Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Discursul Episcopului Iuliu Hossu de la 1 decembrie 1918: declaraţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cardinalul Iuliu Hossu citește, la o distanţă calendaristică de peste cincizeci de ani de la prima ei rostire viguroasă în faţa Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, Declaraţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Înregistrată clandestin în ultimele zile de viaţă martirică la mînăstirea Căldăruşani, are, deşi slăbită şi tremurată, forţa indestructibilă a ideilor pe care le rosteşte. O emoţie intelectuală greu de descris te cotropeşte ascultîndu-l.

Înregistrarea priuliu-hossuoclamaţiei rostită la 1 Decembrie 1918 de către episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a fost realizată în 1970, chiar înainte de moartea acestuia şi a fost difuzată, în timpul comunismului, la Radio Europa Liberă.

În 1 decembrie 1918, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a proclamat, în faţa celor peste 100.000 de români adunaţi la Alba-Iulia, Declaraţia Unirii. Vocea sa a răsunat din nou, în înregistrarea făcută în 1970 la domiciliul forţat de la Mănăstirea ortodoxă Căldăruşani. Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, cel care a devenit primul cardinal al Bisericii Greco-Catolice, şi episcopul de Caransebeş Miron Cristea, viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, au dus mulţimii adunate în 1 Decembrie 1918, la Alba-Iulia, vestea întemeierii României Mari.

Citește și: cine a făcut Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia

Pe lângă înregistrarea proclamaţiei de la 1 decembrie 1918, Iuliu Hossu a lăsat şi alte moşteniri importante Episcopiei Greco Catolice de Cluj-Gherla, printre care mai multe fotografii originale de la Marea Unire. „Albumul unicat a supravieţuit în mod miraculos în timpul regimului comunist”, susţin reprezentanţii episcopiei. Una dintre cele mai importante fotografii este aceea care îl reprezintă pe cardinalul Iuliu Hossu, pe atunci episcop greco-catolic de Gherla, citind Declaraţia de Unire. Fotografiile din albumul cu coperţi de catifea au fost realizate de un celebru fotograf din Transilvania, Samoilă Mîrza. El a făcut un număr restrâns de clişee, pe care le-a oferit personalităţilor marcante din Ardeal.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea