Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Judecător CSM, la Alba Iulia: E puțin ciudată reacția președintelui Senatului. Noi am protejat puterea legiuitoare

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Reacția președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus în plenul Parlamentului că în această perioadă a existat o ingerință majoră a Consiliului Superior al Magistraturii în activitatea puterii executive, este ”puțin ciudată”, întrucât CSM ”a protejat puterea legiuitoare”, a spus, joi, judecătorul Andrea Chiș, membru al acestui for.  

”Pentru mine e puțin ciudată reacția președintelui Senatului și asta o spun în nume personal, dar sunt convinsă că și colegii mei sunt de acord cu mine, pentru că noi cumva, prin atitudinea noastră, am protejat aici puterea legiuitoare. Am spus că puterea legiuitoare e cea care trebuie să adopte legi. Puterea executivă o poate face în circumstanțe excepționale și noi am spus că nu subzista acea circumstanță a urgenței. Dacă vă uitați la motivarea deciziei CCR veți observa că nu a atins acea problemă opinia majoritară”, a spus judecătorul Andrea Chiș, fiind întrebată în cadrul unei conferințe de presă cum comentează declarația președintelui Senatului, care a spus în plenul Parlamentului că în această perioadă a existat o ingerință majoră a CSM în activitatea puterii executive.

Ea a făcut referire, în mai multe rânduri, la Ordonanța 13. 

Conflict între puteri înseamnă când una dintre puteri se bagă peste atribuţiile celeilalte, iar CSM a spus că s-a băgat executivul peste atribuţiile puterii legiuitoare, a adăugat Andrea Chiș. 

”Cum? Pentru că nu a justificat condiţia urgenţei, deci condiţia urgenţei era şi o chestiune ce ţinea de conflict, în opinia noastră, şi o chestiune ce ţinea de neconstituţionalitate ca şi o condiţie extrinsecă, exterioară actului. Repet, nu am atins fondul, nu am spus că trebuie să fie sau nu aceasta o chestiune de politică penală felul în care se legiferează abuzul în serviciu. Ce post să vă spun, este dreptul preşedintelui Senatului şi al Parlamentului, bineînţeles, să aibă o poziţie, aşa cum am avut şi noi, şi cred că, instituţional, este corect să colaborăm în limitele Constituţiei şi să respectăm fiecare atribuţiile celeilalte”, a mai completat membrul CSM.

Andrea Chiș a fost prezentă, joi, la bilanțul Curții de Apel Alba Iulia pe 2016, iar apoi a participat la o conferință de presă. 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP Primăria comunei Berghin a scos la licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice schimbarea imobilului școlii din localitatea Henig în capelă și centru de cateheză. Licitația are o valoare de peste 1,1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea