Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Bugetul municipiului Alba Iulia, mult criticat de liberali, adoptat doar cu votul aleşilor PDL

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Liberalii au votat împotrivă, pe motiv că bugetul este nerealist şi populist
  • Social-democraţii au fost indiferenţi, n-au avut nicio părere şi s-au abţinut

    Bugetul municipiului Alba Iulia a fost adoptat marţi doar cu votul consilierilor PDL, după discuţii îndelungate purtate însă pe un ton civilizat. Cei patru reprezentanţi ai PNL din forul local au criticat dur proiectul de buget şi au votat împotrivă iar cei trei reprezentanţi ai PSD prezenţi în sală s-au abţinut şi n-au făcut niciun fel de comentariu pe marginea bugetului din acest an. Chiar şi aşa, proiectul a fost adoptat cu 14 voturi „pentru”.
Spre deosebire de Consiliul Judeţean Alba unde puterea şi opoziţia au bătut palma asupra împărţirii banilor alocaţi unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, ceea ce a făcut ca reprezentanţii PNL şi PSD să fie relativ mulţumiţi, faţă de bugetul municipiului criticile liberalilor au fost mult mai dure şi mai accentuate. Aceştia au caracterizat bugetul municipiului Alba Iulia pe 2012 ca fiind populist, nerealist şi artificial iar principala nemulţumire s-a referit la lipsa unor sume concrete destinate dezvoltării economice a municipiului. „Nu văd niciun leu pentru dezvoltarea economică a oraşului, altele decât cele legate de turism. În momentul de faţă nu suntem în măsură să dăm unui întreprinzător care vrea să investească în Alba Iulia o zonă cu utilităţi unde să-şi dezvolte afacerea. Dacă Alba Iulia nu se dezvoltă şi din punct de vedere economic cetăţenii vor fi tot mai săraci”, este de părere liberalul Sorin Coşeriu. În completare, colegul său de partid, Gabriel Pleşa, a criticat felul cum au fost împărţiţi banii la capitolul evenimente culturale şi sportive, în detrimentul altor capitole, punând cheltuielile exagerate pe seama faptului că 2012 este an electoral. „Avem un buget record pentru Zilele oraşului, de 6 miliarde de lei vechi. Apoi mai sunt prevăzute 2,5 miliarde de lei vechi pentru Zilele Cetăţii iar pentru evenimentul Alba Iulia – Capitala Sănătăţii mai este prevăzut 1 miliard de lei vechi. Asta în condiţiile în care pentru competiţii sportive în 2012 sunt alocaţi până în 10.000 de lei noi”, a spus Pleşa. Liberalii au spus de asemenea că creşterea de circa 30 la sută la capitolul venituri este una artificială, provenită din fondurile europene pe proiectele derulate de Primărie.
Prezent la şedinţă, primarul Mircea Hava a contracarat criticile liberalilor, spunând că bugetul municipiului din acest an este unul solid, de dezvoltare, construit pe baze solide. „Ştiţi foarte bine că Primăria pune la dispoziţie gratuit teren pentru cei interesaţi să investească în municipiu şi se angajează să asigure şi utilităţile. Facem lobby peste tot pentru a atrage investitori şi vă spun că recent un investitor şi-a manifestat dorinţa de a cumpăra terenul pe care i l-am pus la dispoziţie iar Primăria a încasat 11 miliarde de lei vechi. Mai avem şi alte solicitări pe care le vom face publice în curând. Cât priveşte banii pe care i-am acordat evenimentelor culturale, vă spun că Alba Iulia are nevoie de un parcurs cultural şi totul costă, nu putem face nimic pe pupe. Cât priveşte fondurile europene, e foarte bine că avem foarte mulţi bani care vin din alte părţi şi datorită acestui fapt va trebui să facem rectificări pozitive”, a răspuns Mircea Hava criticilor aduse de consilierii locali ai PNL.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea