Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Cum vor plăti CASS persoanele fără venituri în 2017

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum vor plăti CASS persoanele fără venituri în 2017

Românii care nu obțin venituri în 2017 pot opta pentru plata lunară a contribuţiei la sănătate sau doar atunci când au nevoie de servicii medicale. Posibilitatea a fost introdusă în luna iunie a anului trecut, până atunci ei fiind obligați să plătească CASS lunar, indiferent dacă foloseau sau nu sistemul de sănătate.

portofel-cu-baniPrevederea conform căreia cei fără venituri scapă de la plata contribuției la sănătate atât timp cât nu apelează la serviciile medicale este cuprinsă în Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri bugetare, ce a intrat în vigoare anul trecut. Astfel, acum românii fără venituri pot opta să plătească CASS lunar sau doar la momentul la care au nevoie de serviciile medicale din sistemul public.

Mai exact, pe lângă persoanele care nu realizează venituri, sunt scutite de la plata contribuției și cele care nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane şi nu sunt nici exceptate prin lege de la plata CASS. De asemenea, facilitatea li se aplică și celor care realizează venituri lunare exclusiv din venituri din investiții și/sau din alte surse (dividende, dobânzi), dar câștigul total se situează sub nivelul salariului minim pe economie.

Citește și: Calculul pensiei se face cu ajutorul „punctului de pensie” şi a „punctajului” fiecărui contribuabil. „Punctul de pen­sie” e o valoare ce variază în func­ţie de deciziile guvernului

CASS la nevoie…

În situaţia în care persoanele menționate optează pentru varianta plății contribuţiei de asigurări sociale de sănătate doar la momentul la care vor apela la serviciile medicale din sistemul public, acestea vor avea de achitat echivalentul a 5,5% din şapte salarii minime pe economie, adică suma de 481,25 lei (contribuţia lunară de 68, 75 lei x 7). Cei care optează pentru această variantă ar putea să nu datoreze deloc CASS, dar acest lucru e posibil doar dacă nu folosesc serviciile de sănătate publică.

Plata lunară a CASS

Cei care aleg varianta plăţii lunare trebuie să achite contribuţia la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri. Pentru a li se stabili contribuția, persoanele fără venituri trebuie să depună la Fisc formularul 604 „Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate”.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea