Rămâi conectat

Politică Administrație

Bugetul municipiului Alba Iulia, mult criticat de liberali, adoptat doar cu votul aleşilor PDL

Publicat

în

  • Liberalii au votat împotrivă, pe motiv că bugetul este nerealist şi populist
  • Social-democraţii au fost indiferenţi, n-au avut nicio părere şi s-au abţinut

    Bugetul municipiului Alba Iulia a fost adoptat marţi doar cu votul consilierilor PDL, după discuţii îndelungate purtate însă pe un ton civilizat. Cei patru reprezentanţi ai PNL din forul local au criticat dur proiectul de buget şi au votat împotrivă iar cei trei reprezentanţi ai PSD prezenţi în sală s-au abţinut şi n-au făcut niciun fel de comentariu pe marginea bugetului din acest an. Chiar şi aşa, proiectul a fost adoptat cu 14 voturi „pentru”.
Spre deosebire de Consiliul Judeţean Alba unde puterea şi opoziţia au bătut palma asupra împărţirii banilor alocaţi unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, ceea ce a făcut ca reprezentanţii PNL şi PSD să fie relativ mulţumiţi, faţă de bugetul municipiului criticile liberalilor au fost mult mai dure şi mai accentuate. Aceştia au caracterizat bugetul municipiului Alba Iulia pe 2012 ca fiind populist, nerealist şi artificial iar principala nemulţumire s-a referit la lipsa unor sume concrete destinate dezvoltării economice a municipiului. „Nu văd niciun leu pentru dezvoltarea economică a oraşului, altele decât cele legate de turism. În momentul de faţă nu suntem în măsură să dăm unui întreprinzător care vrea să investească în Alba Iulia o zonă cu utilităţi unde să-şi dezvolte afacerea. Dacă Alba Iulia nu se dezvoltă şi din punct de vedere economic cetăţenii vor fi tot mai săraci”, este de părere liberalul Sorin Coşeriu. În completare, colegul său de partid, Gabriel Pleşa, a criticat felul cum au fost împărţiţi banii la capitolul evenimente culturale şi sportive, în detrimentul altor capitole, punând cheltuielile exagerate pe seama faptului că 2012 este an electoral. „Avem un buget record pentru Zilele oraşului, de 6 miliarde de lei vechi. Apoi mai sunt prevăzute 2,5 miliarde de lei vechi pentru Zilele Cetăţii iar pentru evenimentul Alba Iulia – Capitala Sănătăţii mai este prevăzut 1 miliard de lei vechi. Asta în condiţiile în care pentru competiţii sportive în 2012 sunt alocaţi până în 10.000 de lei noi”, a spus Pleşa. Liberalii au spus de asemenea că creşterea de circa 30 la sută la capitolul venituri este una artificială, provenită din fondurile europene pe proiectele derulate de Primărie.
Prezent la şedinţă, primarul Mircea Hava a contracarat criticile liberalilor, spunând că bugetul municipiului din acest an este unul solid, de dezvoltare, construit pe baze solide. „Ştiţi foarte bine că Primăria pune la dispoziţie gratuit teren pentru cei interesaţi să investească în municipiu şi se angajează să asigure şi utilităţile. Facem lobby peste tot pentru a atrage investitori şi vă spun că recent un investitor şi-a manifestat dorinţa de a cumpăra terenul pe care i l-am pus la dispoziţie iar Primăria a încasat 11 miliarde de lei vechi. Mai avem şi alte solicitări pe care le vom face publice în curând. Cât priveşte banii pe care i-am acordat evenimentelor culturale, vă spun că Alba Iulia are nevoie de un parcurs cultural şi totul costă, nu putem face nimic pe pupe. Cât priveşte fondurile europene, e foarte bine că avem foarte mulţi bani care vin din alte părţi şi datorită acestui fapt va trebui să facem rectificări pozitive”, a răspuns Mircea Hava criticilor aduse de consilierii locali ai PNL.

Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare