Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

ASTĂZI: Ziua Roşiei Montane, sărbătorită la Alba Iulia. Proiecţii de filme documentare, expoziţii şi discuţii pe tema patrimoniului cultural, la Habitat

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, Campania Salvaţi Roşia Montană vă invită miercuri, 6 februarie, începând cu ora 18.00, la Ziua Roşiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit de Galerie Bar Foaier Habitat, situat în Şanţurile Cetăţii Alba Carolina.

În cadrul evenimentului, va avea loc o sesiune de prezentări şi discuţii pe tema patrimoniului cultural al zonei, proiecţii de filme despre Roşia Montană şi, la final,  o petrecere cu DJ O.G. Michael.

Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation„, transmit organizatorii.

Vă prezentăm mai jos programul evenimentului:

18.00 – Patrimoniul Roşiei Montane – expoziţie, prezentări şi dezbatere cu invitaţi speciali
20.00 – Proiecţie de filme documentare
Noul Eldorado (r. Tibor Kocsis, 2004)
De la Copenhaga la Roşia Montană, pe bicicletă (r. Tică Darie, 2012)
22.00 – AfterParty cu DJ O.G. Michael

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – 2000 de ani – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte 30 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare.

Intrarea la eveniment va fi liberă!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea