Rămâi conectat

Cultură Educație

Ziua Universală a Iei, sărbătorită de copii de la grădinițe din Aiud și Câmpia Turzii, în cadrul parteneriatului „Obiceiuri de pe Valea Mureşului şi Valea Arieşului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

parteneriat educationalVineri, 24 iunie 2016, de Ziua Universală a Iei tradiționale românești, Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 Aiud sărbătorește alături de Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio” Câmpia Turzii ia tradițională românească, în cadrul unui Parteneriat educațional intitulat „Obiceiuri de pe Valea Mureşului şi Valea Arieşului”.

Între cele două grădinițe se desfășoară un parteneriat din anul 2010, timp în care cadrele didactice au făcut schimburi de experiență, şi-au  împărtăşit exemple de bună practică şi au legat prietenii.  

Scopul acestui parteneriat este de a redescoperi şi promova valorile tradiționale strămoșești prin implicarea copiilor şi cadrelor didactice în diverse activități legate de tradițiile locale. În realizarea acestui proiect, cadrele didactice implicate au pornit de la dorința de a insufla preșcolarilor cel mai de preț lucru pe care îl moștenește o națiune și anume valorile spirituale.

Copiilor li s-a transmis ideea că tradițiile românești constituie una dintre valorile inegalabile şi incontestabile ale poporului nostru şi nu trebuie să lăsăm timpul şi evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm.

Ca urmare, astăzi, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 Aiud, în prezența d-nei Aurora Vârtei – inspector învățământ preșcolar Alba și a educatoarelor de la Grădinița „Pinocchio” Câmpia Turzii, copiii și educatoarele de la grădinița din Aiud au prezentat o parte din activitățile reușite ale acestui  proiect.

Copiii îmbrăcați în costume populare românești au prezentat expozițiile organizate de  fiecare grupă a grădiniţei, un program artistic care a cuprins cântece populare, un obicei de Rusalii intitulat „Cununa Secerişului”, o suită de dansuri populare din zona noastră folclorică: „Purtata de pe Mureş”, „Haidăul”, „Joc fecioresc” şi ”Învârtita de pe Mureş”.

„Astăzi, ne-am amintit cu toţii că suntem români prin ceea ce avem mai de preț, prin tradițiile şi obiceiurile transmise copiilor, care le-au interpretat cu talent și ingeniozitate. Prin programul prezentat, copiii au demonstrat cum au înțeles ei să respecte şi să prețuiască obiceiurile și tradițiile în care s-au născut, să iubească meleagurile natale, portul popular românesc, cum au înțeles diversitatea tezaurului nostru folcloric în care arta populară românească este o minunată oglindă în care se reflectă cu cea mai mare intensitate frumusețea României, istoria şi mai ales sufletul neamului”, a transmis doamna director prof. Cornelia Soporan. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

6 iulie 2025 | Etapa a III-a ”Cultură pentru cultură”: Caravana tradiției ajunge în Poiana cu Salcâmi din Ceru-Băcăinți, loc de liniște, frumusețe și istorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 iulie 2025 | Etapa a III-a ”Cultură pentru cultură”: Caravana tradiției ajunge în Poiana cu Salcâmi din Ceru-Băcăinți, loc de liniște, frumusețe și istorie Într-o vară în care satele din județul Alba își spun din nou poveștile prin cântec, joc și obicei, Festivalul-Concurs de Tradiții și Obiceiuri „Cultură pentru Cultură” își continuă drumul prin […]

Citește mai mult

Cultură Educație

31 iulie – 8 august 2025 | Workshop „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Înscrieri până în 18 iulie

Ziarul Unirea

Publicat

în

31 iulie – 8 august 2025 | Workshop „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Înscrieri până în 18 iulie Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918″ din […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Absolvenții merituoși din Câmpeni, premiați și în acest an de profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu. Cum au luat naștere premiile „Gheorghe Drăgoiu” și „Viorica Drăgoiu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Absolvenții merituoși din Câmpeni, premiați și în acest an de profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu. Cum au luat naștere premiile „Gheorghe Drăgoiu” și „Viorica Drăgoiu” Începând din anul 2006, profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu, originar din „Capitala Țării Moților”, oferă premii în bani elevilor merituoși, absolvenți de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Avram Iancu”, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea