ASTĂZI: Ziua Roşiei Montane, sărbătorită la Alba Iulia. Proiecţii de filme documentare, expoziţii şi discuţii pe tema patrimoniului cultural, la Habitat

Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, Campania Salvaţi Roşia Montană vă invită miercuri, 6 februarie, începând cu ora 18.00, la Ziua Roşiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit de Galerie Bar Foaier Habitat, situat în Şanţurile Cetăţii Alba Carolina.

În cadrul evenimentului, va avea loc o sesiune de prezentări şi discuţii pe tema patrimoniului cultural al zonei, proiecţii de filme despre Roşia Montană şi, la final,  o petrecere cu DJ O.G. Michael.

ELIT

Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation„, transmit organizatorii.

Vă prezentăm mai jos programul evenimentului:

Mihail David - 2020

18.00 – Patrimoniul Roşiei Montane – expoziţie, prezentări şi dezbatere cu invitaţi speciali
20.00 – Proiecţie de filme documentare
Noul Eldorado (r. Tibor Kocsis, 2004)
De la Copenhaga la Roşia Montană, pe bicicletă (r. Tică Darie, 2012)
22.00 – AfterParty cu DJ O.G. Michael

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – 2000 de ani – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte 30 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare.

Intrarea la eveniment va fi liberă!

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

21 Comentarii

anti-ecologism 2 februarie 2013 at 17:19

trebuie spuse lucrurile pe nume. Datorita conditiile sociale precare (in special inechitatea) apar aceste organizatii ecologiste. Sunt oameni fanatici si bolnavi. Pentru ei un pom/un caine e mai important decat viata unui om. Oamenii sunt bolnavi, incetati sa le mai faceti reclama ! (P.S – in S.U.A greenpeace si peta figureaza pe listele F.B.I ca organizatii teroriste) Ce vrem ? , locuri de munca si oportunitati sau „stilul de viata” propus de o organizatie terorista ?

cristi 2 februarie 2013 at 18:26

rugam angajatii goldului sa se abtina!
mai nou, daca faci un eveniment cultural despre Rosia Montana si spui ce are ea valoros, hopa ca esti Eco-Terorist!
tocmai prin astfel de afirmatii, RMGC-ul si sustinatorii sai se fac tot mai tare de rusine, confirmand tuturor ca proiectul lor MIZERABIL, bazat pe MINCIUNA si CORUPTIE este sortit esecului!

gigi 2 februarie 2013 at 17:39

ma anti-ecologism, tu ori esti beat ori nu stii ce vorbesti….ce conditii sociale precare, ce fanatici-bolnavi? tu gandesti ce spui? am impresia ca traiesti intr-o lume a ta…ce organizatie terorista, frate?! Bravo organizatorilor, la mai mare/multe!! Hai, noroc! 🙂

Calin 4 februarie 2013 at 12:44

Eu le-as spune bravo organizatorilor daca ar tine cont de vointa oamenilor din Rosia Montana, care cer de ani de zile pornirea proiectului de la Rosia si daca i-ar sustine pe oamenii de acolo, nu sa lupte impotriva lor. Tot prin proiectul ala s-au facut deja investitii masive in reabilitarea patrimoniului.

gigi 2 februarie 2013 at 17:45

si ca sa spunem lucrurilor pe nume, intre cei care vor sa salveze Rosia Montana si Gold Corporation nu stiu care dintre ei sunt mai aproape de ceea ce spui tu cu terorismul (desi o aberatie mai mare nici ca se putea) si aici nu e vorba de reclama mai gogonel mic, e vorba de un eveniment/informare public/a sau informarea publica la tine se face numai pentru unii? Hai ca esti chiar amuzant!

Bogdan 2 februarie 2013 at 19:31

Si de cand cei care organizeaza un eveniment cultural sunt fanatici si bolnavi?

gigi 2 februarie 2013 at 20:41

da, Bogdane mai nou devin teroristi…ultima gaselnita

dolfi 2 februarie 2013 at 19:35

cum apar articole ce contin cuvintele Rosia si Montana, cum apar si postacii platiti de gold craporation ca sa-si vanda semenii!!! Sa vedem cu ce texte vin, tot cu alea expirate?

gigi 2 februarie 2013 at 20:28

pai tot cu alea, dolfi ca altceva nu ii prea invata la scoala de „postacieala” a goldului. nu mai prea au argumente si o dau pe terorism mai nou… 🙂

Elena 4 februarie 2013 at 0:54

te autodefinesti cumva? vezi sa nu le ratezi pe urmatoarele… cat despre Rosia, nu mai are ce sarbatori pe viitor daca nu se iau si niste masuri de salvare

anti-ecologism 2 februarie 2013 at 21:38

inca o data, repet, greenpeace si peta sunt pe lista F.B.I ca organizatii teroriste (motivare – au dat foc la culturi, au pus bombe ca sa opreasca sistemele de irigatii,au atacat adaposturi de animale/hingheri, etc etc) Inca o data, repet, cand spui – 1.oamenii sufera, nu au de mancare, nu au oportunitati, isi irosesc viata; 2. Nu conteaza oamenii, important e sa salvam copacii, cainii, peisajul; IAR persoana alege 2 – acesta e semn de BOALA. E vorba de oameni care urasc oamenii, de frustrare, de ura. E pur si simplu – PSHIHOLOGIE

gigi 2 februarie 2013 at 21:49

i-auzi, psihologie! despre ce fel de psihologie vorbesti anti-ecologistu? nu e vorba de oameni care urasc oameni, ce nu intelegi? e vorba despre romani care isi vor tara asa cum este, nu avem nevoie de canadieni sa vina sa me lase fara munti, paduri, aur si cu ditamai lacul de cianura. aurul de acolo nu scoate nici romania din criza nici nu imbogateste pe nimeni (in afara de gold corp.) tie iti convine sa traiesti langa lacul de cianura? ai fost in rosia montana sa vezi ce este acolo? ai fost la geamana sa vezi ce a ajuns un sat intreg? iti spun eu, un intreg sat a fost acoperit de steril, oamenii care au mai ramas acolo s-au mutat pe dealuri sa stea departe de lacul care ii inghite putin cate putin, la rosia montana va fi si mai rau, poluarea se va extinde pe o zona mult mai mare. nu e vorba aici de proteste duse la extrem, e vorba de constientizarea oamenilor nu de manipulare. nu stiu ce legatura vezi tu aici cu terorismul din capul tau si fi si tu mai atent de unde te informezi ca nu tot ce zboara se mananca. Hai, noroc!

Calin 4 februarie 2013 at 12:46

e vorba ca rosienii vor pornirea proiectului minier. e vorba ca e un parteneriat public-privat din care luam peste jumatate din profituri. e vorba ca au investit si vor mai investi in patrimoniu foarte multi bani.

cristian 3 februarie 2013 at 12:06

tipic pentru un postac rmgc-ist:
repeta una-ntr-una aceiasi poezie invatata la cursul intensiv de spalare pe creier (indoctrinare goldista) 🙂
bunul simt elementar spune oricui faptul ca proiectul acesta nu este benefic oamenilor din zona si cu atat mai putin mediului inconjurator.
sustinatorii cianurii fac ceea ce fac ori obligati prin contract, ori printr-o naivitate excesiva (cred toate minciunile goldului)

Elena 4 februarie 2013 at 0:50

ar fi bine daca s-ar sarbatori aceasta zi si cu speranta intr-un viitor altfel, mai bun, cu masuri luate, cu investitii

Calin 4 februarie 2013 at 12:48

Totusi, cei de la RMGC au investit deja cateva zeci de milioane de dolari in reabilitarea patrimoniului, printre altele galeriile romane vechi de 2000 de ani pot fi vizitate din nou datorita lor. si investitiile in patrimoniu vor continua si dupa pornirea proiectului. Iar oamenii din zona vor acest lucru, vor pornirea proiectului. de ce nu se tine cont de asta?

Filip 4 februarie 2013 at 14:03

e nevoie de fapte, nu de vorbe, pentru protejarea si reabilitarea patrimoniului de la Rosia Montana, iar cei de la RMGC au investit deja foarte multi bani in reabilitarea patrimoniului, efectele se vad. Prin pornirea proiectului minier, investitiile in patrimoniu vor continua

gigi 4 februarie 2013 at 21:34

🙂 va repetati Filip si Calin ….ori sunteti una si aceeasi persoana, sau scoliti sa spuneti acelasi lucru. Sa zicem ca au investit dar au investit in ceva ce urmeaza a fi distrus, chiar nu vedeti ca nu mai tine? pierdeti teren dragi goldisti, politica de manipulare nu mai merge la fel ca acele filmulete cu botosei si sosetute crosetate de o angajata a goldului, oamenii au deschis ochii si iata ca in 30 de orase din tara oamenii vor fi informati corect asupra a ceea ce este de fapt acolo :)Hai, noroc!

Noroc bun! 6 februarie 2013 at 14:50

„Evenimentul este găzduit de Galerie Bar Foaier Habitat, situat în Şanţurile Cetăţii Alba Carolina.”

Unde se afla aceasta Galerie? In care bastion (ravelin) din Santurile Cetatii?

Manitu 6 februarie 2013 at 14:54

Ce se intampla, mi-ati blocat accesul la postarea comentariilor?

Asta da cenzura!!!

Cetateanul 6 februarie 2013 at 23:43

Imi pare sincer rau ca nu am putut sa vin sa va prezint si eu cateva materiale despre RMGC. Foarte graitoare de altfel si ii rog pe dansii De la RMGC sa nu imi mai streseze bunicii cu telefoane despre cat de bine le fac ei. Nu le fac deloc bine. Sunt batrani si trebuie lasati in pace. Am tinut sa iau chiar un ziar care il aveau in posta de la bunicii mei si anume un ziar intitulat ZIARUL DE APUSENI. In ziarul respectiv gasim o lista cu senatori si consilieri care au fost cumparati sau care li sa ordonat de la Bucuresti sa plece capul in jos. De asemenea am gasit si un numar de telefon 0800876742 care RMGC il pune la dispozitie pentru mai multe minciuni pe bat sau poate sa ne raspunda chiar eternii postaci Elena si Calin. Este numar gratuit asa ca sunati ca sa fiti informati. Sau sa ii informati?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...