. „Sunt nemulţumit de faptul că, deşi am insistat foarte mult, unele comune nu au depus câte proiecte ar fi putut să depună. De exemplu, în loc să depună un proiect pentru 7 km de drum cum ar fi putut, s-au mulţumit să depună doar pentru 1,3 km”, a mai spus Dumitrel. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Romgaz caută noi rezerve de gaze naturale în zona de Nord-Est a județului Alba: Proiect geologic de prospectare de 10 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Romgaz caută noi rezerve de gaze naturale în zona de Nord-Est a județului Alba: Proiect geologic de prospectare de 10 milioane de lei

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a primit acordul statului român pentru derularea unui proiect geologic de prospectare după noi depozite utilizabile de gaze naturale în aria județelor Alba și Sibiu. 

Este vorba despre o zonă compactă de circa 250 kmp ce include localitățile Blaj, Cenade, Cetatea de Baltă, Sâncel, Șona, Jidvei, Valea lungă din județul Alba și Micăsasa, Axente Sever, Copșa Mică și Șeica Mică în județul Sibiu.

Citește și: Noi depozite utilizabile de gaze naturale în aria județelor Alba și Sibiu: Aviz favorabil pentru prospecțiuni geologice seismice

În data de 31 august 2023 Agenția Națională de Resurse Minerale a dat aviz favorabil pentru prospecțiuni geologice seismice 3D în perimetrul de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră RG 03 Transilvania Sud. Datele geologice prin această metodă foarte modernă se obțin pe două căi principale: detonarea controlată și vibrarea controlată.

Concret, se generează unde elastice de mică intensitate la suprafața solului, acestea pătrund în subsol și „răspunsul” la traversarea diferitelor straturi geologice oferă datele căutate.

Scopul acestei prospecțiuni estimată la 10 milioane de lei și executată pentru Romaz de compania Prospecțiuni SA este de a confirma datele 2D existente. Putem deduce că dacă Romgaz a decis să investească în noi prospecțiuni, datele 2D sunt încurajatoare. Lucrările de prospectare vor începe în această lună și vor dura 4–5 luni. Compania Prospecțiuni SA este principalul furnizor de lucrări de prospecțiuni geologice și geofizice din România, dar are și o activitate importantă peste hotare: Portugalia, Senegal, Republica Moldova, Bulgaria, Croația, Albania, Siria, Iran, Tadjikistan, Georgia, Myanmar, Maroc etc.

Cererea de energie, preferabil la prețuri cât mai accesibile, este în continuă creștere, dar un raport al Romgaz arată un declin de 5,2 la sută al extracției de gaze naturale de către companie în primele 6 luni ale anului. Asta în principal pentru că zăcămintele cunoscute se epuizează și, de aceea, este imperios necesară găsirea altora și dezvoltarea altor exploatări.

Să sperăm că nu vor da buzna ecologiștii rusofili și apocaliptici și aici, cum au dat la Pungești (Galați) sau chiar mai aproape de noi la Roșia Montană. Și să sperăm că dacă se întâmplă, statul va avea destulă rațiune să asculte oamenii de știință și specialiștii și nu va ceda, cum a făcut-o în alte cazuri, presiunilor conspiraționiste și prost informate.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare